Advertentie

Beste boek voor 'jongeren'?

op 28 juni 2019 door

Na het sterke opinieartikel dat we vorig jaar schreven over de boekenweek voor jongeren, zijn we dit jaar helaas weer terug om onze mening te geven over de boeken die dit jaar genomineerd zijn. Dit hadden we liever niet hoeven doen aangezien we, net als elke andere YA-liefhebber, hoopten dat er naar de kritiek geluisterd was en dat er dit jaar wél meer Young Adult in de shortlist was opgenomen. Maar deze lijst is opnieuw meer op volwassenen ingesteld en dat vinden wij toch echt niet kunnen.

Geschreven door Laurie en Merel 

Achtergrondinfo

De boekenweek voor jongeren is van 20 tot en met 29 september 2019. Het gaat gepaard met de Literatour: 21 auteurs gaan in deze week op tour langs 100 middelbare scholen om daar in gesprek te gaan over boeken en schrijven. Daarnaast wordt 3pak uitgegeven, een geschenkbundel van korte verhalen, dit jaar geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. En als laatste ons knelpuntje, er wordt een prijs uitgereikt voor het beste boek voor jongeren 2019. De volgende boeken zijn genomineerd:

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig:

 • Concept M van Aafke Romeijn (Arbeiderspers)
 • De dag die nooit komt van Oliver Reps (De Harmonie)
 • En ik was zijn held van Rindert Kromhout (Leopold)
 • Roza van Olivier Willemsen (De Harmonie)
 • Zomervacht van Jaap Robben (De Geus)

In de categorie Vertaald:

 • 67 seconden van Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema (Blossom Books)
 • De dag van Eden van Liz Flanagan, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Gottmer)
 • In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito, vertaald door Ron Bezemer (De Geus)
 • Mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent, vertaald door Jan de Nijs (Ambo|Anthos)
 • Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock , vertaald door Esther Ottens (Gottmer)

Een kleine verbetering

Laten we beginnen met vaststellen dat er een kleine verbetering is in de nominaties ten opzichte van vorig jaar. Was er toen slechts één young adult boek genomineerd (The Hate U Give van Angie Thomas), dit jaar zijn het er maar liefst drie. Dit "maar liefst" kun je een beetje sarcastisch opvatten, want ook al zijn het meer "echte" boeken voor jongeren, het zijn er nog steeds te weinig.

Waar gaat het mis?

Dat vragen wij onszelf ook af. Young adult wordt vaak niet serieus genomen en dat zie je terug in deze prijs. Een disclaimer: we willen de volwassen literatuur niet naar beneden halen, want er zitten zeker goede boeken tussen. Dit zijn alleen niet de boeken die jongeren graag voor hun plezier lezen en die daarnaast niet aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Literatuur wordt vaak gezien als "iets dat je voor school moet lezen", "stoffig" en "saai". Bovendien zal het merendeel van de doelgroep - jongeren van 15 tot en met 18 jaar - zich niet met de verhalen van deze boeken kunnen identificeren. Wel is bekend geworden dat er dit jaar meer young adult specialisten in de jury van deze prijs zitten.

Hebben wij zelf al iets van deze lijst gelezen?

Laurie: 'Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik helemaal niets van deze lijst heb gelezen. Ik wil Wit Konijn / Rode Wolf en De Dag Van Eden nog wel lezen, maar het is er nog niet van gekomen. Zomervacht staat ook nog op mijn lijstje, ik hoor dat dat een heel mooi boek is. De rest van de nominaties moet ik nog even bekijken en misschien lees ik er nog wel eentje. Vorig jaar heb ik dat ook gedaan met Wie Het Mooist Valt en dat boek heeft mij zeer aangenaam verrast. Als ik tot de doelgroep van deze prijs had behoord, had ik zeker geen van deze boeken opgepakt. Op die leeftijd spraken deze boeken mij totaal niet aan en ik had een mega leesdip. Die kwam door de verplichte leeslijst voor school, lezen werd een opgave. Deze nominaties helpen de leesbevordering onder jongeren van 15 tot en met 18 jaar niet, want als zij te horen krijgen dat ze dit boek moeten lezen omdat het het beste boek voor jongeren is, zien ze alleen maar de "zware kost". Er zijn zoveel meer boeken die veel beter bij de belevingswereld passen en die laten zien dat lezen ook leuk is, ook voor hen en ook als vrijetijdsbesteding. Alsjeblieft mensen achter deze prijs, neem young adult serieus en laat de doelgroep de long- en shortlist bepalen. Daar kun je veel meer mee bereiken.'

Merel: 'Ik heb niets van deze lijst gelezen (schaam schaam), hoewel Concept M en 67 seconden hoog op mijn TBR staan. Ik word echter niet warm of koud van deze lijst, en dat zou ik al helemaal niet worden als ik jonger was. 67 seconden schijnt goed te zijn en ik ben blij dat er een boek van Blossom Books in deze lijst staat, omdat zij voor mij YA representeren. Maar net als wat Laurie zegt: deze nominates helpen de leesbevordering van echte 'Young Adults' niet. Enorm zonde en dat kan beter.'

Welke drie boeken zouden wij nomineren voor deze prijs?

Laurie:

 • Dit is Hoe Het Ging van Astrid Boonstoppel
 • Ingesloten van Samira Ahmed
 • De Bijzondere Woorden van Gioia van Enrico Galiano

Merel: 

 • Toffee van Sarah Crossa
 • De Geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger
 • Als Morgen Niet Bestaat van Jennifer Armentrout

Wat vinden jullie van de nominaties voor de boekenweek voor jongeren? En vinden jullie de boeken wel bij YA passen? Laat het weten in de reacties!Reacties op: Beste boek voor 'jongeren'?

Meer informatie

Gerelateerd