Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenketting (2): Laurie leest en tipt Roxanne

op 05 november 2020 door

Naar aanleiding van het thema van de Hebban Reading Challenge voor de maand oktober zijn wij hier op Liefde voor YA begonnen met De boekenketting. Het thema was namelijk: lees een boek dat je is aangeraden (door een vriend(in), boekverkoper enzovoorts). In het eerste artikel tipte Maartje mij vijf boeken waaruit ik kon kiezen om te lezen en te bespreken. Vandaag zien jullie welk boek ik heb gekozen en tip ik Roxanne voor het volgende artikel in de boekenketting.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Hoe werkt de Boekenketting?

Aan het begin van de maand krijgt één van ons een lijstje met vijf YA-leestips van een lid van onze club. Zij kiest, zonder ons daarover iets te vertellen, één boek van het lijstje uit. Aan het begin van de volgende maand schrijft zij hierover een recensie op de spot en voegt daaronder haar aanraders voor de volgende vriendin toe. Zo zien we iedere maand een recensie en vijf tips voorbij komen. En, omdat we jullie als lezers ook als vriend of vriendin zien, hebben jullie zo ook direct vijf tips te pakken om te lezen.

Wat tipte Maartje Laurie ook alweer?

Maartje tipte mij de volgende boeken:

  1. If you come softly van Jacqueline Woodson
  2. Hij van Sarina Bowen en Elle Kennedy
  3. Legend van Marie Lu
  4. Girl made of Stars van Ashley Herring Blake
  5. Kleurenblind van Trevor Noah

Het was voor mij al direct duidelijk welk boek van dit lijstje ik wilde lezen. If you come softly sprak mij niet direct aan, evenals Hij. Hij is vrij sexy (understatement) en daar had ik geen zin in. Blijven er nog drie titels over: Legend, Girl made of stars en Kleurenblind. En laten deze drie titels nou net op mijn TBR staan. Zowel Legend als Kleurenblind heb ik gelezen, maar Kleurenblind viel mij behoorlijk tegen. Ik ken Trevor Noah niet en de stukjes geschiedenis over het leven in Zuid-Afrika tussen de hoofdstukken door vond ik eigenlijk de enige interessante dingen aan dit boek. Ik ging dus voor Legend, want die wilde ik al langer lezen. De Boekenketting was dus het laatste zetje om dit boek eindelijk op te pakken.

Over Legend

Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Leeservaring

Om te beginnen had ik mij niet beseft dat een epidemie een grote rol speelt in dit boek, dat was wel even een ongelukkig toeval met de huidige coronapandemie. Als je gestresst raakt van deze huidige pandemie is het misschien verstandiger om even te wachten met het lezen van Legend. Feit en fictie komen nu wel heel dicht bij elkaar.

Afgezien van het feit dat feit en fictie nu wel heel dicht bij elkaar liggen, leest Legend heel erg fijn. Ik ging er met niet al te veel verwachtingen in, ik merk dat ik dat vaker moet doen met boeken. Legend verscheen al in 2012 en ik merk toch dat de wat oudere young adult boeken mij goed bevallen. Zo ook Legend.

Je vliegt door het verhaal heen en aan het eind van het boek wil je verder in het tweede deel. Is het het best geschreven boek ooit? Nee, dat zeker niet. Het is makkelijk geschreven en dat is wel kenmerkend voor de beginjaren van het young adult genre. Legend geeft je een paar uurtjes leesplezier en dat smaakt naar meer. Ik gaf het boek dan ook 5 sterren.

Laurie tipt Roxanne

Nu is het voor mij tijd om Roxanne te tippen. Eerlijk gezegd vond ik dit lastig. Roxanne leest net als ik veel fantasy en contemporary lijkt niet zo haar ding te zijn. Ik heb toch nog wat boeken gevonden die zij nog niet heeft gelezen.

  1. Gewist van Teri Terry. Dit is ook een young adult boek uit 2012 (de Engelse versie dan) en leest zeer makkelijk. Daarnaast zit het verhaal goed in elkaar en wil je ook hier verder met de vervolgdelen.
  2. Pupil van Julie Kagawa. Ik weet dat je de "Shadow of the fox" serie fantastisch vond. Die serie draaide om Japan en draken. Wat vind je van een serie die om draken draait en zich in Amerika afspeelt?
  3. Sneeuw als as van Sara Raasch is zeker niet het allerbeste boek op de markt, maar het leest wel lekker weg en het is een redelijk luchtig geschreven verhaal. Het is niet bijster origineel, maar ik heb het wel met plezier gelezen.
  4. Dromendochter van Laini Taylor. Een boek met paralelle werelden, engelen en andere fantasy wezens. Ik denk dat dit boek best wel iets voor jou is. En ja, ze krijgen in het Engels nieuwe omslagen!
  5. Ik ben enigszins verbaasd dat je De glazen troon van Sarah J. Maas nog niet hebt gelezen. Dit is zo'n serie die per boek beter wordt en uiteindelijk heel goed in elkaar blijkt te zitten. Het is echt het lezen waard.

Welk boek hopen jullie dat Roxanne gaat lezen?



Reacties op: Boekenketting (2): Laurie leest en tipt Roxanne

Meer informatie

Gerelateerd