Boekentips van de Young Adult club

op 06 januari 2019 door

Dit jaar bestaat de Reading Challenge van Hebban uit 12 opdrachten. Je hoeft deze opdrachten natuurlijk niet op volgorde uit te voeren, maar als club willen wij iedere maand aandacht besteden aan één van de opdrachten en deze maand is dat: Lees een boek dat getipt is door een boekentipper.

Dit artikel is geschreven door Merel, Iris, Sam en Maartje 

Hebban heeft een speciale plek om boekentips te krijgen. Als je daarin geïnteresseerd bent, klik dan hier. Maar omdat we binnen onze eigen club natuurlijk ook veel boekenkennis bezitten, willen we je in dit artikel alvast een aantal tips geven. Om te zorgen dat er voor alle Young Adult-lezers iets tussen zit hebben we de tips onderverdeeld in verschillende categorieën:

Contemporary

Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera

Iris: Vorig jaar hebben we dit boek gelezen met de YA club. Wat wij daarvan vonden kun je hier terug lezen. Het is een origineel verhaal dat zich afspeelt in een wereld waarin je een telefoontje krijgt en na dit telefoontje ga je binnen 24 uur dood. Het verhaal richt zich op twee jongens die enorme tegenpolen zijn, maar één ding gemeen hebben. Ze krijgen allebei op dezelfde dag dat telefoontje en willen nog zoveel mogelijk uit hun laatste dag halen. Een erg ontroerend verhaal met een einde dat aan de ene kant erg voorspelbaar is, maar toch onverwachts komt.

De onverklaarbare logica van mijn leven - Benjamin Alire Sáenz

Merel: Dit boek hebben wij ook mogen lezen voor de YA club en kreeg een dikke Yay. Het is een prachtig coming-of-age verhaal over een jongen die ontdekt wie hij is en wat hij wil in het leven. Het klinkt misschien een beetje saai (dat dacht ik namelijk in het begin ook), maar Sáenz schrijft zo ontzettend mooi en weet je zo geboeid te houden, dat je door het boek heen vliegt. 

Heerestraat en Rozenlaan - Carlie van Tongeren

Maartje: Dit boek las ik nog maar kort geleden en ik vond het een mooi geschreven verhaal over een pijnlijke scheiding en wat dit met de hoofdpersoon, Nina, doet. Het boek is luchtig geschreven, maar brengt toch de thematiek serieus naar voren. Gescheiden ouders voeren de boventoon, maar daarnaast is er ook ruimte voor vriendschap en verliefdheid. 

Spannende boeken en thrillers

Bloedspoor (Resistance #1) - Louise Boije Af Gennäs

Merel: Ik heb Bloedspoor mogen recenseren voor Hebban het afgelopen jaar. Het is een geweldig spannend boek over Sara, een vierentwintigjarige student die na het overlijden van haar vader naar Stockholm verhuist om een eigen leven op te bouwen. Er gebeuren echter allerlei rare dingen en als lezer zit je constant met de vraag in je hoofd: is het één groot complot of is Sara gek aan het worden? 

De laatste halte - Wendy Brokers

Maartje: Afgelopen jaar mocht ik Wendy Brokers interviewen over haar boek: De laatste halte. Dit is een spannende contemporary over een serie aanslagen in Londen waar een groep Nederlandse scholieren in verzeild raakt. Zij proberen zichzelf en elkaar te redden en ondertussen leer je de scholieren, met alles wat ze met zich meenemen uit hun verleden, kennen. Een spannend, mooi en belangrijk boek.

High Fantasy boeken

De Nieuweling - Taran Matharu

Iris: Ook hier hebben we met de YA club een recensie over geschreven. Het verhaal gaat over Fletcher die na een avontuurlijke introductie van het verhaal eindigt op een soort school voor kinderen die demonen op kunnen roepen. Je kan het verhaal een beetje samenvatten als Pokémon meets Harry Potter. Ondanks een aantal stukken die niet zo snel lezen, sprint je op demonische snelheid door dit boek heen.

Girls made of snow and glass - Melissa Bashardoust

Maartje: Ik voeg nog een Engelstalig boek toe. Dit boek is een hervertelling van Sneeuwwitje en vertelt het verhaal van een prinses gemaakt van sneeuw en een koningin met een hart van glas. De koningin is boosaardig, maar toch heeft ze ook iets teders en onzekers, en de prinses is niet alleen maar lief. Dit maakt deze versie van Sneeuwwitje heerlijk om te lezen en, ook al is het fantasy, behoorlijk geloofwaardig.

Science Fiction

MirageSomaiya Daud 

Maartje: Nog een Engelstalig boek, waarvan ik niet weet of het ooit vertaald gaat worden. Het verhaal is een sciencefictionachtige fantasy. Amani wordt gekidnapt door de regering van haar sterrenstelsel en wordt als stand-in van de prinses gebruikt om haar te beschermen tegen de oppositie. Amani geniet van het luxe leven in het paleis, maar leert ook hoe gevaarlijk het is om deel te zijn van de heersende Vathek.

Phobos - Victor Dixen  

Iris: Zes jongens en zes meisjes hebben zich opgegeven om mee te doen aan de datingshow in de ruimte van Genesis om vervolgens een leven op te bouwen op Mars. Eenmaal in de ruimte blijken er allemaal haken en ogen aan dit programma te zitten. Een spannend verhaal waarvan je nooit weet wat er nou precies gaat gebeuren. Romantiek, spanning, ruimtevaart, politiek...... alles komt aan bod. 

Urban Fantasy boeken

Drägan Duma - Patty van Delft

Maartje: Een serie die afwisselt tussen urban en high fantasy is de Drägan Duma serie van Patty van Delft. Het eerste deel: Zij die hoort begint in onze wereld met wat magische gebeurtenissen om dan over te gaan naar een geheel magische wereld. In het derde deel komen we weer voor een deel terug in onze eigen wereld. De boeken zitten vol met sprekende draken en vreselijke monsters, met tovenaars en ridders. De magie vliegt je om de oren.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine - Ransom Riggs

Iris: Jacob is een gewone jongen tot de dag dat zijn opa op mysterieuze wijze overlijdt. Tijdens een vakantie in Engeland komt hij terecht bij mevrouw Peregrine en haar bijzondere kinderen en samen gaan ze de strijd aan tegen de slechteriken die hun kleine gemeenschap kwaad willen doen. Een meeslepend verhaal met een origineel concept en als je even geen zin meer hebt om te lezen zijn er altijd nog de supermooie foto’s die in het boek verwerkt zijn. Het is dus eigenlijk gewoon een meesterwerk.

Graphic Novels

Iko - Marissa Meyer

Maartje: Ik lees niet veel graphic novels, maar ik vond de Iko boeken, horend bij de Lunar chronicles erg leuk. Deze boeken zijn ook in het Nederlands verkrijgbaar. De boeken vertellen het verhaal van Iko, de androïde en vriendin van Cinder uit de Lunar Chronicles.

Monstress Awakening Marjorie Liu

Sam: Monstress is een van de populairste graphic novels nu. Het gaat over een meisje in 1900 in Azië, die getraumatiseerd is in de oorlog. Op een of andere manier legt ze een connectie met een monster en krijgt ze bepaalde krachten die haar, samen met het monster, een doelwit maken. Het is spannend en zenuwslopend, een echte aanrader! 

We zouden het erg leuk vinden als je het ons laat weten als je één van onze tips gaat gebruiken. Mocht je nog andere tips willen, kun je natuurlijk altijd een vraag stellen in de reacties.



Reacties op: Boekentips van de Young Adult club

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Adam Silvera

Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse auteur, die eerder als boekverkoper werkte. Hij ...

Taran Matharu

Taran Matharu

Taran Matharu is een New York Times-bestsellerauteur. Hij werd geboren in 1990 i...

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van het veelgeprezen en bekroonde bo...

Victor Dixen

Victor Dixen

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand...

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...