Advertentie

Let's talk: Break a Leg

op 02 juli 2019 door

Afgelopen jaar lazen wij Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Het eerste deel in een spannende trilogie over het leven van jonge danseressen. In mei kwam het tweede deel: Break a Leg uit en vandaag vertellen wij wat we van dit tweede deel vonden.

Geschreven door: ElkeMiranda en Maartje

Over Break a Leg:

Dachten jullie dat het nu was afgelopen? Think again. Truth or dance begint nu pas echt. Zo eindigde het eerste boek in deze young adult serie van Chinouk Thijssen. De serie speelt zich af op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en gaat over een groep meisjes dat daar naar school gaat en zij willen heel graag ballerina wil worden. In deel 1 krijgen zij berichten van Truth or dance. Berichten met opdrachten en vragen en al gauw blijkt dat Truth or dance weinig goeds in de zin heeft. 

Break a leg begint als het schooljaar begint en de meiden beginnen aan hun nieuwe opleiding. Via de groepschat Truth or dance stuurt een anonieme stalker opdrachten aan India, Lisa, Nikki en Zoë. De opdrachten zijn gevaarlijker en met ergere gevolgen als ze niet gehoorzamen. De meiden leven voor ballet, maar zijn ze klaar voor de dans des doods?

Let's talk covers!

Maartje: Wow! Ook deze cover is weer prachtig. Heel knap hoe een foto met een ballerina zowel lief en toch ook wat duister kan zijn. Ik zou alleen om de covers de serie al willen bezitten.

Elke: Ik vond deze cover ook erg mooi! Hij past ook perfect bij Truth or Dance, dus dat vind ik sowieso een groot pluspunt!

Miranda: Een prachtige cover, net als deel één. Eentje die meteen mijn aandacht trekt. En indedaad, lief en sierlijk en toch een beetje duister...

Herkenbare wereld met een heel duistere insteek

Maartje: Chinouk Thijssen schrijft thrillers voor jongeren en weet, volgens mij, heel goed hoe ze de leefwereld van jonge mensen moet integreren in haar boeken. Deze serie gaat over meisjes in hun laatste jaar van de middelbare en eerste twee jaren van hun vervolgopleiding. De boeken gaan over voor het eerst op jezelf wonen, over voor jezelf koken en je eigen keuzes maken, over vriendschappen, liefdes en de invloed van de sociale media. Wel had ik af en toe het gevoel dat de hoofdpersonen wat naïef omgaan met de heftige gebeurtenissen om hen heen. Ik denk dat ik veel eerder naar de politie was gegaan.

Elke: Net als Maartje vind ik dat Chinouk Thijssen ons een mooi inkijkje geeft in de wereld van het ballet. Het is een harde wereld, waarin meiden en jongens ontzettend hard moeten werken om die felbegeerde hoofdrol te krijgen. Je merkt dat dat soort dingen, zelfs bij hechte vriendinnen, er echt hard op inhakken. Persoonlijk merkte ik wel weinig verschil tussen deze vervolgopleiding en het laatste jaar van het middelbare, dus dat vond ik best jammer. Wel kwam inderdaad het idee van meer zelfstandigheid naar voren. Uiteraard is Truth of Dance niet afgelopen, en waar ik het in het eerste deel soms nogal mild vond, is het in Break a Leg ontzettend spannend.

Miranda: Het verbaasde me ook in dit boek weer hoe goed Chinouk Thijssen op de hoogte is van de balletwereld. Ik vroeg me meermaals af, of ze vroeger zelf ballerina was, of gewoon keiveel research heeft gedaan. Middelbaar en vervolgopeiding was voor mij eventjes schakelen, omdat het Belgische schoolsysteem iets anders in elkaar steekt. Vandaar dat dat voor mij minder opviel, dat er weinig verschil is. Ik vond het heel sterk hoe ze de rivaliteit tussen de studenten én vriendinnen naar voren wist te brengen. Héél duidelijk was de hechte vriendschap, maar ook het egoïsme als het erom gaat spannen. Het feit dat de vriendinnen zó lang wachtten om de politie in te schakelen, vond ik soms een beetje ongeloofwaardig, erg naïef zelfs. Maar ik moet wel bekennen dat Chinouk me meermaals op het verkeerde been heeft gezet. Ik vond Break a leg spannender dan Truth or dance, en dat deel vond ik al super om te lezen!

Middle book syndrome?

In het interview met Chinouk dat vorige week op onze pagina verscheen geeft ze aan dat ze heel goed nagedacht heeft over de opbouw van de serie, zodat dit tweede deel niet zou lijden aan het 'middle book syndrome'. Zijn wij het daarmee eens?

Maartje: Ik vind zeker dat het Chinouk gelukt is om dit boek spannender te maken dan deel 1. Het verhaal begon ook direct goed en ik heb ieder moment op het puntje van mijn stoel gezeten. Ik ben heel benieuwd hoe deel drie nog spannender kan worden.

Elke: Ik gaf Break a Leg een hogere beoordeling omdat ik dit deel véél spannender vond dan deel één. Je merkt dat je constant op het verkeerde been wordt gezet en er gebeuren heftige dingen die India en haar vriendinnen meemaken. Hoewel ik na Truth or Dance sceptisch was, ben ik na Break a Leg verkocht en héél benieuwd naar deel drie.

Miranda: Ik ben het daar absoluut mee eens.  Ik vond Break a leg nog véél spannender dan Truth or dance! Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, ik kón het gewoon niet wegleggen... En telkens als ik dacht dat ik wist hoe het zat, bleek toch weer dat ik het mis had. Hopelijk wordt boek drie niet geconfronteerd met het 'middle book syndrome'.

Wie is Truth or dance?

Maartje: In Truth or Dance begonnen de speculaties al: wie is de persoon achter deze chat? Iedere keer verdacht ik iemand en bleek dat toch niet te kunnen. In dit boek is het weer gelukt om me van het begin tot eind te laten puzzelen en iedere keer blek ik toch weer op het verkeerde been gezet te zijn. Helmaal aan het einde lijk je een aanwijzing te krijgen, maar of die aanwijzing klopt?

Elke: In Truth or Dance had ik één verdachte op het oog. In Break a Leg weer iemand anders, die ik in het eerste deel ook wel in mijn achterhoofd hield. Desalniettemin kan ik niet met zekerheid zeggen wie het is, al heb ik wel een keus die boven alle personages uitsteekt. Ik zal uiteraard niet zeggen wie, zodat jullie je eigen verdachte kunnen selecteren.

Miranda: Ik had zowel in Truth or dance als in Break a leg een idee over wie de verdachte was, maar in beide gevallen blijkt intussen dat ik op het verkeerde spoor zat. Ik heb nu weer iemand in gedachten...benieuwd of dat vermoeden in deel drie wordt weerlegd of bevestigd.

Het oordeel

Maartje: Dit deel smaakt zeker naar meer. Alle broodkruimeltjes die je worden toegeworpen, maar nog steeds geen geheel vormen maakten het boek een supersnelle en spannende 'read'. Ik ben heel benieuwd naar deel drie en geef dit boek 4 sterren.

Elke: Hoewel Truth or Dance me niet helemaal kon inpakken, heeft Break a Leg dat wel gedaan. Het is een spannend verhaal dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Hoewel ik wel een punt aftrek voor de wat vlakke wereld en personages, is dit een steengoede thriller die je continu op het verkeerde been zet. Vandaar dat ik Break a Leg 4 sterren geef.

Miranda: Ik werd constant heen en weer geslingerd: 'Ik weet het, nee toch niet'. Deel twee is absoluut spannender dan deel 1. Ik ben dan ook héél benieuwd of deel drie mijn verwachtingen gaat inlossen. Het boek was op nog geen dag uit, voor mijn doen zegt dat héél veel.  Absoluut 4 sterren waard, omdat ik hoop dat deel drie een 5 sterren boek wordt.

Wij beoordelen Break a leg met 4 sterren.

Heb jij " Break a leg" al gelezen?Reacties op: Let's talk: Break a Leg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilog...