Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De week van het beeldverhaal voor Young Adult lezers

op 01 juli 2020 door

Op 1 juli startte de week van het beeldverhaal. Over heel Hebban verspreid zie je dat hier aandacht aan wordt besteed. Ook wij van de Young adult afdeling doen graag een duit in het zakje en vertellen je over een aantal van onze favorieten. 

Geschreven door: Maartje

Ik vind vooral fijne graphic novels in het Engels. En als ik naar mijn aanraders kijk valt ook op dat de meeste komen van uitgeverij First Second. Deze uitgeverij richt zich op graphic novels met LHBTQIA+ personages. Hieronder lees je over een paar van mijn favoriete Young Adult uitgaves:

Honor girl van Maggie Trash is een getekende memoire. Maggie is vijftien en gaat bijna iedere zomer naar het zomerkamp Camp Bellflower for Girls. Hier ontdekt zij dat ze gevoelens heeft voor één van de leiders van het kamp, de iets oudere Erin. En Erin is een vrouw.... Eenvoudige, grofgetekende en zacht ingekleurde tekeningen laten je het beeld zien van een zomervakantie waarin Maggie haar eerste liefde ervaart en haar seksualiteit ontdekt. 

1a88ebbec1fb42a6a8807cd72f977b1a.jpeg

Bloom van Kevin Panetta en Savanna Ganucheau is een superschattige graphic novel in blauwtinten. Ari is klaar op de highschool en wil erg graag weg uit het kleine dorpje aan de zee waar hij en zijn familie wonen. Maar zijn ouders hebben hem nodig in de bakkerij. Als hij een vervanger kan vinden, kan hij weg. De vervanger dient zich aan in de persoon van Hector, een jongen die heel erg van bakken houdt. Zoals de voorkant al laat zien vindt Ari hem al snel meer dan gewoon aardig. Leuk getekend, een beetje overdreven in de gezichtsuitdrukkingen, maar o zo schattig en van al die heerlijke baksels krijg je enorm veel trek. 

8713c95a142fd42faec330f516159163.jpeg

Laura Dean keeps breaking up with me van Mariko Tamaki en Rosemary Valero-O'Connell is helemaal in zwart-wit met af en toe een zalmkleurig accent. Dit maakt de illustraties erg aantrekkelijk. Freddy heeft een knipperlichtrelatie met Laura Dean. Freddy probeert een weg te vinden uit deze cyclus. Dit vind ik van alle genoemde graphic novels het minste verhaal. Misschien komt het doordat er weinig tekst is gebruikt, misschien ook wel doordat de personages minder aanspraken. 

71830dd4066f5b1138af076c3040b158.jpeg

Heartstopper van Alice Oseman is denk ik de meest bekende van al de genoemde boeken. deze serie kent inmiddels drie papieren delen en kan ook op internet gevolgd worden. Deel vier is nu in de maak. Heartstopper vertelt het verhaal van Charlie en Nick. Deze jongens zitten op een jongensschool in Engeland. Charlie is homoseksueel en uit-de-kast, Nick is een heteroseksueke rugbyspeler. Na de kerstvakantie worden ze naast elkaar in de klas gezet en al snel ontstaat er een hechte vriendschap. En dan begint Nick ook gevoelens voor Charlie te krijgen. Alice Oseman schreef deze verhalen van Nick en Charlie omdat ze in één van haar eerdere boeken Charlie als broertje van één van haar hoofdpersonages had opgevoerd. De illustraties maakt ze ook zelf. Alle illustraties, behalve die op de voorkant zijn zwart wit, maar dat doet niets af aan de zeggingskracht. Zoals mijn dochter zei: 'Je kunt precies zien wat de jongens denken en voelen.'

3d4c292b855298e44bf2688b6d50794e.jpeg

The prince and the dressmaker van Jen Wang is een verhaal in vrolijke kleuren en met grootogige, schattig getekende personages. Het is een hartverwarmend verhaal over een naaister die heel graag zelf jurken wil ontwerpen en een prins die heel graag jurken draagt. 

45836377e1a0abb122be89bdb40ca606.jpeg

Anya's ghost van Vera Brosgol is helemaal in grijstinten uitgegeven wat de sfeer in het verhaal ten goede komt. Anya valt in een put in het park en neemt per ongeluk een geest mee uit deze put. De geest blijkt heel handig te zijn bij het maken van proefwerken, of om haar crush tegen hetlijf te lopen. Spieken en spioneren kan ze heel goed. Anya is niet mijn favoriete personage. Ze is een boze en gefrustreerde tiener die weinig opheeft met haar familie en school. Door haar 'geestvriendin' begint ze langzaam de wereld op een andere manier te ervaren. 

79d0238e62031da0b677f2a193199fad.jpeg

Het achterhuis van Anne Frank, Ari Folman en David Polonsk en Het leven van Anne Frank van Sid Jacobson en Ernie Colón zijn allebei gebaseerd op het leven van Anne Frank. Het Achterhuis is het dagboek van Anne Frank in stripvorm en Het leven van Anne Frank is meer een biografie van haar leven. Dit laatste boek geeft daardoor iets meer inzicht in de geschiedenis, maar mijn voorkeur gaat uit naar de illustraties van het eerste boek. 

8f6d4cdd65ff1844cc63fac0b7a646bd.jpeg

Hartenstorm\ Stormhart van Annette Herzog en Katrine Clante is een Nederlandstalige graphic novel met een grappige, maar wel wat rommelige tekenstijl. Volledig in kleur wordt het verhaal verteld van Viola die verliefd is op Storm en van Storm die verliefd is op Viola. Ze weten dit niet van elkaar en om dit heel duidelijk te maken hebben de makers van het verhaal ervoor gekozen om een omkeerboek te maken. De ene helft wordt verteld vanuit Viola, de andere vanuit Storm. 

6c7d23bf52529134fc2ed3a47738b7a1.jpeg

Lees jij wel eens graphic novels, strips of manga? We horen graag wat jouw favorieten zijn. 



Reacties op: De week van het beeldverhaal voor Young Adult lezers

Meer informatie

Gerelateerd