De Week van het vergeten boek: Wat zijn jouw vergeten boeken?

op 23 oktober 2018 door

Het is de tweede keer dat Hebban de "Week van het vergeten boek" organiseert. Ook de Hebban YA Club klom in de boekenkast, op zoek naar boeken die we al veel te lang op de plank hebben laten liggen. Om onszelf (en jullie) te motiveren dat boek ook écht te gaan lezen, geven we meteen een tip mee. Een boek dat we na jaren pas hebben opgepakt, en waarvan we meteen beseften: waarom hebben we hier zo lang mee gewacht!?


Anouk

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Ik durf het bijna niet te bekennen. De boekendief van Markus Zusak. Ik weet het, ik wéét het. Het is een van de mooiste boeken ooit geschreven. Zelfs ik raad het boek aan iedereen aan - nog nooit kwam er iemand mee terug in de boekhandel om te vertellen dat ze het niks vonden. Maar ik ben er nooit aan toe gekomen het zelf te lezen. Ik denk dat mijn verwachtingen intussen zó hooggespannen zijn dat ik bang ben dat het tegenvalt. Stel nou dat ik de enige persoon ben die het boek niks aan vond? Ik weet zelf natuurlijk ook wel dat dat een hele slechte reden is om een boek niet te lezen. Als het fantastisch is en ik het al die jaren heb gemist, ga ik mezelf echt voor mijn hoofd slaan. Ik had het al wel 10x herlezen kunnen hebben!

Een boek dat ik ooit vergat en nu aanraad

De schreeuwende wenteltrap ('Lockwood & Co.' serie van Jonathan Stroud). Ik kreeg deel 1 als leesexemplaar en het stond vervolgens twee jaar ongelezen in mijn boekenkast. Op een gegeven moment besloot ik het toch op te pakken, om even snel iets tussendoor te lezen. Maar wauw. De schreeuwende wenteltrap was zó goed, het is nu mijn favoriete ontdekking van 2017. Ik heb de serie op heel idiote manier in mijn bezit, om maar aan te tonen hoe snel ik alles in huis wilde hebben om door te lezen. Nederlands leesexemplaar van deel 1, Engelse ebooks van deel 2 & 3, Nederlands boek van deel 4 en Engels boek van deel 5 dat toen net pas verscheen. Maar ik had echt heel dringend mijn 'Lockwood & Co.' fix nodig. Waarom heb ik hier in hemelsnaam zo lang mee gewacht!?


Minca

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Ik durf het bijna niet te bekennen, maar ik denk dat er wel meer 'vergeten' boeken in mijn boekenkast staan. Maar eentje waar ik bijna niet voor uit durf te komen is Harteloos van Marissa Meyer. Nee, ik ben het boek niet écht vergeten, maar ik vergéét wel steeds dat ik dat boek nog moet lezen. Marissa Meyer is een van mijn favoriete auteurs, en ik vind het eigenlijk niet kunnen dan ik dit boek van haar nog niet gelezen heb. Het boek is misschien pas 2 jaar oud, maar boeken van mijn favoriete auteurs wil ik zo snel mogelijk gelezen hebben. Ik weet niet zo goed wat me tegenhoud om dit boek als volgende te pakken, maar meestal is mijn TBR-stapel zo vol met nét verschenen boeken dat ik die voor wil laten gaan. Wat denken jullie? Moet ik die nieuwe boeken voor één keer laten liggen en nu echt eens in Harteloos beginnen?

Een boek dat ik ooit vergat en nu aanraad

Onder deze noemer valt een boek waar ik eerder nooit in durfde te beginnen. Mede door de dikte, maar ook doordat het meer onder het genre Fantasy valt dan Young Adult. Ik vind het namelijk fijner om een boek te lezen dat ik snel uit heb, dan een boek waar ik een paar dagen extra over doe. Dit had ik met Ontworteld van Naomi Novik. De cover sprak me aan, de flaptekst sprak me aan, maar op de een of andere manier durfde ik er nooit in te beginnen. Tot ik dat uiteindelijk wél deed. Nou, wat was ik blij dat ik daarin begon! Ik had me nergens zorgen over hoeven maken wat betreft de dikte of dat het misschien iets zwaarder was om te lezen. Ik ben door dit boek heen gevlogen en omdat ik het zo goed vond, zorg ik ervoor dat we het boek nog altijd in de boekenwinkel in Weert op voorraad hebben. And guess what? Het boek blijft verkopen, met of zonder mijn aanraden en daar ben ik blij om. Het feit dat Zilvergaren afgelopen maand ook is verschenen vind ik nog leuker, want ik kan niet wachten om daarin te beginnen.


Merel

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Ik heb ook een aantal vergeten boeken in mijn kast staan, maar eentje die me altijd aanstaart is De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch. Ik heb hem begin dit jaar gekregen van een vriend, omdat ik al heel lang vertelde dat ik deze graag wilde lezen, maar het aantal bladzijden houdt me steeds tegen... Ik stopte het in mijn koffer om hier in Indonesie te gaan lezen, maar mijn koffer was net iets te zwaar, dus ik moest een pijnlijke keuze maken en het boek toch thuis laten. Zodra ik in Nederland ben, ga ik eraan beginnen. Vooral nu het zo'n hoge plek in de hebban 1000 heeft bemachtigd!

Een boek dat ik ooit vergat en nu aanraad

De Labyrintrenner serie van James Dashner. Ik was laaiend over deze serie toen ik hem net gelezen had, maar vergat hem daarna weer omdat ik de films de boeken niet goed vond representeren. Nu ik er weer over nadenk, vond ik de boeken wel geweldig. Deze raad ik zeker aan iedereen aan, vooral aan jongens die willen beginnen met het lezen van YA.


Maartje

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Een boek dat me allang toeschreeuwt om gelezen te worden is De jongen uit het woud van Jen MinkmanIk heb het boek ooit aangeraden gekregen door iemand en werd verliefd op de cover. Direct het boek gekocht en daarna....niet gelezen.

Een boek dat ik ooit vergat en nu aanraad

Dat is Scythe van Neal ShustermanDe verhalen op verschillende facebook pagina's spraken met heel erg aan, het boek kreeg heel veel goede recensies, ik kocht het en  vervolgens verdween het in de kast. Redelijk dik en in het Engels, ergens vond ik het spannend om eraan te beginnen. Gelukkig kwam er een leesclub voorbij waarbij dit boek werd gelezen. Deze stok had ik nodig en ik kan alleen maar zeggen dat ik nu iedereen aanraad het te lezen. De karakters zijn levensecht, met echte gevoelens, de wereld is geloofwaardig en toch volkomen vreemd, het verhaal spannend.


Laurie

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Een boek dat ik al heel lang heb liggen is Als Je Het Licht Niet Kunt Zien van Anthony Doerr. Dit boek heb ik gekocht op vele aanbevelingen, maar toch pak ik het maar niet op. Het is een dikke pil en ik heb ook andere lezerservaringen gehoord. Ik heb denk ik gewoon even een schop onder mijn kont nodig, want het boek ligt echt al te lang.

Een boek dat ik ooit vergat maar nu aanraad

Over deze vraag heb ik even moeten nadenken, want het zijn er best veel. Ik ben altijd zo iemand die de wat oudere hypes pas later ontdekt. Maar ik denk dat ik nu voor Hate List van Jennifer Brown zou gaan. Dit boek heeft tot enkele maanden geleden ongelezen op de plank gelegen, maar ik vloog er werkelijk waar doorheen.

Brechtje

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Wonder van R.J. Palacio. Dit boek heb ik vorig jaar juni met mijn moeder in Rome gekocht, maar hij staat nog steeds ongelezen tussen het stapeltje Engelse boeken in mijn kast... Toen ik laatst mijn kast aan het re-organiseren was, kwam ik er pas achter dat ik dat boek nog had. Oeps, terwijl ik er zo naar uit keek om te lezen toen ik het kocht! De achterflap tekst spreekt me nog steeds heel erg aan, dus ik denk dat ik hem ergens de komende weken toch maar eens op kan pakken. 

Een boek dat ik ooit vergat maar nu aanraad

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli. Simon heeft 1,5 jaar ongelezen in mijn kast gestaan, maar toen ik werd uitgenodigd om mee te gaan naar de eerste voorvertoning van de film wilde ik persé eerst het boek gelezen hebben! Ik begon 2 weken van te voren, maar had hem binnen 3 dagen al uit. Ik werd helemaal meegesleept in het verhaal, en vond Simon zó'n geweldig personage! Ik zal iedereen dit boek nu aanraden! 


Kimberly

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Dorothy Must die van Danielle Paige staat al meerdere jaren in mijn kast. Ooit aangeschaft vanwege mijn (kleine en totaal onschuldige!) obsessie met de Wizard of Oz. Dit komt mede door Wicked. Ik hoopte dat dit boek in een soortgelijke lijn zou zitten, maar eerlijk gezegd heb ik eigenlijk niet meer aan het boek gedacht totdat ik nu een vergeten boek moest bedenken. mijn kast nalopend viel dit boek me ineens op, op een van de onderste planken waar ik eigenlijk niet zo vaak kijk. Misschien, hopelijk, zal ik deze ook ooit echt een keer gaan lezen.

Een boek dat ik ooit vergat maar nu aanraad

Throne of Glass van Sarah J. Maas. Dit boek heb ik in 2014 in Londen aangeschaft. Hij stond al een tijdje op mijn lijstje en daar waren de boeken lekker goedkoop. Vervolgens hebben de eerste 3 delen van deze serie bijna 4 jaar in mijn kast gestaan. Toen ik begin dit jaar echt helemaal gek werd van alle spoilers die je voorbij zag komen en eigenlijk geen dag voorbij ging dat niet iemand het over deze serie had vond ik dat ook ik nu toch echt eens het boek moest gaan lezen. En wat een heerlijk verhaal! Het eerste deel heb ik in 2 dagen uitgelezen en eigenlijk wilde ik toen al niet meer wachten met de volgende delen! Dus een absolute aanrader.

Miranda

Een vergeten boek uit mijn boekenkast

Eén boek dat al een eeuwigheid in mijn kast staat te wachten is "Stout, stouter, stoutst" van Lauren Myracle, Sarah Mlynowski en E. Lockhart. Het is door een afvoer verkoop in de bib bij mij beland.  Het sprak me indertijd enorm aan, omdat het boek gaat of een roadtrip met 3 vriendinnen, iets wat ik zelf ooit hoopte te doen.  Een paar maanden geleden kwam ik met opruimen het boek plots tegen.  En laat het toeval nu willen dat ik diezelfde maand nog op reis vertrok met 2 héle goede vriendinnen, om de reis van ons leven te maken.  Ik heb het intussen nog niet gelezen, maar het ligt wel al klaar op mijn 'nog te lezen stapen'!

Een boek dat ik ooit vergat maar nu aanraad

Dat is zéker weten "Het spijt me mam", van Claire Rainwater Jacobs.  Het staat geclasseerd bij feelgood, maar ik vind persoonlijk dat het meer aansluit bij Young Adult, omdat de hoofdpersonages jongvolwassenen zijn. Het boek gaat over verliefdheid, een moeder die het zaakje niet vertrouwt en geen prettig gevoel heeft bij het vriendje van haar dochter. De moeder gaat in het verleden van het vriendje wroeten en jaagt zo haar eigen dochter tegen zich in het harnas.  Helaas voor mij persoonlijk een herkenbare situatie. Misschien dat het boek me daarom indertijd ook zo aansprak. Liefde is blind....en soms lopen dingen dan ook verkeerd af!

Welk boek heb jij al veel te lang op je leesplank staan? En ga je het deze week oppakken?Reacties op: De Week van het vergeten boek: Wat zijn jouw vergeten boeken?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Markus Zusak

Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 1975) is een Australische auteur. Hij begon met schri...

Jonathan Stroud

Jonathan Stroud

De Britse Jonathan Stroud was van jongs af aan gefascineerd door fantasyverhalen...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Harry Mulisch

Harry Mulisch

Harry Mulisch wordt samen met W.F. Hermans en Gerard Reve beschouwd als de Grote...

Jen Minkman

Jen Minkman

Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn, en verhuisde op 19-jarige leeft...

Gesponsorde boeken