Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duorecensie: Jinxed

op 18 februari 2019 door

Midden januari verscheen bij uitgeverij HarperCollins Jinxed, een boek met een prachtige roze rug. Het is het Nederlandse debuut van Amy McCulloch en werd door heel wat mensen positief onthaald. Het concept is simpel: iedereen heeft in plaats van een smartphone een robot-huisdier, ook wel baku genoemd. Die kan allerlei vormen aannemen, van vlinder tot hond. Lees snel verder om te weten te komen wat Miranda en Fien van Jinxed vonden.

Over het boek

Laceys grote droom is om later bij moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die
bovendien een echte vriend kan worden.
Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven - maar alleen een simpel insect: de
Nokia onder de baku's - valt haar droom in duigen.
Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel... echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

Lacey werkt keihard voor haar toelatingsproeven voor Profectus.  Ze is dan ook zwaar teleurgesteld als blijkt dat ze niet is toegelaten.  Teneergeslagen gaat ze haar level 1 baku, een kever, uitkiezen, want een hoger level kan ze zich niet veroorloven zonder beurs. Als ze wordt uitgelachen door een medestudent, en uiteindelijk voor hem op de loop gaat, vindt ze in de struiken een hoop schroot.  Dit blijkt later een level 3 baku te zijn.  Heel de zomervakantie is ze aan de baku aan het sleutelen.  Het is haar redding, want doordat ze Jinx aan de praat krijgt, wordt ze uiteindelijk toch bij Profectus toegelaten. Maar Jinx is een eigenaardige kat-baku, met een eigen zinnetje...  Niet altijd zo volgzaam als een baku zou moeten zijn... Spannend hoe dit gaat eindigen!

Verwachtingen

"Het was al een tijdje geleden dat ik Jinxed op mijn TBR had gezet en dat was vooral omwille van de cover", geeft Fien toe. "Ik wist dus niet echt wat ik kon verwachten aangezien ik de korte inhoud niet gelezen had. Op basis van de cover verwachtte ik een verhaal met SF-elementen en dat een kat een belangrijke rol zou spelen (die was nogal duidelijk). Verder hoopte ik dat er iets van romantiek in zat, al had ik wel meteen door dat dat niet de hoofdzaak van het verhaal was."

"Jinxed sprak me in eerste instantie totaal niet aan.  Het deed een beetje science fiction-achtig aan, en dat is niet echt mijn ding. Doordat een YA-crewlid me aansprak dat dit boek voor mij, als Harry Potter fan, wel eens echt iets zou kunnen zijn, heb ik de sprong toch gewaagd. Ik wist niet echt wat ik van het boek moest verwachten. Maar met een kat in één van de hoofdrollen en ik als kattenmens, zat dat wel snor." zegt Miranda.

Plot

"De opbouw van het verhaal verloopt op de klassieke wijze en de korte inhoud vertelt al heel veel: Lacey wordt geweigerd voor haar droomschool, vindt een speciale baku, wordt toch toegelaten en komt in de problemen. Tot zover niets nieuws dus, maar wat er tussen deze stappen gebeurde, kon ik niet voorspellen en daardoor heeft Jinxed me meermaals verrast. Vooral naar het einde toe zag ik sommige twists echt niet aankomen," besluit Fien.

Miranda zegt: " Ik sluit met aan bij Fien. Het verhaal is inderdaad op de klassieke manier opgebouwd.  En door de korte inhoud weet je al in grote lijnen hoe het verhaal gaat verlopen.  Ik heb tijdens het lezen aangegeven aan de YA-crewleden dat ik aangenaam verrast was door het boek.  Er zaten onverwachte zaken in het verhaal verwerkt, die ik niet had zien aankomen of me verrasten."

Personages

"Ik vond Lacey een zeer aangenaam hoofdpersonage, heel in het begin herkende ik mezelf in haar toen haar droom aan diggelen viel omdat ze niet was toegelaten, ik heb zelf iets soortgelijks meegemaakt. Wat ik ook merkte, is dat ze een tikkeltje arrogant is. Ik vond het eerder grappig dan storend. Lacey is vijftien jaar en ik had al een beetje schrik dat ze heel erg onvolwassen zou overkomen, maar ook dat was niet het geval. Mijn favoriete personage was Jinx, de baku van Lacey. Zijn commentaar op Laceys gedachten vond ik heel amusant en toverden een glimlach op mijn gezicht," zegt Fien.

"Lacey was voor mij een heerlijke puber, met dromen, maar ook een doorzetter die zichzelf toch weer bijeenraapt als het eventjes niet meezit. Blijkbaar is het ook een meid met een meer dan behoorlijke kennis op sommige vlakken. Jinx vond ik dan weer een lekker eigenwijze kat-baku, die heerlijk tegendraads uit de hoek kon komen, maar ook heel goed Laceys gevoelens kon peilen. Heerlijk hoe hij reageerde op Laceys verliefde escapades", aldus Miranda.

Eindoordeel

Fien: "Jinxed las heel erg vlot, in slechts een paar uurtjes had ik het boek al uit. Ik heb erg genoten van Laceys avontuur en na dat einde kan ik alleen maar uitkijken naar het vervolg. Jinxed krijgt van mij 3,5 sterren."

Miranda:"Jinxed is een boek dat lekker vlot wegleest, met af en toe wat avontuur en spannende momentjes.  Ik heb het graag en met veel plezier gelezen. Ook ik hoop dat hier een vervolg op komt, liefst nog meerdere... Van mij krijgt Jinxed 4 sterren."

Wat vonden jullie van Jinxed of moeten jullie het boek nog lezen? Laat het ons weten in de comments!Reacties op: Duorecensie: Jinxed

Meer informatie

Gerelateerd

Over