Advertentie

Een (leestip)brief aan... Iris

op 20 februari 2018 door

Iris,

Toen ik jouw plankje bestudeerde, zag ik van alles voorbijkomen. Net als op je Instagram foto’s die ik vaak bekijk, zag ik zowel sci fi en dystopische boeken of seriedelen, maar ook veel mooie romans – kortom, ik kan het niet in één beeld samenvatten. Een mooie uitdaging om jou wat leestips te geven!

Wat je op het moment het meest bezighoudt is je eindexamenjaar. We zitten in hetzelfde schuitje. En op het gebied van lezen zitten we meer met onze neus in de studieboeken dan dat we voor ons plezier een boek oppakken – die tijd ontbreekt.

Literatuurlijst 

Jij hebt ook lijstperikelen, hè? Ik heb je de afgelopen maanden gehoord over lezen voor de lijst waar je druk mee bezig bent, dus wat het lezen betreft hebben YA-boeken even niet de prioriteit. Gelukkig ben je wel positief over sommige voor school gelezen boeken, maar lezen zonder dat het ‘moet’ is uiteindelijk toch fijner. Wel verruimt dit je leesblik en pak je – ik in ieder geval wel – ook onbekendere boeken op.  

Wat ik echt aanraad van mijn lijst, is het boek Alleen met de goden van Alex Boogers. Ik kan eerlijk gezegd niet zo goed inschatten of het wat voor jou is, maar deze dikke pil past in ieder geval bij één van de onderdelen van de Hebban Reading Challenge. Het is zo’n mooi boek waarin de ontwikkeling van een jongen omringd door de afwezigheid van zijn ouders centraal staat.

En als je nog een Engelstalig boek op je lijst moet zetten, tip ik The old man and the sea. Het boek is mij ook aangeraden via Hebban, dus zo is de cirkel weer rond. Het is een krachtige novelle, met veel symboliek: eigenlijk is het verhaal één grote metafoor.

Je gaf Animal farm drie sterren. 1984 van George Orwell is net zo’n klassieker: misschien is dat wat? Bovendien is het interessant hoe dit eigenlijk een (voorganger van de) science fiction roman(s) is. In dit totalitaire regime is privacy één van de maatschappelijke thema’s die aangekaart wordt; in 1949 al geschreven, vandaag de dag nog steeds relevant. Big brother is watching you…

Back to young adult 

Terug naar de boeken die je misschien het meest aanspreken, ook al ken en heb je al zo veel YA-boeken. Ik betwijfel of met iets nieuws kan komen.

Op je wil ik lezen-plankje staat Duizend stukjes van jou. Dat boek herinnert mij aan de zomer waarin ik dit las en het me positief verraste. Ik denk dat het zeker binnen jouw straatje past. En die cover is ook meteen mooi meegenomen, staat goed op je bookstagramfoto’s: het oog wil immers ook wat.

Claudia tipte mij  Muggenland al en ik ga bij jou hetzelfde doen. Het staat in mijn kast, want De kids of appetite van dezelfde auteur, David Arnold, was echt zo’n mooi boek, dan moet dit dat ook wel zijn. Maar ja, geen tijd. Herkenbaar? Laten we het dan allebei na de eindexamens lezen ;)

Eén van jouw favoriete boeken is Wij leugenaars; dat boek gaf je vier sterren. De vraag ‘wat is waarheid?’ staat centraal. In Een van ons liegt draait het om de vraag: wie spreekt de waarheid? Dat boek valt wel in het verlengde van Wij leugenaars. Ik zou zeggen: give it a try.

Uitstapje 

Van serieboeken en spanning tot ontroerende en levensechte verhalen – het kan allemaal – komen we nu weer bij een mooi boek dat ik je aanraad en wel op basis van The hate u give, hoewel ik dat boek niet gelezen heb. Maar The hate u give is volgens mij een eyeopening boek, net als mijn tip.

Als ik jouw beoordeling van 5 sterren zie, weet ik dat ik The hate u give ook moet lezen. Lees jij dan De geur van vrijheid van Giuseppe Catozzella? Hoewel ze heel anders zijn, qua sfeer, stijl en beleving, berusten ze volgens mij op hetzelfde idee: vrijheid die geschonden wordt. Het is zo mooi. Lees het. Of het nou wel of niet zo goed is als The hate u give, het is zo’n boek dat je anders laat kijken. En dat is wat zo belangrijk is aan boeken, toch?

-FemkeReacties op: Een (leestip)brief aan... Iris

Meer informatie

Gerelateerd