Een (leestip)brief aan... Manon

op 27 februari 2018 door

Manon,

Deze week mocht ik jou een aantal leestips geven. Ik heb je hele hebban-pagina doorzocht en ben op een aantal dingen uitgekomen. Hier dus jouw aanraders van mij. Ik hoop dat je er misschien nog wat aan hebt.

Druk, druk, druk

Je bent een student en je studie is natuurlijk iets waar je je 24/7 op moet focussen, maar af en toe heb je nog wel de tijd over om eens een boek te lezen. Dat was wel te zien aan je hele lange ‘gelezen’-lijst. Gelukkig zijn er nog een groot aantal boeken die je nog niet hebt gelezen. Ik zag boeken als Illuminae voorbij komen. Een boek waarbij je naar mijn mening je hoofd goed bij moet houden en misschien liever niet leest als het zo hectisch is met je studie.

Ook zag ik De selectie langskomen. Ik heb dit boek een jaar of drie geleden gelezen en samen met de andere twee delen van de serie heb ik ze in drie dagen uit gelezen. Het is een boek(enserie) waarbij je je hoofd niet echt nodig hebt en gewoon lekker kunt ontspannen. Super voor tijdens een tentamenweek bijvoorbeeld!

Daarnaast heb ik nog een boek in gedachten, waarbij je niet veel hoeft op te letten, maar die niet op je lijstje stond. Dat is The perks of being a wallflower. Het is een heel kort boekje dat je snel uitleest. Het gaat over een jongen die naar een nieuwe school gaat, maar die eigenlijk niet zo veel vrienden heeft. Dan wordt hij vrienden met een aantal seniors en dat leidt tot allerlei gebeurtenissen. Ik kan niet veel zeggen anders spoil ik alles bij elkaar.

Nederlandstalig

In je bio zag ik dat jouw doel was om dit jaar 100 Nederlandstalige boeken te lezen. Wat betreft boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven, heb ik niet zo veel ervaring. Ik heb wel een paar boeken die je misschien leuk zou kunnen vinden. Bijvoorbeeld Bijenvader. Het is een dun boekje, dat je zo uitleest, maar het is wel leuk. Persoonlijk vond ik het niet fantastisch, maar wie weet, heb jij hier een andere mening over…

Daarnaast denk ik dat je Slaves ook wel leuk gaat vinden. Het is een dystopian geschreven door een Nederlandse schrijfster en ik was aardig onder de indruk. Over het algemeen vind ik dat Nederlandse schrijvers niet de beste Fantasy/Sci-Fi/Dystopian schrijvers zijn voor het YA-genre, maar ik was aardig verrast. Het gaat over een meisje dat opgevoed wordt om de rijke mensen te dienen, maar dan begint ze zich tegen het regime te verzetten.

Tot slot zag ik dat je The hate u give hebt gelezen. Wat ik je nu ga aanraden is geen YA-boek, maar meer literair en het gaat ook over racisme. De zwarte met het witte hart van Arthur Japin is een historische roman over een Afrikaanse prins die samen met zijn neefje naar Nederland zijn ‘verhuisd’ in de periode net na de afschaffing van de slavernij. Het boek laat je zien hoe er vroeger werd omgegaan met mensen die etnisch verschillen van mensen uit de westerse wereld, maar is ook nog erg toepasselijk op de tijd waarin we op dit moment leven.

Als je dit leuk vond, lees dan ook...

Ik zag nog een paar boeken op je 'gelezen'-lijst waarvan ik dacht dat als je die leuk vond, dan denk ik dat je een soortgelijk boek ook leuk zou vinden. Je hebt bijvoorbeeld Anna & de french kiss gelezen. Een boek wat een beetje een cliché love story verwoordt en dat is af en toe gewoon heel leuk. Een boek dat hier goed bij past is To all the boys I've loved before. Net zoals Anna & de french kiss is het verhaal dat verteld wordt in dit boek ook een beetje een cliché love story.

Ten slotte zag ik nog dat je Surf! van Chris Vick hebt gelezen. Zelf vond ik dit een heel mooi en goed boek, maar jij gaf het drie sterren. Ik weet niet of dit betekent dat je het verhaal leuk vond of gewoon middelmatig. Ik heb hier nog Door de storm liggen. Een boek dat ook door Vick is geschreven. Als je er zin in hebt kunnen we die misschien als Buddy Read lezen?

-IrisReacties op: Een (leestip)brief aan... Manon

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Amie Kaufman

Amie Kaufman

Amie Kaufman is een Australische internationale bestsellerauteur van sciencefic...

Kiera Cass

Kiera Cass

Kiera Cass is een Amerikaanse schrijfster van Young Adultboeken. Ze startte vers...

Stephen Chbosky

Stephen Chbosky

Stephen Chbosky is auteur, regisseur en scriptschrijver. In 1999 debuteerde hij ...

Esther Sprikkelman

Esther Sprikkelman

Esther Sprikkelman was zangeres en liedjesschrijver. Met haar band tourde ze doo...

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...

Gesponsorde boeken