Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een verhaal over rebelse meisjes

op 08 maart 2020 door

Vandaag is het 8 maart, wat betekent dat het internationale vrouwendag is. Laat het nou toevallig boekenweek zijn met het thema "rebellen en dwarsdenkers". Daarom lees je vandaag een verhaal over rebelse meisjes binnen het young adult genre. Want o o, wat hebben sommige auteurs toch een rebellen op de wereld gezet.

NB: dit artikel is geïnspireerd door de jeugdboeken Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes deel 1 en 2. Ik doe mijn best om de verhalen in dezelfde stijl te gieten, maar dan minder jeugdig geschreven en zonder spoilers.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Juliette Ferrars

Bekend van: Vrees me van Tahereh Mafi

Juliette is een meisje met een gave. Haar aanraking is namelijk dodelijk. Haar hele leven al wordt Juliette opgejaagd, gehaat en opgesloten, maar dan komt ze op de legerbasis van Sector 245 terecht. Deze basis staat onder leiding van Warner, een medogenloze soldaat. Juliette mag hem absoluut niet en wil ontsnappen. In de "Vrees me" serie komt ze er langzaam maar zeker achter in wat voor wrede wereld ze leeft en ze is vastbesloten en revolutie te ontketenen. Hiervoor moet ze bondgenoten verzamelen, trainen en doden. Juliette ontwikkelt zich gedurende de serie van een hulpeloos bang vogeltje tot een sterk personage die weet wat ze wil en haar doelen weet na te jagen.

Shirin (achternaam onbekend)

Bekend van: Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi

En nog een rebels meisje van de hand van Tahereh Mafi. Shirin is een Amerikaans meisje met een Perzische achtergrond. Ze is moslima en draagt een hijab. Het is 2002, een jaar na de aanslagen van 11 september. Omdat ze moslim is wordt Shirin nagestaard en voelt ze zich niet serieus genomen. Hierdoor bouwt ze een stevige muur om zich heen en houdt ze mensen op afstand. Op een gegeven moment is ze het zat en gaat ze in tegen alle vooroordelen die mensen over haar hebben. De muur brokkelt stukje bij beetje af waardoor ze mensen toe durft te laten zodat ze zien wie ze echt is. Ze is meer dan een moslima met een hijab.

Vivian Carter

Bekend van: Moxie van Jennifer Mathieu (verschijnt 30 maart)

Vivian Carter is het zat. De leraren op school zijn op de hand van de footballsterren, de kledingvoorschriften deugen niet en de jongens maken sexistische opmerkingen naar de meisjes. Viv besluit een anonime 'ziene' te starten, Moxie. Ze verspreidt Moxie door de school en al snel wordt de boodschap door andere meisjes overgenomen wat uiteindelijk uitmondt in een heuse meidenrevolutie.

Feyre Archeron

Bekend van: Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas

Feyre laat zich in het eerste hoofdstuk al van haar rebelse kant zien. Ze is aan het jagen in het bos als ze opeens een enorme wolf ziet. Deze wolf kan haar familie maandenlang van eten voorzien, iets dat ze heel hard nodig hebben in de winter. Bovendien kan de pels van de wolf veel geld opleveren. Feyre besluit de wolf te doden, maar ze beseft niet dat dit grote gevolgen heeft. In de "Hof van doorns en rozen" serie leren we Feyre van verschillende kanten kennen, maar ze blijft een rebel. Ze doet, samen met Rhysand, dingen net even anders dan gebruikelijk in Prythian en dat levert veel weerstand op. Maar Feyre blijft sterk en zet door.

Izzy O'Neill

Bekend van: Allesbehalve oké van Laura Steven

Izzy is achttien en had nooit verwacht het middelpunt van een internationaal online schandaal te worden. Ze heeft een goed leven, fijne vrienden om haar heen en een oma die ondanks de armoede goed voor haar zorgt. Maar als Izzy op een feestje is verandert alles: er worden expliciete foto's van haar en de zoon van een politicus gemaakt en online verspreidt. Het verspreiden van deze foto's gaat razendsnel en treiteraars laten geen spaan van haar heel. Gewapend met haar humor vecht Izzy keihard terug, ze moet haar reputatie redden én ze wil dat meisjes en vrouwen niet meer als lustobjecten worden gezien. Slutshaming is niet oké, tienermeiden worden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Dit zijn slechts een aantal rebelse meisjes binnen het young adult genre. Er zijn er nog veel meer, wat dacht je van Ember Hill uit Pupil van Julie Kagawa, Cinder, Scarlet, Cress en Winter uit "The Lunar Chronicles" van Marissa Meyer, Kyla Davis uit Gewist van Teri Terry en Layla Amin uit Ingesloten van Samira Ahmed. Deze meiden doen allemaal iets wat tegen de voorgeschreven regels ingaat, wat ze daardoor rebels maakt. In feite zijn het allemaal rebellen en dwarsdenkers, want ze zijn het niet eens met de gevestigde orde en willen die veranderen.

Welk rebels of dwarsdenkend meisje is jouw favoriet?



Reacties op: Een verhaal over rebelse meisjes

Meer informatie