End of the year tag of 2020

op 15 december 2020 door

Het einde van 2020 is in zicht! Dat betekent dat we eens naar ons leesgedrag gaan kijken en eens gaan kijken welke boeken we eigenlijk nog graag willen lezen dit jaar. Verder spieken we alvast naar volgend jaar en nemen een kijkje in de boeken die uitkomen en of we leesdoelen gaan stellen. 

1. Zijn er boeken waar je al in bent begonnen en die je graag wilt uitlezen voor het einde van dit jaar?

Roxanne: The Space Between Worlds van Micaiah Johnson

Elke: Cinderella Is Dead van Kalynn Bayron

Maartje: Girls of storm and shadow van Natasha Ngan

Nina: Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi 

Laurie: Nee. Alles wat ik lees gaat direct uit. Eerder begin ik niet aan iets nieuws.

Nicole: Niemand behalve jij van Anica Mrose Rissi

Danique: Een dodelijke opleiding en Koningin van schaduw  wil ik super graag nog uitlezen. Het eerste boek is een nieuwe release van Naomi Novik en de tweede is het vierde boek in de "Glazen troon" serie van Sarah J. Maas.

2. Heb je een boek niet uitgelezen dit jaar en waarom?

Roxanne: Eigenlijk lees ik elk boek wel uit tenzij ik hem echt zo slecht vind. Maar zo'n boek heb ik dit jaar niet gehad. Wel mindere en waarbij ik ging twijfelen, en toch uit heb gelezen haha.

Elke: Nee, eigenlijk niet! Tijdens mijn stage wel, maar dat telt eigenlijk niet. Ik had bijna Zelfs als we zwijgen op mijn DNF gezet, maar heb toch doorgezet. 

Maartje: Ik heb verschillende boeken niet uitgelezen. Ik wacht nog steeds vaak te lang, maar soms gaat het echt niet meer en dan stop ik toch. The female of the species van Mindy McGuiness kon ik op dat moment echt niet volgen. Wie weet komt het nog eens. Let's talk about love van Claire Kann heb ik ook weggelegd. Ik kon helemaal niets met de hoofdpersoon. In totaal denk ik dat ik er 7 heb weggelegd, maar de genoemde twee waren de Young Adult boeken.

Nina: Ik heb nog nooit een boek niet uitgelezen! Als ik een boek echt saai of voorspelbaar vind ga ik soms wel scannend/globaal lezen dus dan sla ik hier en daar wat stukjes over maar het einde wil ik toch altijd wel weten. Dit jaar heb ik de 3 vertaalde delen van de Phobos serie van Victor Dixen scannend gelezen. Puur omdat sommige stukjes zoo vreselijk voorspelbaar waren. 

Laurie: Heb je even? Ja, helaas wel. Onder andere Nocturna, dat trok ik niet.

Nicole: Ik had heel veel moeite met het begin van De ijzige verloofde van Christelle Dabos en wilde niet verder lezen. Omdat ik absoluut niet van losse eindjes houd, heb ik toch doorgezet en daar ben ik achteraf heel blij om, want toen ik het uit had, was mijn mening voor 100% gedraaid!

Danique: Ik heb dit jaar niks laten liggen of niet uitgelezen, hier houd ik ook helemaal niet van. Ik wil altijd weten wat het einde is. 

3. Welke boeken wil je nog lezen voordat het 2021 is?

Roxanne: Dat is een goeie. Ik denk Kingdom of the Wicked van Kerri ManiscalcoThe Once and Future Witches van Alix E. Harrow en These Violent Delights van Chloe Gong.

Elke: Wat een moeilijke vraag! Sowieso nog - eigenlijk - de boeken die ik van mijn Secret Santa's krijg of heb gekregen. Ik zou graag nog Pride van Ibi Zoboi uit willen lezen.

Maartje: Nog steeds heel veel en ik heb nog maar een halve maand. De boeken die Roxanne noemt heb ik al naar volgend jaar geschoven, want daar heb ik geen plek meer voor. Ik heb nog Rage van Cora Carmack staan. Die moet toch echt uit. En verder op het Young Adult vlak: Crimson Bound en Shielded.

Nina: Oeff dit vind ik een moeilijke! Ik pak eigenlijk altijd een boek dat op het moment zelf goed voelt. Ik wil wel graag nog een trilogie uitlezen dit jaar dus misschien start ik nog aan de Cruel Prince trilogie van Holly Black of the Shiver trilogie van Maggie Stiefvater

Laurie: Eigenlijk zijn dit geen young adult boeken, maar ik noem ze toch. The dragon republic en The burning God van R.F. Kuang. Maar ook De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, ik doe mee met de Hebban leesclub. Ik merk dat ik deze periode altijd behoefte heb aan de wat pittigere boeken.

Nicole: Ik wil nog zeker twee boeken lezen dit jaar (om mijn reading challenge te halen): Feel again van Mona Kasten en Op het randje van Katie McGarry.

Danique: Ik wil zeker nog drie boeken lezen dit jaar. Namelijk Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer, Trust again van Mona Kasten en ik zou nog graag De academie van Astrid Boonstoppel willen lezen.

4. Wat is je favoriete boek van 2020 en welke viel erg tegen?

Roxanne: Oei lastig! ik heb vele goede boeken gelezen, maar de eerste die me te binnen schiet is Crown of Feathers en Heart of Flames van Nicki Pau Preto. En niet te vergeten Night of the Dragon en de volledige Talon serie van Julie Kagawa <3. Ook Blood Heir van Amélie Wen Zhao vond ik erg goed! Zie je ik kan niet kiezen! de minste vond ik toch wel The Midnight Lie van Marie Rutkoski. Ik had gehoopt deze beter te vinden maar het was een heel saai boek met een vreselijk naieve MC en er gebeurd vrijwel niks. Jammer!

Elke: Eén favoriet boek kiezen is eigenlijk onmogelijk. Ik heb dit jaar in ieder geval een paar boeken gelezen die ik echt súúúperleuk vond. Eentje daarvan was Cemetery Boys van Aiden Thomas, en een andere was Hoe dan ook van Kara McDowell. Ook Zomerburen van Rianne RobbenThe Silence of Bones van June Hur en De ijzige verloofde van Christelle Dabos vond ik super. Als laatst moet ik Anna K. van Jenny Lee noemen, want dat boek was écht een pareltje. 

Maartje: Ik las afgelopen jaar meer dan 300 boeken, waaronder ook heel veel YA. Eén boek kiezen is daarom onmogelijk. Toch is het eerste boek dat me te binnen schiet, net als bij Elke, Cemetery Boys. Maar ik was ook weg van The long way to a small angry planet van Becky Chambers, Het vuur in mij van Erin Stewart, Een nieuwe dageraad van Alwyn Hamilton, Dress codes for small towns van Courtney Stevens, The black flamingo van Dean Atta, The wicker king van K.A. Ancrum, Lobizona van Romina Garber, Dodenrit van Maggie Stiefvater en Een hart zo vurig van Brigid Kemmerer. 

Nina: Ik ben het volledig eens met mijn medelezer, één favoriet boek kiezen is een hel voor een leesliefhebber. Ik ga het gewoon in zelf bedachte categorieën opdelen: mijn favo LGBTQA+ boek was Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston; mijn favo fantasy boek was de Caraval serie van Stephanie Garber; mijn favo romantische boek was Sterker dan elk afscheid van Enrico Galiano; mijn favo graphic novel was Heartstopper (deel 3 & up to date 4) van Alice Oseman; mijn favo nieuw ontdekte schrijver is Cindy Paul en haar boeken For Ever + People notice the rain. De minst leuke boeken van dit jaar vond ik de Lux serie geschreven door Jennifer L. Armentrout en de hier boven genoemde Phobos serie geschreven door Victor Dixen.

Laurie: Wederom weer geen young adult, maar Huis van aarde & bloed van Sarah J. Maas wordt door veel young adult lezers zeer gewaardeerd. Verder nog Een klein leven van Hanya Yanagihara en Een lied voor Achilles van Madeline Miller. Om heel eerlijk te zijn  vond ik veel young adult van dit jaar een beetje tegenvallen. Mijn favoriete young adult boek dat dit jaar is verschenen is A song of wraiths and ruin van Roseanne A. Brown. Tegenvallers waren Thunderhead van Neal Shusterman, Cinderella is dead van Kalynn Bayron en Havenffall van Sara Holland.

Nicole: Lastig! Ik heb dit jaar heel veel goede boeken gelezen! Als ik er echt maar eentje mag kiezen, is dat toch Huis van Aarde & Bloed van Sarah J. Maas. Helaas heb ik ook een paar boeken gelezen waar ik minder enthousiast van werd, maar dat waren er gelukkig niet veel: Shine van Jessica Jung, Zomerburen van Rianne Robben en De Beminde van Kiera Cass.

Danique: Een hele lastige vraag. Een favoriet kiezen is altijd lastig. Maar als ik dan moet kiezen is het denk ik Tussen de beesten en wilde rozen, deze vond ik fantastisch. Het minste boek dat ik las was denk ik geek girl deel 3, deze serie ben ik dan ook gestopt met lezen. 

5. Heb jij je lees challenge behaald? Of had je er geen?

Roxanne: Ruim! en dit had ik echt niet verwacht. vorig jaar haalde ik hem net met 20 boeken en nu hoop ik hem af te sluiten met 70! boeken terwijl hij op 50 stond.

Elke: Ik heb hem nét gehaald, maar dat komt omdat ik hem wat lager heb gezet. Ik heb echt te veel hooi op mijn vork genomen, dus toen ik me realiseerde dat ik dat nooit van mijn leven zou halen heb ik het doel wat realistischer gemaakt. 

Maartje: Mijn challenge stond op 300 boeken en zoals ik hierboven al schreef heb ik er ruim 300 gelezen. Op het moment van schrijven zit ik op 320 boeken. 

Nina: Ik heb mijn lees challenge al meerdere keren verhoogd. Eerst was ik al blij met 50 boeken, maar door Corona heb ik veel meer kunnen lezen dus toen verhoogde ik hem naar 80. Dit had ik in Oktober al behaald dus toen verhoogd naar 90. Ondertussen ben ik bezig met mijn 94ste boek van het jaar. Ik hoop de 100 te halen maar dat zal krap worden!

Laurie: Ja, ik had hem op 150 gezet. Begin dit jaar was het hopeloos, maar toen was daar opeens corona. Nu zit ik er overheen.

Nicole: Bijna! Ik had hem op 100 gezet en op het moment dat ik dit schrijf, zit ik op 97. Ik ga het sowieso redden, misschien ga ik er zelfs nog overheen.

Danique: Ik heb hem al gehaald! Hij stond op 52, elke week een boek, maar door corona is dit tot nu toe 66 geworden. Daar ben ik ontzettend blij mee. 

6. Naar welke releases kijk jij uit in 2021?

Roxanne: Ik kijk voornamelijk uit naar A Vow so Bold and Deadly van Brigid Kemmerer, Red Tigress van Amélie Wen Zhao, Namesake van Adrienne Young, Wings of Shadow van Nicki Pau Preto en A Court of Silver Flames van Sarah j. Maas.

Elke: Net als Roxanne kijk ik super erg uit naar A Vow so Bold and Deadly en A Court of Silver Flames. Verder kijk ik heel erg uit naar A Psalm of Storms and Silence van Roseanne A. BrownThe Gilded Ones van Namina Forna en The Forest of Stolen Girls van June Hur

Maartje: Ook ik kijk uit naar A vow so Bold and Deadly en naar Hof van zilveren vlammen. Verder mag ik eigenlijk nergens naar uitkijken, want ik heb nog veel te veel ongelezen boeken, maar....Across the green grass fields van Seanan Mcguire staat wel hoog op mijn verlanglijstje. 

Nina: Als eerste natuurlijk ook A Court of Silver Flames! Hiernaast kijk ik uit naar de fysieke uitgave van Heartstopper deel 4 van Alice Oseman, naar People need a storm van Cindy Paul, naar Once Upon a Broken Heart van Stephanie Garber en naar Here's to us van Becky Albertalli. 

Laurie: Eerlijk gezegd heb ik nog niet goed naar volgend jaar gekeken. Wel springt Hof van zilveren vlammen van Sarah J. Maas er voor mij tot nu toe erg uit. De rest komt nog, ik moet echt eens gaan spitten.

Nicole: Ik heb al een lijstje gemaakt met releases waar ik enorm naar uitkijk: Storm and Fury van Jennifer L. Armentrout, Hof van Zilveren Vlammen van Sarah J. Maas, De verbannen koningin van Holly BlackBloed & Honing van Shelby Mahurin, Val voor jou van Tijan, Rage and Ruin van Jennifer L. Armentrout, Een hart zo vurig van Brigid Kemmerer, Het Spel van Elle Kennedy en Hope Again van Mona Kasten.

Danique: Het eerste boek dat me te binnen schiet is het eerste deel van een nieuwe serie genaamd: De raven  van Kass Morgan. Verder kijk ik uit naar; De ijzerraaf van Julie Kagawa, Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab en Vergif van Jennifer Donnelly.

7. Wat zijn je leesdoelen voor 2021?

Roxanne: Ik heb een poster gemaakt met minimaal 25 boeken die ik sowieso wil lezen, en de rest kijk ik gewoon gezien ik een mood reader ben. Ik ga mijn doel op 80 zetten en ik ben benieuwd of ik hem naar beneden of boven moet bijstellen.

Elke: Ik ga 'm denk ik weer op 50 boeken zetten, want dat is voor mij gewoon haalbaar. Al studeer ik in 2021 als het goed is af, dus eigenlijk heb ik genoeg tijd om te lezen. Je weet maar nooit! Ik wil wel wat diverser gaan lezen, dus meer #ownvoices boeken, eigenlijk. Dat vind ik wel een mooi doel. Gelukkig heb ik dit jaar al een paar fijne auteurs leren kennen wiens boeken me echt leuk lijken.

Maartje: Ik zet mijn challenge weer op 300. Verder wil ik boeken lezen die in mijn kast staan en genomineerd waren voor een Goodreads award dit jaar. Dan kan ik zelf bepalen wat mijn favorieten in verschillende categoriën waren. Verder doe ik natuurlijk ook mee aan de challenges van Hebban. 

Nina: Allereerst hoop ik natuurlijk net zoveel mooie, grappige en geweldige verhalen te lezen als ik dit jaar heb gedaan! Ook hoop ik weer nieuwe auteurs te ontdekken en veel diverse boeken te lezen. Mijn leesdoel zet ik eerst gewoon weer op 50 boeken en wie weet kunnen we deze later in het jaar weer bijstellen. 

Laurie: Mijn challenge staat weer op 150 boeken en verder zie ik wel. Ik ben echt slecht in het mijzelf opleggen van een TBR, dus dat ga ik ook niet doen.

Nicole: Ik ga mijn challenge verlagen naar 80 boeken. Buiten alle recensieboeken die ik krijg toegestuurd van uitgeverijen, wil ik ook meer Engels gaan lezen dit jaar.

Danique: Ik zet mijn challenge op 50 boeken neer. Ik weet niet of ik nog zoveel vrije tijd heb als dit jaar en wil niet te optimischtisch zijn. Daarom iets minder dan dit jaar maar zeker nog steeds haalbaar. 

Hoe zou jij deze vragen beantwoorden?Reacties op: End of the year tag of 2020

Meer informatie