Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Half-Blood Prince (6)

op 22 maart 2018 door

We zijn inmiddels al aangekomen bij het één-na-laatste deel van de Harry Potter serie: Harry Potter and the Half-Blood Prince. In dit ontluikende boek moet Harry leren te overleven in een wereld waarin Sirius er niet meer is, waarin de dreiging van Voldemort en zijn aanhangers maar ál te echt is, en waarin hij steeds meer leert over zijn vader, Dumbledore, en zijn aartsvijand: Voldemort. Overleeft Harry dit jaar aan Hogwarts weer? Of wordt hij nogmaals slachtoffer van vreselijke en angstaanjagende dingen waar hij maar niet aan kan ontsnappen...?

Update schema: 

5 maart: beginnen met lezen

8 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 4

Elke: Deze hoofdstukkenreeks begon zó leuk! Het is zo leuk om een keer inzage te krijgen in de 'normale' Muggle wereld in Harry Potter, wat een verademing. Ik vond het ontzettend grappig dat de minister president het eigenlijk helemaal niet kan geloven, maar dat hij geen keus heeft. Ik vond dit een leuke manier om toch uit te vinden wat er aan de hand is in de wereld van Harry Potter, omdat het heel erg anders is. We zien een keer door andermans ogen. Het was daarna ook weer om het perspectief van Narcissa, Bellatrix en Snape te zien, omdat we dan een keer de andere kant mogen aanschouwen; de slechte kant. Ik weet natuurlijk al welke taak Draco moet voltooien... maar ah, het is zo mysterieus op dit moment. Als ik de serie nog nooit gelezen had, zou ik Snape's status niet helemaal snappen. Hij is nogal vaag. Aan wiens kant staat hij nou?

Dumbledore is echt geniaal. Ik vond het eerst altijd heel moeilijk om een tweede favoriete personage te kiezen, maar Dumbledore neemt die plek met gemak in. Ik was even vergeten hoe grappig, sassy en vriendelijk Dumbledore eigenlijk is. Door de films vergeet je al snel hoe een personage zich echt hoort te gedragen... Vooral dat stukje bij de Dursleys was leuk; ook dat hij hen berispt op het feit dat ze Harry slecht hebben behandeld... echt hoor, Dumbledore is fantastisch. En Horace Slughorn komt toch lesgeven aan Hogwarts! Natuurlijk heeft Harry hem stiekem overgemaakt... had iemand iets anders verwacht? Wat vond jij van Horace Slughorn? Ik vind hem echt een interessant personage... hij is een beetje eigenaardig en houdt van trofeeën, maar hij lijkt ook heel vriendelijk en slim. Ik kan niet wachten om meer over hem te weten te komen! 

Claudia: Erg leuk, weer een heel ander begin van dit boek doordat het geschreven is vanuit andere perspectieven, zoals Elke ook al zegt. Dat betekent veel goeds voor de rest van het boek! Als Prime Minister lijkt het me ontzettend raar om te horen te krijgen over de hele wizard wereld - hij weet ook niet wat hij ermee moet en weet goed dat niemand hem zou geloven.

Waarom is Snape aan het praten met Death Eaters? Is hij echt slecht? Ik vraag me af of Snape al die tijd aan het werken was voor Voldemort, of dat hij nu doet alsof om informatie te krijgen van de echte Death Eaters. En wat zou Voldemort gevraagd hebben aan Draco? Om Harry te vermoorden? Ik hoop het niet! Of misschien heeft hij gevraagd om Dumbledore te vermoorden, aangezien dat ook nog een van Voldemort's grootste rivalen is... Nu Snape de Unbreakable Vow heeft gedaan weet ik toch niet meer zo zeker of hij wel aan de ‘goede’ kant staat… Ik vind het allemaal heel mysterieus, maar aangezien Snape in het vorige boek Dumbledore had ingelicht over waar Harry was en dat hij in de problemen zat, denk ik niet dat hij echt voor Voldemort werkt. Wat denken jullie, aan welke kant staat Snape?

11 maart: Hoofdstuk 5 tot en met 10

Elke: Ben ik de enige die echt gefascineerd is door het verhaal van Merope Gaunt? Ik vind het zo jammer dat we niet meer de diepte in zijn gegaan in de films, maar door de boeken te lezen ga je veel meer in op het achtergrond verhaal van Voldemort. Dat vond ik het interessantste hoofdstuk, om eerlijk te zijn! Het is ook wel tragisch, haar verhaal. Zo verliefd op een Muggle dat ze hem een liefdesdrankje geeft en daarna geloofd dat hij ook verliefd op haar is... en dat ze dan wordt achtergelaten met een ongeboren kind. Pfft... best wel een heftig verhaal. En haar familie was ook echt vreselijk; alsof zij er wat aan kon doen dat ze een Squib was? Ach ja, Voldemort komt in ieder geval van een heel erg gecompliceerde familie.

En wat denken jullie dat Malfoy van plan is? Ik weet het natuurlijk al, maar het is nogal onduidelijk of hij echt iets in zijn schild voert. Denken jullie dat hij een Death Eater is? Ook als je het boek al gelezen hebt - zou je dat denken? Harry heeft wel gelijk. Borgin werd heel erg geïntimideerd door iets wat Malfoy toonde... Ik zou niet weten of dat het echte Dark Mark was... als ik het nog niet gelezen had. Ook vind ik het leuk dat Slughorn hem niet mag of dat hij niet bij het clubje komt... zijn verdiende loon! En het Half-blood prince boek is gevonden hoor, het toverdrankjesboek. Wel handig zo, die aantekening. Kon iemand dat ook niet even bij mijn studie doen?

Claudia: Leuk om te zien hoeveel Harry is gegroeid door de boeken heen; hij komt eindelijk voor zichzelf op tegen Narcissa en Draco Malfoy. Ik vraag me af wat voor geheimzinnigs Draco van plan is en wat hij heeft achtergelaten bij de winkel. Zou Draco echt een Death Eater zijn geworden, zoals Harry denkt? Ik weet het niet. Eerlijk gezegd denk ik van niet, al zijn er wel heel veel signalen voor. Ik denk dat ik Draco gewoon nog nét niet zo'n erge slechterik vind, dat hij zich al bij de Death Eaters heeft gevoegd. 

Pff, Snape is de nieuwe Defense Against the Dark Arts leraar… Ik hoop, zoals Harry ook al zegt, dat Snape het net als de vorige leraren van dit vak maar éen jaar volhoudt. De reactie van Harry tijdens de les, echt geniaal! “Yes”, said Harry stiffly. “Yes, ‘sir’”. “There’s no need to call me ‘sir’, professor”. Deze conversatie komt zeker bij mijn favoriete momenten uit alle boeken; ik vond het hilarisch! Ik ben benieuwd wat Harry met de Felix Felicis gaat doen. Ook vraag ik me af wie de Half-blood prince is. Het is wel erg toevallig dat uiteraard Harry net zijn boek krijgt met de aantekeningen erin; wat overigens wel ontzettend handig is! Leuk dat Harry eindelijk meer te weten krijgt over het verleden van Voldemort. Ik vraag me alleen wel af wat de reden is dat Dumbledore denkt dat dit belangrijk is voor Harry om te weten...

15 maart: Hoofdstuk 11 tot en met 15

Elke: Nou, nou, nou, wat een drama tussen Ron en Hermione! Ze zijn ZO duidelijk verliefd op elkaar, en daarom is het zo frustrerend om te zien dat ze elkaar echt in de haren vliegen. Ik denk natuurlijk dat dit komt omdat ze tegenpolen zijn, en daarom elkaar niet kunnen peilen. En dan heb je natuurlijk nog het dingetje dat ze allebei niet heel erg open zijn over hun gevoelens. Hermione is gesloten en Ron is nogal naïef. En Harry die vindt Ginny leuk - dat vind ik, nu ik het weer lees, best wel random ineens. Poef, ineens is hij jaloers op Dean en wil hij Ginny zoenen? Vreemd... Maar toch heel erg leuk! Ik moet zeggen dat ik wel van deze drama geniet, het is heerlijk kinderachtig en stom, maar ook weer leuk om te lezen haha! Vinden jullie Ron en Hermione goed bij elkaar passen? Ik vind haar beter bij Krum passen, maar dat is meer omdat ik dat zo schattig vond in boek 4. 

En Katie Bell die ineens vervloekt is en bijna overlijd door het aanraken van een ketting? Ik weet niet meer wie het gedaan heeft, maar Malfoy dus niet. Dat vond ik eerlijk gezegd ook weer verrassend om te lezen - omdat ik dus niet weet wie haar wél heeft behekst. Die ketting moest dus aan iemand afgeleverd worden... Hmm, tja, dat weet ik dan weer wel. Draco is wel heel erg verdacht, vooral na dat gesprek met Snape: nu weet Harry ook van de Unbreakable Vow en hun connectie. Maar ja, het is allemaal heel erg vaag. 

Claudia: Ik vraag me af hoe de mysterieuze ketting in Hogwarts is gekomen en van wie Katie hem heeft gekregen, en aan wie ze hem moest geven… Ik denk dat Draco de waarheid spreekt en er niks mee te maken heeft. Maar Draco krijgt nu ook Occlumency lessen; waar zou hij dit voor nodig hebben? Wat wil hij verborgen houden voor Snape? Ik weet nog steeds niet wat Draco van plan is, ik ben er wel erg benieuwd naar!

Ik vind het zo raar om te lezen over Voldemort als klein kind. Ik vraag me af of hij zo geworden is doordat hij opgroeide als wees en daardoor misschien nooit liefde heeft gevoeld. Maar zelfs als kind al was hij gemeen tegen anderen; misschien ook wel omdat hij zijn eigen krachten niet goed kon begrijpen. Ik vraag me altijd af of zo iemand als een slecht persoon geboren wordt, of dat hij slecht wordt door omstandigheden? Of misschien wel een combinatie van beide. Wat denk jij? Ik vind het in ieder geval erg interessant om over Voldemort's verleden te lezen. 

Schattig dat Ron zo beschermend is over zijn zusje, maar ik snap Ginny ook wel; ik zou ook wel wat privacy willen hebben, dus het is best logisch dat ze boos wordt tegen Ron. Vind Harry Ginny nu ineens leuk?! Wat schattig! Wel een beetje random, zoals Elke ook al zegt, het komt ineens uit het niets. Hermoine is wel echt jaloers nadat Ron uitgaat met Lavender. Ik zou het erg leuk vinden als Ron en Hermoine een relatie krijgen. Jammer dat ze niet tegen elkaar durven te zeggen wat ze van elkaar vinden; dat zou alles zo veel makkelijker maken! 

18 maart: Hoofdstuk 16 tot en met 20

Claudia: Ik vraag me, net als Scrimgeour, af waar Dumbledore steeds heengaat als hij niet op Hogwarts is. Wat is hij allemaal aan het doen? Hij is wel erg veel weg namelijk… Het moet wel iets geheimzinnigs zijn als hij het niet wil vertellen… En wat een rare gebeurtenis die Harry te zien krijgt van Dumbledore; de scène met Voldemort/Riddle en Slughorn. Ik vraag me af waarom die herinnering zo belangrijk is, en wat Slughorn te verbergen heeft. Ik denk dat Harry er wel achter kan komen, maar hij zal er wel iets meer moeite voor moeten doen. Hoe hij er  dan achter moet komen weet ik ook niet. Het lijkt me vrij lastig, als het Dumbledore zelfs al niet was gelukt.

Wat zielig dat Ron wordt vergiftigd! Wie zou het vergif in de wijn hebben gedaan? En was het de bedoeling om Slughorn te vergiftigen, of Dumbledore…? Ik denk dat het dezelfde persoon is als degene die de ketting in Hogwarts heeft gekregen en zo ook iemand wilde vermoorden. Zou het dan toch Draco geweest zijn? Zoveel vragen in deze hoofdstukken! Voldemort is de reden dat de nieuwe Defense Against the Dark Arts leraren steeds maar één jaar blijven. Ik vraag me af hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen; heeft hij een curse op de baan gebracht? Waarom zou hij zoiets doen?

Elke: Ik vraag me niet af waar Dumbledore is, maar dat is natuurlijk omdat ik al weet waar hij is. Wel moet ik, net als Claudia bekennen, dat ik niet precies weet wat hij allemaal aan het doen is. Of ja, ik heb er een algemeen idee over, maar meer ook niet. En tja, de herlezers zullen ook allemaal weten wat horcruxes nou eigenlijk precies zijn. Wel vind ik het interessant dat je zelfs in de verboden secties van de bibliotheek er niets over kunt vinden; en dat zelfs Hermione er niets van weet. Ik vond die herinnering over Tom Riddle en Dumbledore wel echt heel interessant... en ben ook benieuwd wat hij precies wilde van Hogwarts; of dat dát alleen gaat over waar ik denk dat het over gaat. (Rare zin). 

Ron die vergiftigd wordt, maar daarvoor van de chocolaatjes eet... ha, dat vond ik altijd wel grappig. Dat Hermione toch gelijk had over Romilda Vane en dat ze sowieso een liefdesdrankje voor Harry had gemaakt. Zo komisch dat Ron ze dan opeet... Maar ja, dat hij dan vergiftigd wordt; het valt wel op dat het cadeau voor Dumbledore was... En dan die zwarte hand van Dumbledore... er zijn toch wel duidelijk connecties zichtbaar! Maar wie het heeft gedaan? Toch Draco? Alle signalen wijzen wel naar hem. Wel knap dat Harry zo snel kan nadenken en Ron red met een bezoar. Zou jij zo snel kunnen reageren om je beste vriend te redden? Ik zou het wel willen kunnen, maar ik raak dan meestal in paniek... ik ben niet echt kalm in dat soort situaties.

22 maart: Hoofdstuk 21 tot en met 25

Elke: Nou, jullie weten dus allemaal nu waar de Horcruxes voor zijn en wat Voldemort heeft gedaan. Ben ik de enige die dit altijd een super intrigerend stuk vind? Ik moet zeggen dat het allemaal een beetje vaag is; je ziel splijten door iemand te vermoorden en het dan te binden aan een object. Weten we eigenlijk wel welke spreuk je daarvoor moet gebruiken - het wordt wel benoemd, maar wordt de échte spreuk ooit genoemd? Nee toch? Ik snap wel waarom Slughorn zich schaamt, maar uiteindelijk kan hij er weinig aan doen. Voldemort was op de een of andere manier toch wel aan de informatie gekomen. Ik vind dit soort duistere magie wel altijd interessant; en hoe J.K. het allemaal bedenkt duizelt me af en toe wel een beetje. Het is zó origineel en slim in elkaar gezet. En Harry gaat samen met Dumbledore op zoek naar een Horcrux - spannend!

Harry en Ginny... wie had dat ooit verwacht? Ginny had het gehoopt - zoveel weten we. Ik vind ze wel schattig, maar nu ik de boeken lees snap ik wel waarom mensen ze shippen. Ik vond ze in de films totáál geen aantrekkingskracht hebben. Er was gewoon geen enkel sprankje chemie. In de boeken vind ik het op de een of andere manier veel logischer, dus nu vind ik Harry en Ginny wel goed bij elkaar passen. Hermione is een stuk vrolijker nu Ron het met Lavender heeft uitgemaakt... waarom zou dat toch zijn? ;). 

Claudia: Waar zou Draco de Room of Requirement voor gebruiken? Die kamer blijft me fascineren; heel bijzonder hoe hij er opeens is als jij hem nodig hebt. Zou jij zo’n geheime kamer willen gebruiken, en zo ja, waarvoor dan? Hij lijkt mij ideaal voor een dagje ongestoord lezen ;). Yes, het is Harry eindelijk gelukt om de herinnering van Slughorn te krijgen! De Horcruxes… Pfoe, ik had niet verwacht dat het zoiets heftigs zou zijn! Voldemort is echt gestoord zeg. Dat hij het op zo’n jonge leeftijd al niet erg vond om zo veel mensen te moeten vermoorden, alleen zodat hij onsterfelijk zou worden. Leuk om te lezen dat het verhaal helemaal teruggaat naar de eerste boeken; zijn ziel zat voor een deel verstopt in het dagboek dat Ginny in handen kreeg. Ik ben erg benieuwd of het Harry en Dumbledore gaat lukken om alle Horcruxes op te sporen en te vernietigen. Ik ben blij dat we nu wel eindelijk weten waar Dumbledore steeds heen gaat en wat hij ging doen.

En jeetje, Sectumsempra is echt een heftige spreuk! Dat zag ik echt niet aankomen, dat Draco bijna dood zou bloeden door Harry. Het was natuurlijk niet per se zijn bedoeling, want hij wist niet wat er ging gebeuren. Maar de straf die hij krijgt snap ik wel; ik vind zelfs dat Snape Harry niet eens zo erg gestraft heeft hiervoor. Ik vraag me echt af wie deze spreuk heeft bedacht; wie is die Half-Blood Prince toch..?

25 maart: Hoofdstuk 26 tot en met 30 

Elke: Dumbledore is dood... NEEEEEEE! Ik moet eerlijk bekennen dat ik weer moest huilen. Ik vind het altijd zo zielig als ik over de begrafenis lees; vooral omdat Harry in een keer zich realiseert dat hij al zijn 'vader-figuren' voorgoed heeft verloren. En iedereen moet huilen; dan moet ik ook meteen huilen, zo simpel is het wel. Maar dat momentje tussen Snape en Dumbledore blijft zo vreemd, ik snap niet helemaal wat er natuurlijk voor motivatie achter zit. Snape blijft (en is voor mij) nog steeds een heel erg ambigu personage, waarvan de motivaties vaak vaag en onduidelijk zijn. Op zich is het wel fijn dat Draco het niet hoefde te doen - hij zou waarschijnlijk getraumatiseerd voor het leven zijn.

Maar dan dat het Horcrux nep is... dat lijkt me zo vreselijk. Dan heb je al dat moeten doorstaan, heb je al die moeite gedaan... voor niets. Dan blijkt het gewoon nep te zijn en dan heb je er niks aan. Dat lijkt me een verschrikkelijk gevoel - vooral omdat het bijna lijkt alsof Dumbledore niet dood had hoeven gaan. R.A.B. ... ik weet natuurlijk al wie dat is, maar ik kan me best voorstellen dat Claudia geen idee heeft. En dan Bill die gebeten is door Greyback... jezus. Wel lief dat Fleur niet zó arrogant is en nog steeds heel veel van hem houdt, zelfs al zit hij onder de littekens. Ik snap ook wel dat Harry meteen aan de slag wil... hij heeft (bijna) niets meer te verliezen en weet nu echt wat zijn doel is, en dat hij koste wat het kost Voldemort moet verslaan.

Claudia: Wat lijkt me dat ontzettend moeilijk wat Harry moet doen; iemand iets laten drinken terwijl je weet dat hij er waarschijnlijk dood aan gaat of anders in ieder geval iets ergs gaat gebeuren. Ja, hij heeft het beloofd aan Dumbledore en er is niet echt een andere manier, maar wat moet dat moeilijk zijn geweest! Wat!!! Snape heeft Dumbledore vermoord?! Wat een enorme shock! Ik vertrouwde Snape omdat Dumbledore Snape ook vertrouwde, dus dit zag ik echt niet aankomen! En Snape is ook nog eens de Half-Blood Prince. Maar Draco’s taak was dus Dumbledore vermoorden… Maar uiteindelijk lukte dit hem niet. Wat denk jij dat de reden is dat Draco Dumbledore niet heeft vermoord?

En dan hebben ze na al die moeite de echte Horcrux nog niet eens… Echt heel erg, ik vind het ook zo zielig voor Harry! Ik kan me Hogwarts echt niet voorstellen zonder Dumbledore; hij hoorde er echt bij en maakte het voor mij zo’n leuke en vertrouwde plek. Harry vertrouwde Dumbledore ook heel erg; waarom moet hij nu nog iemand verliezen die hij zo graag mag? Het is echt oneerlijk.

Ik heb inderdaad geen idee wie R.A.B. is; hij/zij moet natuurlijk wel een erg slim persoon zijn om de Horcrux gestolen te hebben en zelfs Dumbledore en Harry voor was.

EINDOORDEEL

Elke: Ik moet zeggen dat dit eerst mijn minst favoriete deel was, in de hele serie, en dat vind ik best apart, vooral omdat ik, verrassend genoeg, nu ontzettend van dit boek heb genoten. Ik vond de humor leuk, het mysterie van de half-blood prince en de geschiedenis van Voldemort vond ik ontzettend interessant. Ik heb ook het idee dat je met dit boek meer spanning voelt - je weet dat het einde eraan zit te komen en dat Harry écht een manier moet vinden om Voldemort te verslaan.

Al de drama tussen de stelletjes vond ik wel grappig - daarom ergerde ik er me niet zo aan. Ik denk dat ik vooral een negatief beeld van dit boek had door de film, die ik ontzettend saai vond. Ik vond de spanning tussen de vrienden ook wel interessant, omdat ze zich allemaal ergerden aan elkaar op sommige momenten, en dat ze ook geheimen houden voor elkaar. Zoals dat Harry verliefd wordt op Ginny, bijvoorbeeld. Die relatie vond ik ook heel erg schattig en leuk - veel leuker dan in de film. Kortom, is dit nog steeds niet mijn favoriete deel, maar ik vind het niet meer het slechtste deel in de serie - denk ik. Er waren wel wat minpuntjes, met sommige onnodige stukjes, maar het bleef wel leuk om te lezen. 

Claudia: 

Dit vond ik een ontzettend leuk boek. Het zat vol actie en spanning en het was naar mijn idee veel minder langdradig dan het vorige boek. Ik vond dit boek daarom ook leuker dan deel vijf. Dit is ook het eerste boek waarin ze actief een plan aan het bedenken en uitvoeren zijn tegen Voldemort, en dat was voor mij een groot pluspunt. De stukken over Voldemort’s verleden voegde veel toe en hebben ervoor gezorgd dat ik nog een grotere hekel heb aan hem. Ook was de plot twist aan het einde echt een shock voor mij; ik dacht al die tijd dat Snape aan de ‘goede’ kant stond; ik had nooit verwacht dat hij Dumbledore zou vermoorden!

Dit boek komt voor mij nu op nummer twee; ik vond Harry Potter and the Goblet of Fire tot nu toe nog het aller leukste deel. Ik vind het erg jammer dat we nu al toe zijn aan het laatste boek in deze serie; wat is dat snel gegaan zeg! Op naar het laatste boek!



Reacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Half-Blood Prince (6)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...