Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In de Spotlights: Stephanie Garber

op 24 januari 2022 door

In onze Spotlights serie bespreken we verschillende boeken en/of series van eenzelfde schrijver. In dit artikel bespreken en vergelijken we Caraval en Once Upon a Broken Heart. Twee verschillende series die zich wel in dezelfde wereld afspelen. Lees hieronder mee wat onze conclusies zijn.

Dit artikel is geschreven door Maartje, Roxanne en Kimberly

Caraval

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen…

Once Upon a Broken Heart

Evangeline Fox was raised in her beloved father’s curiosity shop, where she grew up on legends about immortals, like the tragic Prince of Hearts. She knows his powers are mythic, his kiss is worth dying for, and that bargains with him rarely end well.

But when Evangeline learns that the love of her life is about to marry another, she becomes desperate enough to offer the Prince of Hearts whatever he wants in exchange for his help to stop the wedding. The prince only asks for three kisses. But after Evangeline’s first promised kiss, she learns that the Prince of Hearts wants far more from her than she’s pledged. And he has plans for Evangeline that will either end in the greatest happily ever after, or the most exquisite tragedy…

Schrijfstijl

Kimberly: Beide boeken hebben een zelfde schrijfstijl. Stephanie Garber is hierbij enorm trouw gebleven aan dezelfde stijl. Het zijn niet al te lange hoofdstukken met goed leesbare zinnen. Dit is bij zowel Caraval als Once Upon a Broken Heart. Er is een goed omschrijving van de wereld in Caraval. Dit komt in Once Upon a Broken Heart iets minder terug, omdat dit al uitgebreid besproken is in de eerdere boeken. Maar ook als je Caraval niet hebt gelezen, leer je genoeg over de wereld om het goed te snappen en voor je te kunnen zien.

Maartje: Ik hou van de schrijfstijl van Stephanie Garber. Heerlijk leesbaar, maar wel fantasierijk. Mooie zinnen en vergelijkingen. Ik ben het met Kimberly eens dat de schrijfstijl wel hetzelfde is.

Roxanne: Zoals hierboven al gezegd wordt, beide boeken hebben dezelfde schrijfstijl. Hieraan is Stephanie Garber  trouw gebleven. Het zijn makkelijk weg te lezen hoofdstukken en deze zijn ook niet te lang. Stephanie kan met haar schrijfstijl een mooie, fantasierijke wereld neerzetten.

Verhaal opbouw

Kimberly: Zowel Caraval als Once Upon a Broken Heart beginnen het verhaal met een duidelijke inleiding. Een verhaaltje over kleine meisjes met grote dromen. Een goede introductie in het verhaal. Dit is dan ook in beide boeken zeer herkenbaar. Het tempo zit er vervolgens best goed in. Het verhaal komt snel op gang, al leer je in beide boeken wel erg veel personages en namen kennen die soms wat lastig te onthouden zijn. De kern van beide verhalen is opgebouwd uit lagen van mysteries die je als lezer niet allemaal direct opgelost krijgt. Voor sommige dingen moet je echt wachten op de volgende boeken. En dit is uiteraard heel slim gedaan. Hierdoor wil je graag meer weten en meer lezen.

Caraval had aan het einde van het boek een open einde met een kleine onthulling en cliffhanger. Het einde van Once Upon a Broken Heart had wat dat betreft een grotere cliffhanger. Er zijn daar nog veel meer dingen onopgelost gebleven en hopelijk wordt dit opgelost in het volgende boek.

Maartje: Bij Caraval had ik veel moeite om in het verhaal te komen. De opbouw duurde naar mijn gevoel te lang. Once upon a broken heart pakte me veel sneller. Ik wilde direct doorlezen en het lezen ging ook gemakkelijker. Of dit door het verhaal alleen kwam, of omdat ik al aan de manier van schrijven gewend was, weet ik niet. 

Once upon a broken heart heeft wel echt een gemene cliffhanger. Dat we nu weer lang moeten wachten voordat we verder kunnen lezen vind ik niet fijn. Bij Caraval had ik veel minder de behoefte om direct het vervolg op te pakken. 

Roxanne: Ik ben toen Caraval net uit was met dit boek begonnen. Toen kon ik er niet helemaal inkomen. Vorig jaar heb ik eindelijk Caraval nog een kans gegeven. Nog steeds vond ik wel dat het even duurde voor dit boek me pakte, echter als je er eenmaal inzit wil je niet meer stoppen. Bij Once Upon a Broken Heart wordt je gelijk in het verhaal meegesleept. Dit komt mede doordat je de wereld al kent en eigelijk verder wilt lezen hoe het met bepaalde personages gaat.

Karakter ontwikkeling

Kimberly: In beide boeken zitten veel karakter ontwikkelingen. Het ene personage iets meer dan een ander, maar toch genoeg. Scarlett maar vooral ook Julian uit de Caraval-serie maken een enorme ontwikkeling door. En deze begint al groots in het eerste boek. Evangeline (Once upon a broken heart) maakt naar mijn gevoel een nog grotere ontwikkeling door. Ze begint echt een beetje als een naief klein meisje en wordt steeds slimmer en zelfstandiger. En ook Jacks, die je al kent uit Caraval, maakt grote ontwikkelingen door. Al kan ik over deze laatste niet al te veel zeggen in verband met spoilers. De manier waarop de personages beschreven zijn maakt ze heel herkenbaar en gemakkelijk om je in te verplaatsen. De personages zijn realistisch, net als de ontwikkelingen die ze door maken.

Maartje: Wat beschrijft Stephanie Garber heerlijke personages. Ze zijn heel levensecht en toch ook heel magisch. De gelaagdheid van de karakters vind ik echt een pluspunt. Geen enkel personage is helemaal goed of helemaal slecht. De schrijfster is goed in staat om de grijstinten in iemands persoonlijkheid geloofwaardig neer te zetten. 

Roxanne: Naar mijn idee schrijft Stephanie wel realistische personages. Je ziet de groei en ontwikkeling in elk personage. Ik wil uit de Caraval trilogie met name noemen: Scarlett, Donatella en Julian. Maar ook bij Jacks (vooral in Once upon a broken heart) zie je een duidelijke karakterontwikkeling.  Van de 'medogenloze' Fate naar de toch ook af en toe goed doende Fate.  Evangeline is er ook één van. Zoals Kimberly al zegt, ze begint echt een beetje als een naïef meisje, maar gedurende het boek leert en groeit ze veel en durft ze keuzes te maken.

Conclusie

Kimberly: Voor mij is het een redelijk makkelijke conclusie. Ik ben gewoon gek op de schrijfstijl van Stephanie Garber. En ik denk oprecht dat ik ieder boek wat zij schrijft zal kopen en lezen. Zelfs zonder vooraf ook maar enigzins te weten waar het over gaat. De wereld van Caraval was heerlijk, een echte ontsnapping. Maar uiteindelijk heb ik nog meer genoten van Once Upon a Broken Heart. Jacks en Evangeline zijn geweldige personages en ik kan niet wachten op het volgende boek!

Maartje: Ik kan niet anders dan me volledig bij Kimberly aansluiten. Het kostte me even om in de Caraval-serie te komen, maar uiteindelijk werd ik meegenomen in die bijzondere wereld en wilde ik meer. Once Upon a Broken Heart nam me nog sneller voor zich in. Dus ook ik vind deze laatste nog beter en zal alles oppakken wat Stephanie schrijft. 

Roxanne: Ik ben het ook met Kimberly en Maartje eens. Stephanie Garber schrijft heel mooi en zet een unieke fantasievolle wereld neer. Van haar Caraval-serie heb ik erg genoten en ook Once Upon a Broken Heart had ik zo uit. Ik ben vooral benieuwd naar de verdere groei van Jacks. Ik heb toch wel een zwakke plek voor hem. Het zijn zeker boeken waar je lekker in weg kan duiken om te ontsnappen aan de echte wereld.

Hebben jullie al boeken van Stephanie Garber gelezen? Wat vonden jullie ervan? En zijn er nog meer van die series die je helemaal de echte wereld laten vergeten?Reacties op: In de Spotlights: Stephanie Garber

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken