Advertentie

In het zonnetje: Badass YA Moeders

op 13 mei 2018 door

Iedereen heeft een andere band met zijn of haar moeder. Misschien waardeer je haar wel zo enorm omdat zij na al die jaren nogsteeds af en toe je lunch klaarmaakt, of misschien wel omdat zij het beste advies geeft. De moeders in deze series hebben naast de struggles van een kind opvoeden ook te maken met bovennatuurlijke gebeurtenissen, en situaties van leven of dood. Daarom hebben zij wel een eigen artikel verdiend!

Let op, dit artikel kan SPOILERS bevatten

Jocelyn Fray- Kronieken van de Onderwereld

Jocelyn is in het begin weinig aanwezig, omdat zij de reden is dat Clary uiteindelijk in de wereld van de schaduwjagers getrokken wordt. Als ze dan toch ten tonele verschijnt is het duidelijk hoe sterk ze met Clary verbonden is, en hoe moedig ze was toen ze Valentijn en De Crikel verliet. Daarnaast vocht ze mee in twee oorlogen, èn ze kan schilderen. We vergeven het haar dat ze Clary niets over de schaduwjagers heeft verteld.

Grace Montrose – De Edelsteentrilogie

Grace Montrose heeft eigenlijk hetzelfde probleem als Jocelyn, ze heeft Gwendolyn niets verteld over het tijdreisgen, waardoor ze jarenlang dacht dat haar nicht Charlotte dit had. Vanaf het begin probeert Grace haar dochter te beschermen tegen de inbreuk die dit op haar leven zou maken. Ze zou nooit op vakantie kunnen gaan en gedwongen worden de opdrachten van De Wachters uit te voeren. Oh, en ze zou het gevaar lopen om gedood te worden door de Graaf van Saint-Germain. Een ander belangrijk detail is: Gewndolyn zou erachter komen dat Grace haar moeder eigenlijk niet is. Maar, door haar steun en bescherming is Grace de titel van moeder en  haar plek op deze lijst meer dan waardig.

 Mevrouw Scott -Mijn Versie van Jou

Mevrouw Scott maakt met haar onafscheidelijke aanmoedigende stickers het verhaal luchtiger. Ze accepteert Tanner’s biseksualiteit volledig, maar wil hem beschermen tegen de bekrompen houding van andere mensen. Dit komt allemaal door de ervaringen van haar lesbische zus.  We vergeven het haar net als Tanner dus maar dat ze niet graag wil dat Sebastian en Tanner in haar huis afspreken, of dat ze van Tanner verlangt dat hij doet alsof hij hetero is.

Mevrouw Everdeen- De Hongerspelen

Vergeleken met de badass hoofdpersoon Katniss valt mevrouw Everdeen soms op de achtergrond, maar Katniss heeft haar badassness geërfd, en dat is mevrouw Everdeen! Al voordat Katniss geboren werd heelde zij slachtoffers van geseling. Nadat de vader van Katniss stierf startte ze een handel in medicijnen. Nadat haar dochter de hongerspelen overleefde, en opnieuw de arena in moest, startte ze een nieuwe eerste-hulp station in het bos. Ondanks alles wat er met haar familie gebeurde bleef ze andere mensen op de eerste plaats zetten.

Oma Bell - Alice In Zombieland

Ook oma Bell verdient een plekje op deze lijst. Ze is dan wel niet Ali's moeder maar is een heel goede plaatsvervanger! Na de dood van Ali's ouders heeft ze Ali opgevangen en deed ze er alles aan om haar op te beuren. Wanneer mevrouw Bell er dan ook nog eens achter komt dat zombies de omgeving onveilig maken en haar kleindochter de strijd met hen aan gaat, aanvaardt ze dit allemaal heel rustig en moet Ali er maar voor zorgen dat ze op tijd terug thuis is. Oma Bell doet ook haar uiterste best om mee te zijn met haar tijd, zo leert ze bijvoorbeeld "de taal van de jongeren", tot groot ontzag van Ali. En wanneer Ali voor de eerste keer een date heeft, deinst ze er niet voor terug om die stoere jongens eens goed op de rooster te leggen. Want wat denken ze te gaan doen met haar kleindochter?! Geen badass moeder dus, maar een badass grootmoeder!

Janine Hathaway - Vampire Academy

Janine Hathaway is de moeder van protagonist Rose Hathaway, een koppige en badass beschermer van Moroi. Net als haar dochter is Janine een complete badass. Ze kan super goed vechten, wordt door iedere andere guardian gerespecteerd en is ook nog eens een van de beste guardians ooit. Ze is niet de liefste, aangezien haar relatie met Rose nogal wat stroef is. Maar Janine is wel een moeder die weet wat het beste is voor haar kind, en tegelijkertijd ook nog eens ontzettend stoer en dapper is. Ook neemt ze gemakkelijk de leiding en weet ze wat er nodig is om iedereens leven te garanderen: ze heeft een sterke wilskracht en overlevingsdrang. Daarom hoort ook Janine in dit rijtje thuis.

Vond je dit artikel leuk? Reageer dan met wat jij badass vindt aan je eigen moeder, of een moeder uit je favoriete YA-serie.

 

 Reacties op: In het zonnetje: Badass YA Moeders

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken