Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees een boek dag

op 06 september 2020 door

Vandaag is het "Lees een boek dag", de dag waarop iedereen aangespoord wordt om een boek te lezen. Deze dag is misschien niet zo bekend als andere boekgerelateerde dagen, zoals "Wereldboekendag". Toch wilden wij van Liefde voor YA deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Deze dag willen wij daarom vieren door onze wat minder bekende favoriete Young Adult of New Adult boeken te promoten.

Nina's favoriet: Het boek For Ever geschreven door Cindy Paul is echt een van mijn favoriete boeken aller tijden. Het is een Engelstalig boek geschreven door een Nederlandse schrijfster, dat alleen vind ik echt al super tof! Het boek bevat meerdere korte verhalen met verschillende personages waarbij de verhalen langzaam maar zeker bij elkaar komen tot een prachtig einde. Er zitten ontzettend veel diverse karakters in dit boek die op een prachtige wijze zichzelf kunnen zijn in de wereld die Cindy Paul geschreven heeft. Niet alleen heeft dit verhaal dus duidelijke LGBTQIA+ elementen maar is ook nog eens een heerlijk fantasy young adult boek om te lezen met prachtige illustraties. Iedereen die dus zin heeft in een heerlijk weglezend fantasy boek met een prachtige poëtische schrijfstijl en diverse karakters moet dit boek echt eens oppakken. Het verhaal zal je meesleuren en niet meer los laten, dat beloof ik je ten zeerste. 

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan hieronder de pakkende omschrijving van het boek:

A girl meets a dragon, a servant fights for her prince, a traveler with a secret finds a home, a soldier disobeys the rules in order to save the kingdom, and a queen journeys north to find out if she's truly fit to rule.

Minca's favoriet: Een iets bekender boek onder YA Fantasy lezers is mijn favoriet De hemel in het ijs. De duistere, mysterieuze cover van het boek sprak me vanaf het begin al aan. Maar het verhaal, geschreven door Adriënne Young, is zo veel meer. Eelyn is een viking-dochter en haar leven is wreed maar eenvoudig: vechten en overleven. Wanneer ze door hun rivaliserende clan wordt ontvoerd, moet ze noodgedwongen tijd met hen doorbrengen en leert zo dat hun clans meer overeenkomsten hebben dan ze had verwacht. Vanaf de eerste pagina had het verhaal me in zijn greep. De snelle schrijfstijl, korte hoofdstukken en vele gebeurtenissen zorgden ervoor dat het verhaal in een stroomversnelling raakte. Ik verloor mezelf in de wereld en vergat de tijd. Het boek was binnen een dag uit. Eelyn's groei in het verhaal is heel mooi weergegeven. Ze wil vasthouden aan haar gewoontes, aan wat haar is geleerd toen ze is opgegroeid, maar ze komt er na een tijdje achter dat het niet allemaal klopt en niet eerlijk is hoe ze over bepaalde dingen heeft gedacht. De gevecht scènes zijn ijzer sterk en spannende momenten goed gedoseerd. Nog een voordeel, het verhaal is een standalone. 

Mocht je net als ik zoveel van dit boek genoten hebben raad ik je The girl the sea gave back ook aan. (Nog) niet naar het Nederlands vertaald, maar van dezelfde auteur en het verhaal heeft eenzelfde soort sfeer.

Natasha's favoriet: Ik heb mijn top 25 erop nageslagen en gekeken welk YA boek vrij onbekend lijkt. Op basis van mijn kleine onderzoekje raad ik iedereen Moordvrienden van Natasza Tardio aan. Wanneer Milo bevriend raakt met Finn, voelt hij zich eindelijk niet meer zo alleen op school. De twee jongens zijn elkaars tegenpolen, maar kunnen het toch goed met elkaar vinden. Dan pleegt Finn een aanslag op hun middelbare school waarbij hij een leraar, drie leerlingen en zichzelf van het leven berooft. Hoewel Milo er niets mee te maken lijkt te hebben, wordt hij toch opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Lukt het de politie om alle gruwelijke feiten boven tafel te krijgen?

Met Moordvrienden zet Natasza Tardio een steengoede psychologische jeugdthriller neer waarin de gevolgen van pesten pijnlijk naar voren komen. Door de verbazingwekkende plottwist blijft het boek je nog lang bij.

Roxannes favoriet: Het blijft een extreem lastige vraag, er zijn zoveel goede boeken dat het lastig is slechts één te kiezen. Als ik dan toch kijk in een iets onbekender hoekje, denk ik aan Poinson Study (Studie van Gif) van Maria V. Snyder. Niet heel onbekend, maar ik hoor er ook weinig over. Zo zie ik de serie eigenlijk nooit als fandom in een box en kan ik er geen fanart van vinden. Daarnaast zijn de Engelse covers van Australië echt heel mooi en heb ik moeten zoeken om deze te kunnen bemachtigen. Studie van gif is het eerste boek in een vrij lange serie van totaal 9 boeken.

Magie is in Ixia verboden. Yelena zit vast voor moord op een edelman. De avond voor haar executie wordt haar via een uniek aanbod de kans geboden haar vonnis te ontlopen. Als ze bereid is als voorproever in dienst te treden van de regerende commandant van Ixia zal ze wellicht enkele dagen of misschien wel enkele weken langer leven, dat ze uiteindelijk aan een gif zal overlijden staat evenwel vast. Maar Yelena is een bijzonder meisje met het talent gif te kunnen ruiken en proeven. En Yelena overleeft, dagen, weken, maanden, en dat trekt de aandacht van haar mentor op wie Yelena uiteindelijk verliefd wordt, maar ook die van de generaal wiens zoon door haar hand om het leven kwam...
Yelena en Valek zijn gewoon zo leuk en lief samen. Er gebeurt ontzettend veel in het boek en het blijft je vastgrijpen. Daarnaast is de schrijfstijl erg prettig en leest het boek makkelijk weg.

Maartjes favoriet: Een boek dat ik heel recent las en waar ik erg van onder de indruk was: The wicker king van K. Ancrum. Helaas is het boek (nog) niet vertaald naar het Nederlands. The wicker king is een personage dat voorkomt in de waanvoorstellingen van Jack. Jack heeft ooit August gered van een verdrinkingsdood en sindsdien zijn ze beste vrienden. Al gauw wordt duidelijk dat de vriendschap niet helemaal gezond is en dat Jack lijdt aan waanbeelden. August probeert zijn vriend op alle mogelijke manieren te steunen, maar of hij hem daarmee ook echt helpt? 

Dit boek ziet er heel bijzonder uit. De pagina's worden donkerder naarmate het verhaal duisterder wordt en de heel korte hoofdstukjes worden aangekleed met foto's, briefjes en doodles. Al heel gauw had dit boek me in zijn greep en de grenzen tussen realiteit en fictie werden steeds waziger. 

Nicoles favoriet: One small thing van Erin Watt. Dit boek ben ik gaan lezen omdat ik enorm fan ben van het schrijversduo Erin Watt. Ik houd enorm van het ¨verboden liefde¨-thema en dit boek had dat helemaal! Erin Watt staat bekend om de fenomenale Royals-boeken, maar deze stand-alone blijft altijd een beetje op de achtergrond. Dat vind ik onterecht, want al is het een ander soort verhaal, het heeft alles wat een young adult met diepgang nodig heeft. Lees hier de achterflap: 

Sinds haar zus dood is, heeft Beth constant ruzie met haar overbezorgde ouders. Ze snakt ernaar om een keer lol te hebben en de boel te vergeten. En dus sneakt Beth het huis uit voor een groot feest. Daar ontmoet ze Chase: knap, verleidelijk en precies wat ze nodig heeft.
Maar hun onvergetelijke ontmoeting heeft grote gevolgen. Ook Chase blijkt een verleden te hebben dat hij liever vergeet. En het heeft te maken met Beths zus…

We kunnen natuurlijk allemaal wel raden wat hier aan de hand is en wat er gaat gebeuren, maar de manier waarop het wordt geschreven is rauw, realistisch en ontroerend. Je kunt zeggen dat het verhaal niet erg origineel is, maar dat is ook helemaal niet nodig. Je wordt erin meegesleurd en het laat je niet meer los. Leuk feitje: Erin Watt bestaat uit een schrijversduo, waarvan de helft niemand minder is dan Elle Kennedy, die we natuurlijk allemaal kennen van de heerlijke New Adult series "Off Campus"  en "Briar U". 

Denises favoriet: Ik vind de vraag over je favoriete boek altijd zo ontzettend moeilijk te beantwoorden. Is er iemand die echt zonder spoortje twijfel één boek kan kiezen? Ik in ieder geval niet. Wel heb ik een boek voor jullie dat hoog bij mij op mijn lijstje staat, en een boek dat denk ik niet zo gehyped is als bijvoorbeeld The Hunger Games en Harry Potter. Ik heb het over het boek Duizend Hoog geschreven door Katharine McGee. 

Duizend Hoog is het eerste deel in een trilogie en speelt zich af in de toekomst. Ik zie deze trilogie als een mix van Pretty Little Liars en Gossip Girl, maar dan in de toekomst. Dus als je net als ik dol bent op deze twee series, is deze trilogie echt wat voor jou! Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Elk personage woont in een duizend-verdiepingen-tellende toren in Manhattans Upper East Site. Hoe hoger je in de toren komt hoe meer status de bewoners hebben. Ik vind dat Katharine McGee de personages heel goed beschrijft. Iedereen heeft een ander karakter die past bij hun leefomgeving. Iedereen heeft zijn eigen geheimen die ze kostte wat het kost willen bewaren. Maar zoals iedereen weet zijn geheimen gevaarlijk, en al helemaal in de Upper East Side...

De verhalen komen langzaamaan bij elkaar en je merkt als lezer dat de verschillende werelden niet samen gaan. Het boek houdt je constant in de greep, welk personage breekt als eerste? In dit boek komen verschillende thema's naar voren zoals vriendschap, geld, relaties, en pesten. 

Kimberly's favoriet: Dit vind ik ook altijd enorm moeilijk om te bepalen. Want het voelt een beetje alsof ik al die andere geweldige boeken hiermee buitensluit. Bij mij is het ook vaak het favoriete boek van dit moment, net zo lang tot ik weer een nieuwe tegenkom. Al geef ik niet heel vaak 5 sterren aan boeken als ik heel eerlijk ben. Ik denk dat ik dan nu ook moet gaan voor De Laatste Namsara van Kristen Ciccarelli. 

Het is niet een heel onbekend boek in de young adult wereld, maar wat mij betreft wel een ondergewaardeerde serie. Dit is het eerste deel in een trilogie welke zo bijzonder is dat ik echt even eraan moest wennen. Ieder deel gaat door op het vorige echter vanuit een ander personage en dus een heel ander perspectief. Dit vond ik echt zo origineel. In het eerste deel leren we Asha kennen. Zij is de dochter van de koning, maar ook de grootste drakendoder van het land. Wanneer ze moet jagen op de eerste oorspronkelijke draak komt ze erachter dat de verhalen die haar verteld zijn niet allemaal waar zijn. En zal ze keuzes moeten maken die van invloed zijn op iedereen.

Daniques favoriet: Een heel lastige vraag, maar ik heb toch kunnen kiezen tussen al die goede boeken. Mijn keuze is gevallen op een trilogie van Alexandra Adornetto. Het heet de Halo-trilogie en die heb ik op de middelbare school verslonden. Mijn favoriet is dan het eerste boek genaamd Halo

Of het boek heel erg bekend is, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zie hem niet vaak voorbij komen, maar dit kan ook zijn omdat hij al wat ouder is (2011) en dat hij daarom niet meer veel gelezen wordt. Wat ik er zo goed aan vond, was de worldbuilding. Het was een voor mij toen nog apart genre en ik was zeker nieuw in het onderwerp. Het boek gaat over het stadje Venus Cove, waar het altijd heel rustig is. Er worden drie engelen naar toe gestuurd en vanaf dan woedt er een strijd tussen goed en kwaad. Zoals ik al beschreef was de worldbuilding heel goed, je kon echt voor je zien wat je las en dat was erg fijn. De serie zit goed in elkaar en het einde van de trilogie is heel goed. Tel daar een hele goede schrijfstijl bij op en je hebt een steengoede trilogie. Het concept is zeker niet nieuw, maar deze trilogie had veel spannende en onverwachte wendingen waardoor het altijd interessant blijft. Nog niet overtuigd? Neem dan een gok en probeer hem uit en geloof me je zult niet meer willen stoppen met lezen!

Lauries favoriet: Mijn ultieme favoriet is een heel bekend new adult boek, namelijk Hof van mist en woede van Sarah J. Maas. Daar ga ik het nu dus niet over hebben, want we zetten hier minder bekende titels in het zonnetje. Ik heb gekozen voor een boek dat binnen mijn Top 25 binnenkort waarschijnlijk wel het veld moet ruimen: De kids of appetite van David Arnold. Dit boek kende een kortstondigde hype toen de auteur naar YALFest 2018 kwam, maar daarna hoorde je er bijna niemand meer over. Het boek is ietwat apart en ik moest er in het begin echt even doorheen, maar de schrijfstijl was meteen al heel mooi en poétisch. Het verhaal kent een wat trage start, maar daarna gaat het snel. Het is een klein verhaal, maar zit bordevol diversiteit. De personages hebben een verschillende achtergrond, huidskleur, afkomst en ga zo maar door. Hier gaat het boek over:

Bruno Victor Benucci III en Madeline Falco hebben een verhaal te vertellen. Het begint met de dood van Vics vader en eindigt met een moord. De politie van Hackensack wil heel graag horen wat er allemaal is gebeurd. Maar dit verhaal is niet zomaar verteld.

Vic mist zijn vader, die twee jaar geleden is overleden. Als de stomme nieuwe vriend van Vics moeder haar een aanzoek doet, raakt Vic in paniek en rent hij weg van huis. Zijn vaders urn en zijn eigen verdriet zijn de enige dingen die hij meeneemt de winterse nacht in.

Op straat komt Vic Mad tegen, die hem meeneemt naar een slaapplaats. Daar ontmoet hij Coco, een elfjarige die vloekt als een bootwerker en rapt als een gangster, en Zuz, die helemaal niet praat. Baz, de onofficiële leider van deze groep stelt Vic maar twee vragen. Als Vic deze goed beantwoordt, zullen De Kids of Appetite hem helpen om de laatste wensen van zijn vader te vervullen.

Felines favoriet:

“M'n kop zat vol woorden. Geniepige, verleidelijke woorden die zich verscholen tussen oude, stukgelezen kaften, klaar om je te overvallen zodra je het boek durfde te openen. Ze konden je betoveren, vleien, angst aanjagen, in de problemen brengen en gek maken, net als mensen. Maar anders dan bij mensen, nam je hen dat niet kwalijk. Zelfs als ze je aan het huilen maakten, deden ze dat op zo'n mooie manier dat je hun er dankbaar voor was.”

Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman is mijn onbetwiste favorietDit boek hoort bij de Een Groene Bloem-serie. Het is tot de dag van vandaag de beste YA die ik ooit heb gelezen, en hij is helaas erg onbekend. De serie gaat over de jonge, cynische Adrian Mayfield in het Londen van 1895. Hij werkt in een chique kledingzaak nadat de kroeg van zijn vader failliet is gegaan. Toch droomt hij van het vinden van de Grote Liefde en het Grote Geld. Met die grote liefde gaat het alleen wat lastig, want Adrian is homo. Toch is hij hier niet alleen in. Dat ontdekt hij wanneer een rijke klant de winkel binnenkomt. Zo komt Adrian terecht in een heel ander Londen. Het Londen van de elites en kunstenaars, maar ook van prostitutie en afpersers. Zijn avonturen zijn heel spannend en beeldend beschreven. En hoewel ik zelf weinig met hem gemeen had, raakte Adrians zoektocht naar geluk mij alsof ik hem zelf meemaakte. 

Het boek is YA, maar met een nèt wat donkerder randje, net wat meer cynische humor, en net wat meer hoop.

De serie telt drie boeken: Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen. Hij is ook in 1 band te kopen als Een Groene Bloem. Het lijkt net alsof ik gesponsord word, maar ik meen het oprecht. Ga het lezen. Waarom lees je dit artikel nog? Ga naar de dichtsbijzijnde boekenwinkel.(Als ze hem niet hebben is het gewoon een slechte boekenwinkel). Koop het boek, en sluit jezelf op. Je gaat er geen spijt van krijgen! 

Elkes favoriet: Het vuur in mij van Erin Stewart. Soms valt het mij op dat contemporary young adult-boeken ondergesneeuwd worden omdat er zo veel van zijn. Het viel mij al op omdat er een aantal contemporary boeken in deze lijst worden genoemd. Het is daarom geen verrassing dat mijn keuze is gevallen op Het vuur in mijHet vuur in mij is een emotionele rollercoaster waarin je een meisje genaamd Ava volgt; een meisje wiens leven is veranderd door een allesverwoestende brand. Ze is haar ouders verloren, en heeft talloze huidtransplantaties moeten ondergaan om te kunnen overleven. Door Ava's ogen zien we haar worsteling met haar nieuwe leven en hoe ze moet proberen verder te gaan ondanks dat dat eigenlijk onmogelijk lijkt.

Ondanks het zware onderwerp weet Het vuur in mij op momenten grappig te zijn, zelfs luchtig. Met zulk zwaar materiaal is dit bijzonder. Dit komt vooral door de relatie tussen Ava en Piper, die ze ontmoet tijdens een van haar therapiebijeenkomsten. Door Piper, maar ook haar andere nieuwe vrienden op haar nieuwe school, leert Ava verder te gaan met haar leven, en wordt ze sterker dan ooit te voren. 

Het vuur in mij is daarom een emotionele rollercoaster die iedere YA-liefhebber gelezen zou moeten hebben. Het is een ontroerend relaas van een meisje dat alles lijkt kwijt te raken, maar zichzelf terugvindt en harder vecht dan ze zelf ooit zou hebben gedacht. Het is onmogelijk om bij dit boek geen traantje weg te pinken, dus pak de tissues er alvast maar bij. 

Wat is jouw favoriete young adult of new adult boek dat minder bekend is?



Reacties op: Lees een boek dag

Meer informatie