Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees eens wat anders: Kom hier dat ik u kus

op 23 april 2020 door

De coronamaatregelen leidden er het afgelopen weekend toe dat ik een beetje doelloos door de Hebban boekenapp aan het scrollen was. Bij het genre "literatuur" kwam ik het boek Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck tegen, een boek waar ik zeker weleens van had gehoord maar wat ik nooit heb opgepakt. Deze lees eens wat anders maand leek mij een goed excuus om dat toch eens te doen, want velen zijn enthousiast over het werk van deze Vlaamse schrijfster. Ik dook meteen Storytel in, want ik had het vermoeden dat het luisterboek beter zou werken. Immers, het boek is in het Vlaams geschreven waardoor er dus veel dialect in zit. Gelukkig vond ik het luisterboek op Storytel, voorgelezen door Griet Op de Beeck zelf. Vandaag vertel ik jullie hoe dit lees eens wat anders uitstapje mij is bevallen.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Over het boek

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Verwachtingen

De omschrijving van Kom hier dat ik u kus klonk voor mij nogal vaag. Wat is nou precies de plot? Wat gaat dit boek mij brengen? Dat waren zomaar wat vragen die door mijn hoofd spookten voor ik begon met luisteren. Ik was een beetje bang dat het boek onder de noemer "zware literatuur" zou vallen en dat is nou precies het gedeelte van het literatuurgenre dat ik niet graag lees. Literatuur zelf is voor mij niet per sé een gewaagde sprong, want ik lees dit genre wel vaker. Alleen lees ik bijna nooit Nederlands of Vlaams werk, bijna altijd vertaald. Ook lees ik dan vooral de populaire romans en wat minder de klassiekers of de zware kost. Ik was dus bang dat Kom hier dat ik u kus mij niet zou bevallen omdat het te zwaar zou zijn. Ik heb me daar lelijk in vergist, want dat is het dus niet.

Schrijfstijl

Ondanks dat het boek in Vlaams dialect is geschreven was de schrijfstijl toegankelijk. De hoofdstukken waren afwisselend kort en lang, maar het verhaal luistert lekker weg. Na een halve dag zat ik al bijna op de helft, maar ik zet de afspeelsnelheid altijd wat sneller dan de standaard 1.0. Ik denk wel dat ik meer moeite zou hebben met dit boek als ik het eBook had gelezen, want dan is het toch anders. Omdat je het Vlaams hoort kun je het verhaal makkelijker volgen en kom je er goed doorheen.

In het boek volgen we Mona als kind, als jongvolwassene en als volwassene. Op de Beeck heeft de schrijfstijl hierop aangepast en dat is goed gelukt. Het kwam hierdoor allemaal geloofwaardig over en dat is belangrijk, zeker als je vanuit het oogpunt van een kind leest.

Plot

Het plot blijft in het begin nogal vaag, maar dat wordt langzamerhand steeds duidelijker. Het is wel een verhaal wat moeilijk samen te vatten is omdat je dan teveel weggeeft. Je moet wel tussen de regels door kunnen lezen om echt de plot te snappen en te snappen wat er allemaal gebeurd is, onuitgesproken blijft enzovoorts. Mona heeft een jeugd gehad waarin dingen nooit werden uitgesproken en hierdoor durft ze niet voor zichzelf en haar eigen geluk te kiezen. Het duurt ook een hele tijd voor ze echt assertiviteit durfde te tonen en stappen durfde te zetten. Ik wilde haar soms echt wel eens een schop onder haar kont geven, want het was voor de lezer allang duidelijk dat het zo niet meer ging. Al met al is de worsteling van Mona iets dat je tussen de regels door moet lezen en begrijpen, al is het soms echt wel duidelijk dat ze worstelt.

Personages

Over de personages in Kom hier dat ik u kus was ik minder te spreken. Ik had aan sommige echt een grondige hekel. Ze waren dominant, egocentrisch en soms zelfs egoïstisch. Nu hoort dat ook helemaal bij het verhaal, want al deze personages beïnvloeden Mona in haar gedrag en in de keuzes die ze maakt. Mijn favoriete personages zijn het in ieder geval niet. Ook hier moet je tegen kunnen. Omwille van spoilers kan ik niet te diep op hen ingaan, want hun gedragingen vormen de sleutel tot de plot.

Beviel dit uitstapje mij?

Hier kan ik kort en bondig over zijn: ja. Ik vond Kom hier dat ik u kus een aangename verrassing, ook al wist ik niet wat ik van tevoren kon verwachten. Het boek lijkt zware kost, maar is erg toegankelijk. De schrijfstijl zorgt hier ook voor. Ik raad wel aan het boek te luisteren in plaats van te lezen, zeker als je het Vlaams niet gewend bent. Doordat het wordt voorgelezen door Griet Op de Beeck zelf hoor je het Vlaams en daardoor kun je het verhaal goed volgen. Ik heb Kom hier dat ik u kus 4 sterren gegeven.

Heb jij deze maand al een lees eens wat anders uitstapje gemaakt?



Reacties op: Lees eens wat anders: Kom hier dat ik u kus

Meer informatie

Gerelateerd