Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees eens wat anders: mijn man leest Young Adult

op 20 april 2020 door

In februari van dit jaar maakten Laurie en ik een Throwback Thursday met het boek Al het moois is niet verloren. Toen mijn man dit artikel las, zei hij spontaan dat hij dit boek ook wilde lezen. En het verhaal beviel zo goed, dat het het startsein werd voor een reis langs een heel aantal andere Young Adult boeken.

In het kader van de 'Lees eens wat anders maand' leek het me leuk om zijn ervaringen met Young Adult met jullie te delen.

Geschreven door: Maartje

M. 'Je had voor deze boeken nog nooit Young Adult boeken gelezen. Wat lees je normaal?'

E. 'Ik heb veel zogenaamde literiare thrillers gelezen. Die term vind ik overigens verwarrend, want wat is literair? Je vindt een boek goed of niet. Verder is 90 procent van deze boeken geen thriller, maar een whodunnit. Als zo'n detective dan ook nog eens spannend wordt - met actie en zo - word ik wel blij. Verder lees ik zo af en toe over muziek. Ook heb ik kort geleden Christiane F. gelezen; heftig en mooi. Steeds dacht ik: "Niet doen!'. En ondanks dat Christiane het toch doet, bleef ik sympathie houden voor haar. Vroeger las ik vooral boeken van Nederlandse auteurs zoals Wolkers, Giphart en Van Beijnum.'

M. 'Wat sprak je aan in het stukje over het boek van Danielle Younge Ullman?'

E. 'Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de gegevens van het verhaal. Een groep misfits, die tot elkaar veroordeeld zijn in een soort snelkookpansituatie. Je weet gewoon dat er van alles gaat gebeuren. Je voelt als het ware de spanning tussen de mensen het boek uit stralen.'

M. Welke boeken las je tot nu toe en vertel alsjeblieft wat je ervan vond en waarom het zo goed is bevallen?'

E. 'Ik las:

Al het moois is niet verloren van Danielle Younge 

Het las als een trein. Het mooiste vond ik de innerlijke strijd van de hoofdpersoon: hou ik dit vol en wil ik dit wel volhouden? Haar morele in dubio zijn verstrengelt zich met de fysieke grenzen waar ze tegenaan loopt.

Wat de zee vertelt van Julia Drake

Dit boek heeft een mooi evenwicht tussen serieus en grappig. De jong-volwassenen zijn geloofwaardig, doordat ze zichzelf en elkaar zo in de weg kunnen zitten. Tegelijkertijd hebben ze wel een doel, zijn ze eerlijk en doen ze op hún manier hun best om gezamenlijk iets te bereiken. Het zijn een stel onhandige waarheidszoekers.

De bijzondere woorden van Gioia van Enrico Galiano 

Je voelt de onzekerheid van de hoofdpersonen levensecht. Het boek is romantisch, maar zeker niet zoetsappig. Het is juist romantisch, omdat het ook zo realistisch lijkt. Dingen lopen steeds anders dan ze eigenlijk moeten lopen. 

Donkerblauwe Woorden van Cath Crowley

Ook dit is een romantisch verhaal. Er hangt een hoop liefde in de lucht. In het begin vond ik het lastig dat het verhaal steeds vanuit een andere persoon wordt geschreven, maar na een tijdje was ik hier wel aan gewend. Het hele verhaal ademt liefde voor boeken en voor boekenwinkels. De personen in het boek hebben, naast hun liefde voor boeken en voor elkaar, allemaal zo hun eigen geschiedenis mee te torsen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal interessant blijft.

De geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger 

Acterop staat: 'Een adembenemend debuut over de mooie, verschrikkelijke, wonderbaarlijke, lachwekkende en verdrietige waarheid van het heden, verleden en de toekomst.' Al deze adjecteven zijn inderdaad van toepassing op dit boek. Veel verschillende emoties komen steeds aan bod, zonder dat dit vermoeiend is en zonder dat het geforceerd aandoet. Dat heeft de auteur dan goed gedaan; zijn nuchtere schrijfstijl houdt dit leuke  verhaal met beide voeten op de grond.

Ver van de boom van Robin Benway 

Ik kan me voorstellen, dat adoptiekinderen een gevoel van gemis kunnen hebben. Dit boek gaat over afkomst. Wat gaat er door je heen als je er plotsklaps achter komt, dat je nog een zus en broer blijkt te hebben? Je hebt een gedeelde afkomst, maar geen gedeelde geschiedenis. Deze thematiek wordt nergens te zwaar of heel filosofisch. Door de ondernemingslust van de drie kinderen gebeurt er van alles. In deze gebeurtenissen en in de gevoerde gesprekken leren de jonge mensen elkaar steeds beter kennen. En jij als lezer leert hen dus ook steeds beter kennen.

Over De bijzondere woorden van Gioia en De geschiedenis van Jane Doe verschenen al eerder artikelen op deze spot. Wil je meer over deze boeken lezen, klik dan op de volgende links:

De bijzondere woorden van Gioia

De geschiedenis van Jane Doe

Ik ben benieuwd, heb jij ook wel eens iemand waarvan je het echt niet verwacht aan het lezen van YA gekregen? En welk genre, waar je dacht niets mee te hebben, heb je uiteindelijk toch opgepikt?



Reacties op: Lees eens wat anders: mijn man leest Young Adult

Meer informatie