Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Liefde voor YA bij het Best of Fantasy event

op 18 september 2022 door

De Boekenweek voor jongeren is in volle gang en er zijn deze en aankomende week ook een aantal YA-evenementen die in Nederlands (en België) worden georganiseerd. Dit weekend was ook het Best of Fantasy evenement waarbij verschillende (internationale) bestseller auteurs werden geïnterviewd en nog meer leuke gasten aanwezig waren. Tickets voor dit event waren binnen 4 uur uitverkocht. Minca ging ernaartoe en vertelt jullie er meer over.

Dit artikel is geschreven door Minca.

Het event

Een bomvol fantasy-boekenprogramma in Amsterdam, daar wilde ik graag bij zijn. De doorslag voor mij was de aanwezigheid van mijn favoriete auteur V.E. Schwab. Ze zou geïnterviewd worden en daarna ook gaan signeren. Maar het programma, georganiseerd door Best of YA, van uitgeverij Boekerij, werd nog leuker. Holly Black, Lynette Noni en Thomas Olde Heuvelt werden ook aangekondigd net als de aanwezigheid van De Vertaalzusjes, en Tara Spruit. Een paar weken van te voren werd Holly Black overigens vervangen door Danielle L. Jensen. Voor mij was deze aanpassing geen probleem, aangezien ik niet helemaal weg ben van de boeken van Holly Black en ik vond Het koninkrijk der bruggen erg tof. Wat in het begin niet helemaal duidelijk was, was welke auteurs er fysiek en welke auteurs er online aanwezig zouden zijn. Dit werd later wel door de organisatie verduidelijkt.

da29aeb66c26570368a2b6b33e20cb4f.jpg

Het programma

Het programma zou na 13:00 van start gaan, nadat alle bezoekers binnen waren. Later binnenkomen was eigenlijk niet de bedoeling, maar dat viel niet bij iedereen in de smaak. Gelukkig was er wel de mogelijkheid om de organisatie een bericht te sturen, mocht het voor iemand echt niet haalbaar zijn. Na een korte introductie namens Marc van Biezen, nam Samya Hafsaoui het woord en startte direct de livestream met Lynette Noni (chapeau voor de technicussen, alles werkte zónder problemen!) Zij spraken over het schrijfproces van De genezer serie en er werden vragen uit het publiek beantwoord zoals: wie zijn Noni's favoriete personages, hoe ze kiest welke personages blijven leven en welke niet, etc. Wat het nog leuker maakte was dat er tussendoor regelmatig gelachen kon worden, iets wat Samya regelmatig mogelijk maakte door haar gevatte opmerkingen en de moeiteloze maar energieke manier van presenteren/interviewen.

Dit kwam ook terug in het interview dat ze hield met De Vertaalzusjes en Tara Spruit. Hoewel hun werkzaamheden vrij verschillend zijn, waren er genoeg vragen die aan beide partijen gesteld konden worden. Zoals voor welke auteur ze graag een keer zouden willen werken, of ze ooit werk hebben afgeslagen en de verschillende manieren waarop ze hun uiteenlopende werk uitvoeren of tot stand komt.
Voor de pauze kwam Thomas Olde Heuvelt nog aan het woord. Hij vertelde enthousiast en met passie over zijn jeugd, hoe zijn carrière als schrijver begon en ontwikkelde, en over de verschillende schrijfprocessen van zijn boeken.

Boekenmarkt

Er was uiteraard ook een mogelijkheid om boeken te kopen. Verschillende limited editions waar er waarschijnlijk het meest van werden verkocht, maar ook andere titels uit het Best of Fantasy fonds. De pauze was eigenlijk te kort om die lange rij bij de boekenmarkt weg te werken, maar wat leuk om te zien hoeveel enthousiaste lezers er waren! Ondertussen stond Thomas Olde Heuvelt al achter de signeertafel en werden daar nog enkele gesprekken voortgezet en boeken gesigneerd. Ook hier kwam eigenlijk een beetje tijd te kort.

d74fb7d06920e3c4feebc6c4253d52b0.jpg

Het programma werd hervat met een eerder opgenomen interview tussen Samya en Danielle L. Jensen. Hierbij leek de aandacht van de bezoekers sneller af te dwalen, dit was ook bij mij een beetje het geval. Een livestream zou een stuk interactiever geweest zijn, maar de keuze was begrijpelijk vanwege de last minute aanpassing.

V.E. Schwab 

Gelukkig was iedereen weer fris en fruitig toen V.E. Schwab onder staande ovatie haar intrede maakte. Tijdens het interview werden zeer uiteenlopende vragen door fans gesteld, zoals de top drie personages, hoe het was om over een non-verbaal personage te schrijven en waar haar kattenoortjes uit 2019 zijn gebleven. Schwabs spontaniteit, eerlijkheid en enthousiasme werkte aanstekelijk en vormde zo echt het hoogtepunt van het programma.
Vervolgens was er een heuse run op de signeersessie met V.E. Schwab. Ieder mocht één boek van thuis laten signeren en boeken die bij het event gekocht werden mochten ook gesigneerd worden. Natuurlijk een goede manier om wat extra boeken te verkopen, maar ook om een limiet te stellen bij het signeren. Want ondanks dat de tijd van het signeren was verlengd, was het toch niet helemaal haalbaar binnen die anderhalf uur. Er waren nog zeker een tiental wachtenden na 18:00. Gezien het strakke tijdschema en het feit dat er soms toch een gebrek aan tijd leek te zijn, zou het zeker geen kwaad hebben gekund als het programma eerder van start was gegaan. Na afloop kon je nog een goodiebag ophalen met artprints en een boek. Ook werden er nog gesigneerde bookplates van Danielle L. Jensen uitgedeeld.

f496cf2633fe68e85b2a1c9fc33a5cc4.jpg

Al met al heb ik er enorm van genoten en ook van vele anderen gehoord/gelezen dat ze het positief hebben ervaren. Het Best of Fantasy event staat nog in de kinderschoenen, dus wellicht kunnen ze met alle feedback of eventueel nog een enquête hun voordeel doen bij een toekomstige editie. Ik zou er in elk geval zeker naartoe gaan!

Was jij ook aanwezig bij dit event en wat vond je ervan?Reacties op: Liefde voor YA bij het Best of Fantasy event

Meer informatie

Gerelateerd

Over

V. E. (Victoria) Schwab

V. E. (Victoria) Schwab

V.E. Schwab (zij/hen) is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestselleraute...

Lynette Noni

Lynette Noni

Lynette Noni is een Australische bestsellerauteur van fantasyboeken. In 2018 wer...

Danielle L. Jensen

Danielle L. Jensen

Danielle L. Jensen is de USA Today-bestseller­auteur van 'The Malediction Novels...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...