Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Music Monday - Here We Go Again! #8

op 22 april 2019 door

Op maandagen brengen we een oude favoriet terug: de Music Monday! Nu getiteld: Music Monday - Here We Go Again! In deze reeks artikelen kiest één clublid 5 nummers voor een ander clublid, die er dan boeken aan moet koppelen. Boeken koppelen aan muziek is natuurlijk leuk, maar wij horen graag ook jullie suggesties - voor boeken of muziek! Het boek kan erbij passen omdat de tekst erop slaat, of omdat het gevoel van de muziek bij het boek past, et cetera! Er zijn zoveel manieren om muziek aan boeken te koppelen! Dus zet je koptelefoon maar op en laten we even luisteren...

In dit artikel koos FIEN de muziek voor ELKE.

Skye Boat Song - Outlander

Dit nummer - FIEN TOCH - is zo mooi. Iedere keer wanneer ik Outlander kijk en de intro begint te spelen word ik helemaal blij. Tijdens mijn Outlander-tour in Schotland draaiden ze dit nummer ook in de bus, wat ik echt grappig vond. Hoe dan ook, dit nummer vond ik persoonlijk erg goed passen bij één specifiek personage. Dat is namelijk Inej uit De Kraaien duologie van Leigh Bardugo. Het nummer gaat over een meisje dat zich verloren voelt, alsof ze een deel van zichzelf kwijt is. Tegelijkertijd gaat het ook over een reis naar een eiland... wat ik ook heel toepasselijk vond. Inej is zichzelf deels verloren toen ze als slaaf werd verkocht en voor Tante Heleen moest werken. Ook haar reis naar Ketterdam past binnen deze context. Dus ja, ik ga voor List & Leugens en Kraai & Koninkrijk van Leigh Bardugo

Long Live - Taylor Swift

Dit nummer gaat duidelijk over twee geliefden die zichzelf als overwinnaars voelen. Het liedje speelt met het idee van een koppel dat de wereld in hun handen heeft en zich voelen als een koninklijk paar. Nu deed dit me wel denken aan Feysand - oftewel Feyre en Rhysand - uit A Court of Mist and Fury en in het bijzonder A Court of Wings and Ruin omdat ze daar natuurlijk in de laatste strijd als overwinnaars uit het bloedbad komen. Aan het einde van het verhaal, wanneer ze dus eindelijk van hun geluk kunnen proeven, voelen ze zich denk ik wel als overwinnaars nu al het verschrikkelijke ten einde is. Maar hun hele relatie voelt als een overwinning, om eerlijk te zijn! Sarah J. Maas, wat kun jij toch schrijven.

Blame - Bastille

Deze vond ik persoonlijk héél erg lastig om te koppelen aan een specifiek boek. Uiteindelijk kwam ik bij een van mijn favoriete boeken van dit jaar (tot nu toe), en dat is The Wicked King van Holly Black. (Pas dus op als je dit boek nog niet hebt gelezen!) Het nummer gaat over iemand die een schuldig persoon aanspreekt. Het gaat over schuld, en iemand die smeekt om niet alle schuld te krijgen van iets. De andere persoon komt juist redelijk sadistisch over... alsof deze persoon wil dat de ander smeekt om vergiffenis. Tja... ik dacht na een tijdje aan het einde van The Wicked King en toen dacht ik: nou dit past best bij de relatie tussen Jude en Cardan. In die context is het Jude die smeekt en Cardan die haar redding kan aanbieden... maar dat niet doet. Jude krijgt alle shit over zich heen, eigenlijk. Als je het einde van het verhaal nog hebt onthouden... dan weet je vast waar ik het over heb. Dit was eigenlijk de beste connectie die ik kon leggen, maar ik vond het nog steeds heel moeilijk.

Dreams - Fleetwood Mac

Bij deze moest ik ook even nadenken - wat een mooi nummer - maar uiteindelijk kwam ik er wel uit. In dit nummer zingt de zangeres een tekst die gaat over een relatie die stuk is gelopen, en waarbij zij eigenlijk zegt: weet wat je verliest. Dit deed me sterk denken aan de turbulente relatie tussen Zélie - de maji uit Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi (oftewel Children of Blood and Bone) en Inan, de kroonprins die magie het land uit wil bannen. Eerst lijkt hun liefde echt op te bloeien tot iets moois, iets zonder haat, maar dan maakt Inan de grootste fout van zijn leven en kiest voor zijn vader's ideologie in plaats van voor de liefde. Ik zou zeggen dat dit nummer door Zélie gezongen zou kunnen worden, omdat het ook gaat over zondigen en boete doen. Dit boek was dus eigenlijk meteen hét eerste dat bij me opkwam. 

Sweet But Psycho - Ava Max

Nog een nummer waar ik moeite mee had - Fien wat doe je me aan? - maar waar ik uiteindelijk toch wel een geschikt koppel bij vond. Het nummer, wat ik overigens heel tof vind, gaat over een meisje dat sweet but psycho is. Oftewel: ze schijnt heel lief en mooi te zijn, maar eigenlijk is ze gestoord en geniepig. Toch blijft de 'you' maar terugkomen voor meer... ondanks alle wreedheden. Dit deed me ontzettend denken aan de relatie tussen Nesta en Cassian uit A Court of Wings and Ruin van Sarah J. Maas. Nesta is zeker een geval van sweet but psycho en straft haar zus Feyre vaak voor dingen waar ze zelf geen hand in heeft. Nesta kan nogal een bitch zijn, maar ze heeft diep van binnen ook een lieve kant. Ondanks dat Cassian gestraft wordt door Nesta voor zijn gevoelens en geflirt en hij er helemaal gek van wordt... blijft hij maar terugkomen voor meer. Dus dit gekke koppel kwam eigenlijk wel bovendrijven bij het horen van dit nummer.

Bedankt voor de leuke nummers Fien! Heb jij deze nummers al eens ooit gehoord? Welke is je favoriet? En... aan welke boeken zou JIJ ze koppelen?



Reacties op: Music Monday - Here We Go Again! #8

Meer informatie

Gerelateerd