Advertentie

Novelles, zijn ze het waard?

op 20 juli 2017 door

Iedereen kent ze wel, een 0.5 of 1.5 etc. van een boek. Ze geven een stukje informatie dat vaak niet in het boek zelf voorkomt, een ander perspectief of een stukje van vroeger. Maar zijn deze novelles het waard? Wij hebben er een paar gelezen en hier onze mening. 

Opgesloten - Amy Ewing (The Jewel 1.5)

Opgesloten is een novelle over de beste vriendin van Violet, Raven. Ook zij is een surrogaat, verkocht aan het huis van steen. In dit boek lees haar belevenis van het surrogaatschap.

Ik vond het zelf niet echt een hele grote toevoeging aan de Jewel. Het is wel interssant om te lezen vanuit een ander perspectief, maar ik vond het eigenlijk het niet waard. Er is veel overlapping met het boek waardoor het soms niet helemaal nieuw is. Maar er waren natuurlijk ook dingen die wel nieuw waren, die wel leuk waren om te lezen. Ik vond zelf The Jewel een beetje tegenvallen, dus voor mij was opgesloten ook niet echt een super toevoeging. 

Lang & Gelukkig - Kiera Cass (De Selectie 0.4, 0.5, 2.5 & 2.6)

Lang & Gelukkig is een bundel van novelles over de selectie serie. Je leest de verhalen over de prins, de lijfwacht, de koningin en de favoriet. Maar dat is niet alles: in deze bundel staan ook nog tekeningen van gebeurtenissen in het boek. 

Ik ben echt gek op de selectie serie. Ik hou van Kiera Cass en vind zeker de bundel Lang & Gelukkig een toevoeging aan de serie. Ik zou eerlijk zeggen dat ik de bundels De Prins & De Lijfwacht en De koningin & De Favoriet erg onhandig vind en dit vind ik een goede oplossing! Eén grote bundel met alle verhalen en nog veel meer. Je krijgt echt een inkijk in het verhaal en vooral doordat het meerde perspectieve heeft is het fijn. Wat ik vooral mooi vind zijn de tekeningen, die zitten alleen in deze bundel en die zijn het zeker waard. 

Het verhaal van Four - Veronica Roth (Divergent 0.1, 0.2, 0.3 & 0.4)

Het verhaal van Four is een bundel met novelles gericht op het personage Four uit de Divergent trilogie. Je leest over zijn verleden voordat hij zich bij Onverschrokken voegde en kort nadat hij zich bij hen gevoegd had.

Persoonlijk was ik niet de allergrootste fan van Divergent, maar ik vond het wel gewoon leuk. Toen ik hoorde dat deze novelles uit zouden komen, wilde ik ze beslist lezen. Tot het derde deel van Divergent lees je enkel en alleen vanuit het perspectief van Tris, maar in deze novelles wordt het verhaal van Tobias, Four, verteld vanuit zijn perspectief. Het is heel interessant om te lezen en ik moet zeggen dat Four tot één van mijn favoriete personages uit de serie behoorde. Voor de fans van Divergent, maar voornamelijk voor de fans van Four, is Het verhaal van Four zeker een goede toevoeging voor de Divergent trilogie.

The Assassin's Blade - Sarah J. Maas (Throne of Glass 0.1-0.5)

Deze bundel met novelles speelt zich af voor de Throne of Glass boeken. Het gaat dus over hoe Celaena vroeger was en hoe ze geworden is wie ze nu is.

Ik vond deze bundel met novelles echt een toevoeging aan de serie. Je leert Celaena veel beter kennen, en ook de relatie die ze met Sam had, waar in verdere boeken naar verwezen wordt. Sommige verhalen in de bundel vond ik leuker dan andere, maar in het algemeen een ontzettend waardevolle toevoeging aan de serie. Als je Throne of Glass hebt gelezen, raad ik deze novelles zeker aan.

Alle Sterren - Marissa Meyer (The Lunar Chronicles 4.5)

Dit is ook een bundel met novelles, geschreven vanuit verschillende perspectieven. In totaal bevat deze bundel 9 novelles, die zich verspreid over de tijd afspelen. 

De grootste reden dat ik deze bundel wilde lezen, was voor de laatste novelle erin. Dit is namelijk een epilogue op Winter, het laatste boek in de serie. Natuurlijk wil ik weten hoe het verder gaat met mijn favoriete personages! Ik heb zelf de verschillende novelles die hierin gebundeld zijn, wel apart lezen en niet in het geheel, mede doordat ze zich in verschillende tijden afspelen. Een paar novelles spelen zich namelijk af voor het boek Cinder, een paar tussen de boeken van de serie door en een na Winter. Door ze op 'de juiste plek' in de serie te lezen, krijg je een beter beeld van wat er voorafging bij een bepaald personage; hoe deze is beland op de plek waar hij/zij nu is. Ik vind het zelf er leuk om wat meer achtergrondinformatie bij personages te hebben, vandaar dat deze novelles mij erg in de smaak vielen.

Lezen jullie wel eens novelles? En wat vinden jullie ervan? Laat het ons weten in de comments! Reacties op: Novelles, zijn ze het waard?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kiera Cass

Kiera Cass

Kiera Cass is een Amerikaanse schrijfster van Young Adultboeken. Ze startte vers...

Amy Ewing

Amy Ewing

Amy Ewing groeide op in een stadje vlakbij Boston. Ze verhuisde naar New York om...

Veronica Roth

Veronica Roth

Veronica Roth (New York City, 1988) is een Amerikaanse auteur. Ze debuteerde op ...

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...