Advertentie

One-word-challenge: De Dysasters

op 05 april 2019 door

Eind februari verscheen het nieuwste boek van P.C. Cast en Kristin Cast: De Dysasters. Deze twee zijn uiteraard bij de meesten onder ons vooral bekend van de "Huis van de nacht" serie. Maar met dit boek slaan ze weer een geheel nieuwe richting in. AnoukSam en Kimberly hebben deze 'graphic novel' mogen lezen en laten jullie met een aantal korte omschrijvingen weten wat ze hiervan vonden.

Over het boek

Foster Stewart heeft altijd geweten dat ze anders is. Praten met planten en het beheersen van wolkenformaties zijn geen dingen waar de meeste zeventienjarigen mee bezig zijn. Het leven van football-ster Tate Taylor is perfect. Hij heeft nooit nagedacht over zijn 'extra' vaardigheden. Welke quarterback zou geen nachtzicht willen?

Maar in de nacht van hun eerste ontmoeting brengt een dodelijke tornado hen bij elkaar en worden hun ware vermogens – de kracht om de elementen te beheersen – gewekt. Dan blijkt Fosters wetenschapper-vader, Dr. Rick Stewart, hen te willen gebruiken voor zijn eigen snode plannen. Foster en Tate zullen Dr. Stewart moeten stoppen voordat hij hun leven en de rest van de wereld vernietigt.

Verwachtingen

Graphic

Kimberly: "Ik verwacht een echte graphic novel die makkelijk wegleest. Ik hoop op mooie illustraties die echt iets zeggen over het verhaal."

Uniek

Anouk: "Ik verwacht een mix tussen graphic novel en teksthoofdstukken, een mash-up van twee literatuurvormen. Een uniek boek van een bekende auteur: ik denk een beetje aan The Bane Chronicles van Cassandra Clare."

Explosief

Sam: "Mijn verwachting van De Dysasters is dat het een erg spannend verhaal wordt met veel actie, krachten en avontuur. Ik kan niet wachten om de personages van dit verhaal te leren kennen."

Schrijfstijl

Kinderlijk

Kimberly: "Ik vond de schrijfstijl erg kinderlijk. Het voelde echt aan als de ondergrens van de young adult. Het leek ook echt alsof de schrijfsters te hard hun best deden om mee te gaan met de jeugd. Hierdoor voelde het af en toe zeer geforceerd."

Eentonig

Anouk: "De stemmen van de verschillende personages kenden geen enkel onderscheid: elk personage gebruikte dezelfde woorden en uitdrukkingen. Dat had ik niet verwacht van zo'n ervaren auteursduo."

Uitdrukkelijk

Sam: "Ik ben het eens met de andere meiden. Omdat het best kinderlijk geschreven was, kregen we veel zinnen met uitroeptekens die daardoor veel te positief overkwamen voor bepaalde situaties. Het verhaal bleef hierdoor erg oppervlakkig."

Personages

Oppervlakkig

Kimberly: "Helaas zat er voor mij te weinig diepgang in de personages. Het bleef allemaal zeer oppervlakkig waardoor ik eigenlijk weinig sympathie kreeg voor de hoofdpersonages. Ik denk dat hier wel wat steekjes in zijn blijven liggen en dat zeker met Foster en Tate veel meer bereikt had kunnen worden."

Ongeloofwaardig

Anouk: "De manier waarop de hoofdpersonages reageren op de gebeurtenissen om hen heen was helemaal niet invoelend, en op sommige momenten zelfs volledig onrealistisch. Toch zijn ze in beginsel goed: met veel meer aandacht en liefde hadden dit echt goed uitgewerkte personages kunnen zijn."

Uniek

Sam: "Ook ik vond de personages wat oppervlakkig, heel jammer, maar dat komt waarschijnlijk door de schrijfstijl, net als de 'stemmen' waarin de personages praatten. Toch vond ik de personages erg uniek en was er veel diversiteit. Iedereen had zijn eigen unieke verhaal."

Eindoordeel

Tegenvallend

Kimberly: "Eigenlijk vind ik deze bewoording wat vervelend om te geven, maar ik kan er oprecht niets anders van maken. Het boek greep mij totaal niet. De personages zijn niet boeiend, het verhaal is vreemd en vergezocht. Het was gewoon een beetje een teleurstelling voor mij."

DNF*

Anouk: "Technisch gezien niet één woord. Ik vind het ook naar om zo negatief te zijn, maar dit is alleen leuk voor de beginnende YA lezer die nog weinig eisen stelt. De schrijfstijl en personages vielen me tegen, maar wat ik het ergste vind is dat dit gewoon geen graphic novel is. Het is een geïllustreerd boek zoals je ze bij kinderboeken tegenkomt, en de illustraties voegen niet eens iets toe aan het verhaal."

Leuk

Sam: "Leuk is natuurlijk wel een beetje simpel om te zeggen, maar dat is wel wat ik van De Dysasters vond. Het verhaal was goed bedacht en kon heel wat worden, maar ik vond het niet genoeg uitgewerkt. De achtergronden en ideeën van de personages waren ook erg goed, maar net als met het verhaal, niet genoeg uitgewerkt en wat oppervlakkig. Tate en Foster waren mijn favoriet, die personages waren interessant, net als hun reis van het uitvinden van hun kracht. Concluderend, is dat ik het amusant vond maar niet erg speciaal. Ik zou de sequel lezen, maar het zien als een second chance."

*DNF: Did Not Finish

Welk van de elementen uit dit boek zou jij wel willen beheersen?Reacties op: One-word-challenge: De Dysasters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

P.C. Cast

P.C. Cast

P.C. Cast (1960) ofwel Phyllis Christine Cast (1960) is een Amerikaanse schrijfs...

Kristin Cast

Kristin Cast

Kristin Cast (1986) is een Amerikaanse schrijfster. Samen met haar moeder P.C. C...

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...