Advertentie

Poëzie en Young Adult

op 31 januari 2019 door

Vanaf vandaag is het Poëzieweek. Tot en met 6 februari staan de boekenwinkels in het teken van poëzie. En als je voor 12,50 aan poëzie koopt, krijg je een mooie bundel van Tom Lanoye gratis. Maar Young Adult boeken en poëzie? Dat is niet de eerste combinatie waar je aan denkt. Toch besteedt de Young Adult Club hier ook aandacht aan, want er zijn wel degelijk mooie bundels en boeken te vinden.  Minca en Maartje hebben wat mooie werken voor jullie bij elkaar gezocht.

Geschreven door: Maartje en Minca

Helaas lijkt er weinig origineel Nederlandstalige poezie voor deze leeftijdscategorie te zijn, dus Maartje heeft er ook Engelstalig werk aan toegevoegd. Ze heeft gekozen voor drie boeken met een verhalende vorm van poëzie en een aantal dichtbundels met als doelgroep de Young Adult-lezer. Minca voegt er aan het eind nog twee dichtbundels aan toe die volgens haar niet in dit rijtje mogen missen. Verder verscheen in 2018 op onze pagina het artikel van Elke over Poetische YA, als je meer wilt lezen over nog meer mooie poëzie, kun je bij haar artikel terecht.

1. 67 Seconden van Jason Reynolds:

"De middelste la riep me,

zijn vreemde scheefheid

een teken dat wat erin lag gebruikt kon

en moest worden om

dingen recht te zetten."

Elke schreef al over Long way down van Jason Reynolds, dat inmiddels vertaald is als 67 seconden. Ik las het vertaalde boek en was erg onder de indruk van de boodschap die in zo weinig woorden, zo krachtig overgebracht werd. Het open einde van het boek maakt dat ik er nog vaak aan terug denk.

2. Pride van Ibi Zoboi

"If my name was Robin

I'd steal the tight corners

Where hope meets certainty

To form perfectly chiseled bricks

Stacked high to make walls

Surrounding my Bushwick"

Pride van Ibi Zoboi is een verhaal met af en toe een gedicht er tussendoor. Het verhaal is een hervertelling van Pride en Prejudice en speelt zich af in Brooklyn. De verschillen tussen arm en rijk en de effecten hiervan op het leven van een tiener worden hierin mooi neergezet.

3. Poet X van Elizabeth Acevedo:

“I only know that learning to believe in the power of my own words

has been the most freeing experience of my life.

It has brought me the most light.

And isn't that what a poem is?

A lantern glowing in the dark.”

Poet X  is een verhaal geschreven in slam poetry. Als tegenhanger van saaie poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam als een bokswedstrijd voor dichters. Naast dat de gedichten in dit boek heel mooi en krachtig zijn, is het verhaal ook heel mooi om te lezen. Het gaat over een meisje in de Bronx dat opgroeit in een streng katholiek gezin. Langzaamaan ontdekt ze steeds meer haar eigen weg en dit komt niet altijd overeen met de idealen van haar ouders, met name die van haar moeder. Het boek handelt over vragen omtrent opgroeien, religie, multiracialiteit, het leven op een highschool, seksuele intimidatie, eerste liefdes, homoseksualiteit.

4. Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman

Eidentity crisis

I am

a duck,

eend I?

Tim Hofman schrijft vooral woordgrapjes. Veel korte hersenspinsels waar je regelmatig om moet lachen. Echt hoogstaand vond ik het niet, maar wel vermakelijk.

5 en 6. Melk en honing en De zon en haar bloemen van Rupi Kaur

"Je was verleidelijk mooi

maar prikte me toen ik dicherbij kwam"

"Neem je lichaam in ogenschouw

fluister

nergens ben ik zo thuis als bij jou

-dank je wel"

De eerste bundel bestaat uit vier grote delen met vier verschijningsvormen van liefde als onderwerp: het lijden, het liefhebben, het breken en het helen. De tweede bundel gaat over de vijf fasen van liefdesverdriet. De gedichten zijn gericht op het leven van jonge vrouwen en wat zij allemaal mee kunnen maken. Ook wordt er af en toe gerefereerd aan de actualiteit. De gedichten kunnen rauw en pijnlijk zijn, maar ook opwekkend en vaak heel wijs.

7 Onbreekbaar van Hans Hagen

"Herfst

Is het blaadje

dat het langst blijft hangen

nieuwsgierig 

naar wat er komen gaat

of durft het niet te vallen

bang

dat het iets achterlaat"

Dit is een heel mooi en klein bundeltje met prachtige gedichten van Hans Hagen en mooi bewerkte foto's van Deborah van der Schaaf. Veel herinneringen in dit boekje, dat daardoor soms ook geschreven lijkt voor de jongeren van de generatie van Hans Hagen. Toch zijn de onderwerpen: rouw, liefde, verlangen, onzekerheid van alle tijden en weet Hans Hagen deze gevoelens heel mooi weer te geven.

8. Light filter in Poems van Caroline Kaufman

"there is nothing

more powerful

than a girl

with a pen

who is brave enough

to use it"

Deze bundel met krachtige en regelmatig rauwe gedichten is, helaas, nog niet vertaald in het Nederlands. Maar laat je daardoor niet weerhouden om het boek te lezen. Het taalgebruik is niet moeilijk en de gedichten komen recht uit het hart. Caroline Kaufman heeft ook een instagram pagina: poeticpoison waarop ze regelmatig nieuwe quotes en gedichten plaatst. Light filters in poems is een heftige, maar ook zeer inspirerende dichtbundel.  

9 en 10. The princess saves herself in this one en The witch doesn't burn in this one van Amanda Lovelace

"Once upon a time

the princess rose from the ashes

her dragon lovers made of her

&

crowned herself

the mother-fucking queen

of herself.

-how's that for a happily ever after?-

Ook deze dichtbundels kun je in de meeste boekhandels vinden bij de Young Adult afdeling en de onderwerpen gaan ook zeker weer over ontdekken wie je bent, of wie je wilt zijn, over alle 'nare' dingen die je als vrouw kunnen overkomen. Toch hebben deze bundels mij minder gegrepen dan alle bundels hiervoor. De gedichten waren veelal erg kort en voelden voor mij niet echt als poëzie. Het verhaal, het thema en de boodschap in deze bundels is echter wel erg mooi. Zoals de titels al aangeven leert deze bundel je dat je vooral jezelf kunt redden. 

11 en 12. Love Her Wild en The Dark Between Stars van Atticus 

There is nothing quite

so pure in love

as a boy

and a girl

building castles

in the clouds.

Atticus is dé mysterieuze dichter van Instagram. Korte, langere, directe en bijzondere gedichten en teksten over verschillende onderwerpen ondersteund door zwart/wit foto's, daar staat hij om bekend. Minca begon hem te volgen nadat ze zijn twee boeken had besteld. Ik had de boeken nog niet binnen en wilde niet zijn hele pagina doorspitten, bang dat ik alles al zou hebben gelezen voordat ik de boeken had. Toch zag ik elke dag een tekst van hem voorbij komen en kon het niet laten. Gelukkig bleek er maar weinig van in Love Her Wild te staan dat ik al had gelezen. Het intrigeerde me ontzettend op wat voor manier Atticus liefde, leven, verlangen, familie en een beetje magie verwerkt in zijn werk. Zoiets als dit heb ik nog nooit gelezen. 

 Voor meer informatie over de poëzieweek klik hier.

Wat vinden jullie van poëzie in YA? Hebben jullie nog mooie tips?Reacties op: Poëzie en Young Adult

Meer informatie

Gerelateerd