Advertentie

Prijswinnende young adult boeken

op 05 maart 2019 door

We zijn alweer in de derde maand van het jaar beland en dat betekent dat we ook alweer toe zijn aan het derde thema van de Hebban Reading Challenge. Deze maand is het thema “lees een prijswinnend boek” en in deze categorie is de keuze reuze. In dit artikel worden een aantal prijswinnende young adult boeken op een rijtje gezet en hier kun je dus inspiratie voor deze maand opdoen. Door de hoeveelheid prijzen en prijswinnaars beperkt dit overzicht zich tot de jaren 2018 en 2017.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Rijk van Stormen van Sarah J. Maas

Rijk van Stormen is het vijfde deel in de “Glazen Troon” serie van Sarah J. Maas. Dit boek heeft de titel “Young Adult Boek van 2018” gewonnen bij Chicklit.nl. De Nederlandse vertaling van dit boek kwam in januari 2018 uit, terwijl de Engelse versie al in 2016 verscheen. Wat mij betreft is Rijk Van Stormen een terechte winnaar, want het zit zo goed in elkaar. De hele serie overigens. Ondanks dat het in Nederland niet op de markt is gezet als Young Adult past dit boek perfect in het genre. Omdat dit het vijfde deel is kan ik er niet heel veel over zeggen vanwege spoilers, maar iedereen is enorm gegroeid, evenals de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal in Rijk Van Stormen (en meteen Toren Van De Dagenraad, want deze boeken spelen tegelijkertijd af) ontvouwt zich verder om in Koninkrijk Van As weer fantastisch mooi samen te komen en te eindigen. Koninkrijk Van As verschijnt op 2 april 2019, maar ik heb de Engelse versie al gelezen. Ongeduld is soms een schone zaak.

Vrouwe Middernacht van Cassandra Clare

Dit is de winnaar van 2017 in de categorie Young Adult van Chicklit.nl. Vrouwe Middernacht is het eerste deel in “De Duistere Machten” serie van Cassandra Clare. Deze auteur heeft al heel wat boeken op haar naam staan, waaronder een groot aantal in de wereld van de Schaduwjagers. Ik ben pas begonnen met de aller eerste serie, dus ik ben nog lang niet zo ver om Vrouwe Middernacht te lezen. Ik ben dit absoluut zeker van plan, want ik heb veel goede verhalen over deze boeken gehoord.

Een van Sarah Crossan

De Dioraphte Literatour Prijs werd in 2017 gewonnen door de Ierse auteur Sarah Crossan. Haar boek Een won de prijs in de categorie “best vertaald”. Een gaat over een Siamese tweeling en het boek is geschreven in vrije vers. Ik snap heel goed dat dit boek de prijs heeft gewonnen, want de schrijfstijl is bijzonder in het Young Adult genre. Een heeft de weg vrij gemaakt voor meer vertaald werk in vrije vers op de Nederlandse markt. Ik heb Een gelezen, maar ik ben erachter gekomen dat vrije vers niet voor mij is.

Weg van Jowi Schmitz

In dezelfde prijs was er de categorie “Oorspronkelijk Nederlandstalig”. Weg van Jowi Schmitz kwam daar als winnaar uit de bus. Ik heb dit boek niet gelezen, heb er zelfs nog nooit van gehoord. Ik lees - onbewust - weinig boeken die van oorsprong Nederlandstalig zijn, ik grijp toch sneller naar vertaald werk.

De Negen Kamers van Peter-Paul Rauwerda

De laatste categorie van de Dioraphte Literatour Prijs 2017 was de Publieksprijs. Peter-Paul Rauwerda heeft deze prijs gewonnen voor zijn boek De Negen Kamers. Wederom een boek dat ik niet heb gelezen, maar in dit geval omdat er geen ebook van beschikbaar is.

54 Minuten van Marieke Nijkamp

54 Minuten van Marieke Nijkamp heeft in 2017 de Hebban Award gewonnen voor beste YA. Dit boek speelt zich daadwerkelijk af in 54 minuten en vertelt het verhaal van een high school shooting. Je leest mee van het moment dat er geschoten wordt tot de leerlingen uit het gebouw worden bevrijd. Ik vond dit boek een beetje tussen wal en schip vallen. Het thema is heftig, maar door de korte hoofdstukken en perspectieven leerde je de personages niet heel goed kennen. Ik vond het boek goed, maar niet zo goed als vele anderen dat vonden.

Liefdestips Aan Mezelf door Sylvia van Driessche

Dit boek heeft de Hebban YA Clubprijs 2018 gewonnen. Ik heb dit boek niet gelezen, maar het spreekt mij ook niet aan. Misschien spreekt het jou wel aan en kun je Liefdestips Aan Mezelf afvinken voor de challenge van deze maand.

Pijn van Mel Wallis de Vries

De winnaar van de Jonge Jury 2018 is het boek Pijn van Mel Wallis de Vries. Dit boek gaat over een zogenaamde snapchatkiller die het op vijf meisjes heeft voorzien. Ik kan dit boek ook afvinken, want ik heb het recentelijk in twee avonden uitgelezen. De schrijfstijl van Mel is vlot en de hoofdstukken zijn lekker kort waardoor Pijn dus enorm snel leest. Voor mij was dit boek een goede kennismaking met het werk van deze auteur.

Voorlopers van Mirjam Hildebrand

Mirjam Hildebrand heeft met haar boek Voorlopers de Jonge Jury debuutprijs van 2018 gewonnen. Dit boek kon je vinden in de Hebban adventskalender van 2018, maar toch kan ik deze niet afvinken. De achterkant spreekt mij niet helemaal aan.

Schuld van Mel Wallis de Vries

Ja ja, Mel Wallis de Vries blijft maar in de prijzen vallen. In 2017 won ze de prijs van de Jonge Jury met haar boek Schuld. Als je verder kijkt kun je zien dat haar boeken Shock (2016), Wreed (2015), Klem (2014) en Vals (2012) ook deze prijs hebben gewonnen. Ik mag deze boeken allemaal nog lezen, maar als ze net zo vlot lezen als Pijn, komt dit vast goed.

Paradise Now van anouk Sameling

Paradise Now van Anouk Sameling is de winnaar van de Jonge Jury debuutprijs 2017. Wederom een boek dat ik niet gelezen heb en waar ik tot nu ook nog nooit van had gehoord.

De Eigenzinnigheden van Leah Burke van Becky Albertalli

Niet alleen in Nederland worden er prijzen voor young adult boeken uitgereikt. Lezerscommunity Goodreads organiseert ieder jaar de Choice Awards waarin lezers kunnen stemmen op hun favoriete boek van dat jaar in verschillende categorieën. Dit gaat dan voornamelijk om Engelse titels, maar gelukkig is Leah On The Offbeat, winnaar in de categorie Best Young Adult Fiction wel vertaald. Dit boek is het vervolg op Simon Versus de Verwachtingen van de Rest van de Wereld.

Kingdom of Ash van Sarah J. Maas

Daar is ‘ie weer, de “Glazen Troon” serie. Het laatste deel is namelijk in diezelfde awards in de prijzen gevallen in de categorie Best Young Adult Fantasy. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn, zoals eerder gezegd. Ik kan niet wachten om dit deel in het Nederlands te herlezen, want ik had het al vooruit besteld.

Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi

In 2018 won Tomi Adeyemi de award voor Best Debut Author voor haar boek Bloed en Beenderen. Ook met deze winnaar ben ik het helemaal eens en ik kan niet wachten op het vervolg.

Hof Van Vleugels En Verwoesting van Sarah J. Maas

In de Goodreads Choice Awards 2017 was Hof van Vleugels en Verwoesting de winnaar in de categorie Best Young Adult Fantasy. Weer een winnaar waar ik het alleen maar mee eens kan zijn.

The Hate U Give van Angie Thomas

Dit artikel sluit ik af met een grote winnaar. In datzelfde jaar (2017) won The Hate U Give van Angie Thomas – geheel terecht – twee awards. In zowel de categorie Best Young Adult Fiction als Best Debut Goodreads Author kwam dit boek als winnaar uit de bus. De boodschap die dit verhaal uitdraagt is een heel belangrijke en daarom zou je dit boek alleen al moeten lezen.

Zoals je ziet is er een hoop te kiezen voor het challenge thema van deze maand en dit artikel omvat nog lang niet alle prijswinnende boeken. Welk prijswinnend young adult boek zou jij graag nog willen lezen?Reacties op: Prijswinnende young adult boeken

Meer informatie

Gerelateerd