Reading Challenge #50: lezen voor de lijst

op 11 februari 2018 door

Reading Challenge nummer 50 luidt; een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen. Komt het nou even goed uit dat wij allemaal (ex-) scholieren zijn, die voor de lijst moeten lezen of hebben gelezen! In dit artikel delen wij onze tips, klassiekers die wij op onze lijst hebben of hadden en die jij ook op je (TBR) lijst kan zetten. Tips van Young Adults, voor Young (en misschien wat oudere) Adults!

Merel's toplijst

Phoe, ik moest wel even oude Word documenten doorspitten om te kijken welke boeken ik gelezen heb voor mijn lijst. Hier is mijn top drie!

 1. De Engelenmaker - Stefan Brijs (Prachtig boek voor de liefhebbers van een hoofdpersoon die mentaal niet helemaal oké is, een snufje kunstmatige intelligentie en tijdsprongen. Ik vond hem te gek!)
 2. Tirza Arnon Grunberg (Tevens met een mentaal onstabiele hoofdpersoon, die op zoek gaat naar zijn vermiste dochter. Ik was helemaal mindblown op het eind. Absolute aanrader.)
 3. Twee Vrouwen Harry Mulisch. (Heftig boek over twee vrouwen die vele obstakels moeten overwinnen voor hun liefde. Geweldig eind, topboek.)

Boeken een gedeelde vierde plaats krijgen zijn Het Diner, Hersenschimmen, Vele Hemels boven de Zevende en De Tweeling. 

Claudia's toplijst

 1. De Engelenmaker - Stefan Brijs (Ja, precies hetzelfde boek als Merel op nummer een heeft staan. Ook ik vond dit een erg leuk boek, heel origineel met een spannend verhaal)
 2. Een Schitterend Gebrek Arthur Japin (Een vrouw met een verwoest gezicht vlucht voor de confrontatie met haar geliefde en komt terecht in een zoektocht naar zichzelf.)
 3. Hokwerda's Kind Oek de Jong (Dit is niet een boek dat velen zullen lezen voor de lijst, maar ik vond hem erg mooi. Het gaat over een jonge vrouw met vele liefdesproblemen, en een onstabiele relatie met haar vader.)

Iris' toplijst

 1. De donkere kamer van Damokles Willem Frederik Hermans (Een heel mooi boek over een man die met zichzelf worstelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral de open plek aan het einde is erg interessant.) 
 2. De zwarte met het witte hart Arthur Japin (Een boek over racisme in de 19e eeuw. Het houdt je echt een spiegel voor en zelfs nog in deze tijden is het onderwerp erg belangrijk om aangekaart te worden.)
 3. Van den vos Reynaerde Willem die Madocke maecte (Een boek uit de Middeleeuwen. Het verhaal is heel anders geschreven dan boeken uit onze tijd, maar toch vond ik het een grappig verhaal en ik vond het interessant hoe de schrijver op zo'n manier gebruikt heeft gemaakt van dierensoorten om bepaalde mensen of bevolkingsgroepen te representateren.) 

Elke's toplijst

 1. Een Schitterend Gebrek van Arthur Japin (Een prachtig boek over Lucia, een jonge vrouw die het hart van de jonge Cassanova weet te vangen, maar het moet loslaten door haar eigen weerzin voor haar gezicht nadat het is verwoest door een verschrikkelijke ziekte.)
 2. De Droom van de Leeuw van Arthur Japin (Een intrigerend verhaal over een romance tussen een filmmaker en zijn muze, waar hij op terugkijkt vanaf zijn sterfbed.)
 3. De Tweede Man van Doeschka Meijsing (Twee parallelle verhalen over mentoren, met Robert Martin en Hefaistion als steunpilaren. Robert voor zijn overleden broer, die hem een brief over Alexander de Grote nalaat, en Hefaistion voor Alexander).

Verder vond ik het boek De Thuiskomst van Anna Enquist ook heel erg leuk. (Het is wel duidelijk dat ik van historische romans hou volgens mij.)

Deze boeken zijn natuurlijk literatuur, maar zelf zouden wij ook Young Adult op de leeslijst willen zien staan! Lees dit artikel voor onze mening.

Welke boeken heb jij gelezen of ga jij lezen voor deze challenge?Reacties op: Reading Challenge #50: lezen voor de lijst

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...

Harry Mulisch

Harry Mulisch

Harry Mulisch (1927-2010) groeide op als zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vade...

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...

Oek de Jong

Oek de Jong

Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis. Hij was redacteur bij De Revisor...

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (1921-1995) studeerde fysische geografie in Amsterdam, p...

Gesponsorde boeken