Rick Riordan presents: boeken getipt door Rick Riordan

op 15 januari 2019 door

In samenwerking met de SciFi en Fantasy club (Demi en Marjolein)  en de Jeugdliteratuur club (Selene) las ik Aru Shah en het einde van de tijd van Roshani Chokshi. Dit boek is het eerste deel in de Rick-Riordan presents-serie dat in het Nederlands is vertaald door Van Goor uitgevers. Op alledrie de spots zal een artikel over dit boek verschijnen. Op 17 januari zal op de SciFi & Fantasy spot een oordeel komen te staan over het boek zelf. Op 18 januari zal dan op de jeugdliteratuurspot een artikel komen over 12+ boeken die ook door oudere lezers graag gelezen worden. Hier wordt het spits afgebeten met een verhaal over de Rick Riordan presents-serie.

Geschreven door: Maartje

Rick Riordan is met Disney een samenwerking aangegaan om, volgens de auteur zelf, boeken voor kinderen vanaf 12 jaar uit te geven die handelen over ondervertegenwoordigde culturen. Deze boeken gaan over de cultuur en de mythologie uit deze landen en worden geschreven door auteurs uit deze landen. Zo geven ze een nieuwe en spannende kijk op de wereld.

Rick Riordan kwam op dit idee omdat hij regelmatig vragen kreeg van lezers om over andere mythologieën en religies te schrijven, zoals het Hindoeïsme, de mythologieën van indianenstammen en de Chinese mythologie. Hij vond dit mooie vragen, maar kon hier, vanuit zijn achtergrond, niet echt goed mee uit de voeten.  Hij besloot zijn bekendheid en zijn samenwerking met Disney aan te wenden om een podium voor auteurs uit verschillende culturen te vormen. Deze auteurs zouden dan hun eigen verhalen vanuit hun eigen cultuur kunnen vertellen. Het doel is om ieder jaar, vanaf 2018, ongeveer vier boeken onder 'Rick Riordan presents' te publiceren, twee boeken in de lente en twee boeken in de herfst. In 2018 zijn dat er twee geworden: Aru Shah en het einde van de tijd van Roshani Chokshi was het eerste deel en speelt zich af in de wereld van het Hindoeïsme. Het tweede boek was Storm Runner van Jennifer Cervantes, een boek over Mexico en de cultuur van de Maya's. 

De boeken worden dus bedacht en geschreven door verschillende schrijvers van over de hele wereld. De taak van Riordan is om de boeken eventueel te editen en de auteurs van advies te dienen, maar vooral om de boeken een platform te geven en ze aan de man te brengen. De verhalen zijn echt van de auteurs en hebben, wat dat betreft, niets te maken met de wereld van Percy Jackson. Natuurlijk passen de boeken wel bij de Percy Jackson serie en zullen dus avontuurlijk zijn en vol humor zitten. 

Hieronder een overzicht van de geplande of al uitgegeven boeken in de serie:

1. Aru Shah and the end of time (Aru Shah en het einde van de tijd) van Roshani Choksi: Aru Shah is een slim 12-jarig meisje dat graag indruk maakt op haar klasgenootjes van een dure privé school. Ze woont in een museum met Indiase kunst, waar haar moeder curator is en laat de kinderen uit haar klas de verschillende kunstvoorwerpen zien. Hieronder is ook een oud lampje. Het enige wat ze van dit lampje weet is dat het verboden is het aan te raken en dat is precies wat ze doet. Het vervolg in deze serie: Aru Shah and the song of death staat gepland voor april 2019.

2. Storm Runner van Jennifer Cervantes: Zane is een 13-jarige jongen uit New Mexico. Hij voelt zich alleen en dit wordt nog versterkt door zijn lichamelijke handicap waardoor iedereen op school naar hem kijkt. Algauw leert hij dat het feit dat hij lichamelijk anders is te maken heeft met zijn familie geschiedenis en dat hij verbonden is met de Maya goden. 

3. Dragon Pearl van Yoon ha Lee: Min is een Kumiho, een meisje dat in een vos kan veranderen. Ze gaat op zoek naar haar verdwenen broer waarvan gezegd wordt dat hij op zoek is gegaan naar de Dragon Pearl. Dit artefact zou de wereld waarin Min leeft kunnen redden van de ondergang. Geplande datum 15 januari 2019.

4. Sal and Gabi break the universe van Carlos Hernandez: Een Cubaans science fiction verhaal over ruimte- en tijdreizen. Geplande datum 5 maart 2019.

5. Race to the sun van Rebecca Roanhorse.  Nizhoni Begay en haar broer nemen het op tegen een gedaanteverwisselaar met behulp van verschillende Navajo goden. Geplande datum september 2019.

6. Tristan Strong punches a hole in the sky van Kwame Mbalia: In dit boek komen Afro-Amerikaanse goden in contact met oud- Afrikaanse goden doordat Tristan Strong per ongeluk een gat maakt tussen beide godenwerelden en dit zorgt voor veel ellende. Geplande datum januari 2020.

7. Paola Santiago and the drowned palace van Tehlor Kay Mejia: Een 12-jarige die graag wetenschapper wil worden verdenkt de slechterik La LLorona ervan verantwoordelijk te zijn voor het verdwijnen van haar beste vriend. Om dit te bewijzen moet ze de wereld onder water in. Geplande datum mei 2020.

Reacties op: Rick Riordan presents: boeken getipt door Rick Riordan

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken