Samenvattingen Miss Peregrine’s home for peculiar children

op 03 oktober 2018 door

Gisteren was het eindelijk zo ver. Map of Days het vierde deel van de Miss Peregrines serie van Ransom Riggs kwam uit. Met de Readers club leest Iris alvast dit boek voor een readalong, maar hoe zat het ook alweer? Het is al een tijdje geleden dat Library of Souls, het derde deel van de serie uitkwam en alles wat er gebeurd is, is een beetje weggezakt. Daarom bedacht de YA club dat het misschien handig zou zijn jullie even helpen je geheugen op te frissen. Let op: spoilers!

door: Iris

Miss Peregrine's home for peculiar children (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine)

Het verhaal begon natuurlijk allemaal bij Jacob in Florida, die een hechte relatie had met zijn grootvader, Abraham Portman. Abraham Portman was een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog en woonde op dat moment in een kindertehuis. Hij vertelde Jacob altijd verhalen hierover, maar dit waren meestal wat bizarre verhalen. Toen Jacob klein was, wilde hij er nog wel in geloven, maar naarmate hij ouder werd, zei hij dat hij de verhalen van zijn opa onzin vond. Kort nadat het verhaal begonnen is, lezen we over de dood van Abraham Portman en hoe Jacob hierdoor een beetje doordraait. Net voordat Abraham sterft vraagt hij Jacob om naar het kindertehuis te gaan. Nadat Abraham sterft, ziet Jacob een raar monster met tentakels in de bossen verdwijnen. Hierdoor draait Jacob een beetje door en moet hij van zijn ouders in therapie bij dokter Golan.

Op zijn zestiende verjaardag krijgt Jacob een cadeau waarin een hint verstopt zit naar het eiland waarop het weeshuis zich bevindt waar Abraham vroeger gewoond heeft. Het was een brief van Miss Peregrine. Samen met zijn vader gaat Jacob naar het eiland, waar hij de overblijfselen van het oude weeshuis vindt. De mensen die er ooit woonden, zijn nergens meer te bekennen. Kort hierna gaat Jacob nog naar de oude kerk die inmiddels veranderd is in een museum. Daar komt Jacob het lichaam van een oude man tegen die in de prehistorie als menselijk offer vermoord werd.

De volgende ochtend verschijnt er een vogel in de kamer van Jacob. Vervolgens gaat hij opnieuw naar de locatie waar ooit het weeshuis stond. Nu vindt hij nog meer van die bizarre foto’s die Abraham hem vroeger altijd liet zien. Opeens is hij terug in de tijd en bevindt hij zich op 3 september 1940. Hij komt Emma en Millard tegen en die bekennen dat Jacob zich in een tijdlus bevindt. Hij wordt naar het weeshuis gebracht dat nu niet meer half kapot is en hij ziet hoe de bijzondere kinderen, waar Abraham vroeger over verteld heeft, bezig zijn met hun magische krachten. Ook ontmoet hij Miss Peregrine, zij is de Ymbryne die de kinderen in het gareel moet houden en die de tijdlus draaiende moet zien te houden.

Hij blijft het weeshuis bezoeken en sluit vriendschappen met de bewoners. Daarnaast wordt hij verliefd op Emma, de ex-vriendin van zijn opa (het klinkt allemaal erger dan het is, haha). De bijzondere kinderen willen met Jacob mee naar het heden, maar miss Peregrine legt uit dat dat niet mogelijk is, aangezien de kinderen dan heel snel heel oud zouden worden. In het huis komt Jacob ook meer te weten over zijn opa. Zo komt hij erachter dat het monster dat zijn opa vermoordde hoogst waarschijnlijk een echt monster was en dat alleen Abraham, en Jacob nu ook, het monster konden zien. De monsters waren ook ooit eens bijzondere kinderen, maar zij zijn na een mislukt expiriment veranderd in monsters die het liefst de hele dag alleen maar bijzondere kinderen opeten, om op die manier een “schepsel” te worden. Schepsels leven in de normale wereld tussen de normale mensen en je kunt ze herkennen aan hun pupilloze ogen.

Ondertussen gebeuren er op Cairnholm, de plek waar Jacob en zijn vader verblijven en waar het weeshuis staat, rare dingen. Er worden schapen vermoord; Jacobs vader komt een vreemde man tegen die alleen maar een zonnebril draagt en er wordt een lijk uit het water gevist. Vervolgens gaan de bijzondere kinderen met Jacob mee naar het dorp in het heden en ontmoeten ze de vreemde man met zonnebril die Jacobs vader eerder heeft ontmoet. Deze man blijkt een schepsel te zijn en hij heeft Jacob altijd al gevolgd. Uiteindelijk weet het schepsel de lus binnen te dringen en weet hij Miss Peregrine en haar vriendin, terwijl ze in hun vogelvorm zijn, te ontvoeren. Jacob, Millard, Emma en Bronwyn gaan achter het schepsel aan, maar dat zit verscholen in de vuurtoren. Millard wordt neergeschoten en verliest bloed. Uiteindelijk weet Jacob het schepsel, die ook zijn therapeut Golan was, te vermoorden. Ze weten Miss Peregrine terug te krijgen, maar haar vriendin is weg. Miss Peregrine lukt het niet meer om in haar menselijke gedaante te veranderen. Hierdoor wordt de tijdlus dus niet herstart en de kinderen besluiten op zoek te gaan naar de plek waar de andere ymbrynes gevangen worden gehouden. Jacob besluit met ze mee te gaan.

Hollow city

In het begin van dit boek zitten alle bijzondere kinderen in een boot onderweg naar het eiland als ze erachter komen dat de schepsels hun aan het zoeken zijn in luchtballons. Ze vinden een plek om zich te verstoppen en als de volgende ochtend begint, vinden ze een tijdlus om zich in te verstoppen. In deze lus zitten allemaal dieren met bijzondere gaven zoals een pratende hond. Onderweg vermoorden ze nog een monster met behulp van Jacobs nieuw ontdekte detectiekrachten. De pratende hond heet Addison en hij leert de kinderen hoe ze naar London moeten komen om Miss Peregrine te helpen.

Onderweg naar het treinstation ontmoeten ze een groep “gypsies”. Na een korte periode van misverstanden, komen de gypsies erachter dat ze te maken hebben met bijzondere kinderen en worden ze geholpen om naar het treinstation te komen. Net voordat ze de trein kunnen pakken, worden de bijzondere kinderen ontvoerd door een aantal schepsels en worden ze ondergebracht in een klein huisje in een groot veld. De enige die niet gevangen is genomen is Hugh en hij weet met zijn bijen de rest te helpen ontsnappen.

Uiteindelijk komen ze aan in London, maar daar is de oorlog in volle gang. Er komen bommen de lucht uitzetten. Uiteindelijk komen ze bij de kerk waar de bijzondere duiven van Miss Wren wonen. Hier ontdekken ze nog een tijdlus en daar ontmoeten ze nog meer bijzondere mensen.

Nadat ze uit de lus zijn gejaagd door de monsters zoeken ze onderdak in een van de verlaten huizen. Hier komen ze nog een bijzonder kind tegen, genaamd Sam. Zij wil niet met de bijzondere kinderen meegaan, omdat ze haar zusje niet in de steek wil laten die schuilt voor de bommen in de badkuip. Nadat dit huis gebombardeerd was, gaan de bijzondere kinderen verder met de zoektocht naar Miss Wren. De kinderen gaan een lus binnen voor toeristen en gaan naar het huis waar de ymbrynes zouden moeten zijn. Alles is bevroren en daar vinden ze Miss Wrenn en andere bijzondere mensen die zich daar verstoppen. Miss Wren belooft om Miss Peregrine terug te brengen.

Nadat het Miss Wren gelukt is Miss Peregrine terug te brengen, komen ze erachter dat het niet Miss Peregrine is, maar Caul, Miss Peregrine's broer. Caul vermoordt het meisje dat het fort gemaakt heeft en neemt Miss Wren en de bijzondere mensen gevangen. De soldaten nemen hen mee naar het heden en Emma en Jacob weten te ontsnappen aan de soldaten en Addison helpt ze te verstoppen.

Ten slotte gaat de telefoon van Jacob over en hij hoort zijn vader aan de andere kant van de lijn, terwijl op hetzelfde moment het monster dat eerst nog bevroren zat in een blok ijs in het fort voor Jacob staat. Jacob weet het monster te vertellen uit zijn buurt te blijven en hij komt erachter dat hij deze monsters kan beheersen.

Library of Souls

Jacob, Emma en Addison weten te ontsnappen van het monster uit Hollow City. Ze ontsnappen, maar de schepsels zitten nog achter hun aan. Onderweg nemen ze Sergei, de slangenmens, mee. Tegelijkertijd leidt Addison de rest naar Miss Wren via een geurspoor en het leidt ze naar een haven waar ze Sharon, een nogal vreemde man, ontmoeten die ze door de tijdslus wil brengen. Sharon leidt de kinderen naar Devil’s Acre, een plek die vies en verschrikkelijk is dankzij de schepsels en de monsters. Roeiend in de boot, worden ze gestopt door een aantal mensen die in de tijdslus wonen en Jacob ontdekt dat er een monster onder hun boot zit, maar die heeft blijkbaar zelfmoord gepleegd.

Ze komen aan land en weten Sharon over te halen om ze te helpen. Hij brengt de kinderen en de hond naar het hart van de lus en daar blijkt alles schoon en geordend te zijn. Eenmaal aangekomen vinden ze al snel het fort waar Miss Wren en de bijzondere kinderen worden vastgehouden, maar ze kunnen er niet bij komen, omdat er een monster onder de brug zit. Terwijl het trio zit te wachten komt er een auto aangereden met schepsels, maar al snel als de schepsels uitstappen worden ze aangevallen door bijzondere mensen die verslaafd zijn aan Ambrose. Als de auto even later weg is, worden Jacob en Emma in elkaar geslagen door die bijzonderen totdat Sharon er een stokje voor steekt. In de tussentijd heeft Addison zich vastgemaakt aan de auto.

Jacob wordt vervolgens wakker in het huis van meneer Bentham, die de broer is van Miss Peregrine en Caul. Hij vertelt Jacob en Emma hoe ze hun vrienden terug moeten krijgen. Het huis van Bentham is een machine gemaakt om te reizen tussen verschillende tijdlussen. Dit heet een Panloopticon. Het enige wat nodig is om het op te starten is een monster. Ook vertelt Bentham over de Bibliotheek der Zielen, waar bijzondere zielen worden bewaard en degene die deze bibliotheek mag beheersen, heeft de macht over alle bijzondere mensen en de bijzondere wereld. Om de zielen te gebruiken heb je twaalf ymbrynes nodig en de librarian en daar is Caul op uit. 

Jacob, Emma en Sharon gaan nu op zoek naar het monster dat Jacob ooit heeft weten te controleren en dit resulteert in het feit dat Jacob het monster nu volledig kan controleren. Ze nemen het monster mee naar Benthams huis. De machine werkt en Emma en Jacob gaan naar het fort waar Caul zich bevindt. Daar vinden ze hun vrienden en de ymbrynes en Jacob weet controle te krijgen over alle monsters. Hierdoor begint de strijd tussen de bijzonderen en de schepsels.

Net op het moment dat ze denken gewonnen te hebben, verraadt Bentham de bijzondere kinderen en leidt Caul naar Abaton, de tijdlus waar de Bibliotheek der Zielen zich bevindt. Hier neemt Caul één van de zielen en hij verrandert in een reus. Bentham zegt tegen Miss Peregrine dat ze de bibliotheek moet verwoesten en vervolgens verandert hij zelf ook in een reus. De broers maken ruzie, terwijl de ymbrynes bezig zijn Abaton te verwoesten. Abaton is verwoest en de ymbrynes en de kinderen ontsnappen ternauwernood aan de dood. Hierna is de bijzondere wereld weer veilig.

Ten slotte besluit Jacob weer terug naar Florida te gaan en hij belooft Emma dat ze zullen schrijven. Eenmaal thuis doet Jacob alsof er niets is gebeurd, maar dan ontdekken zijn ouders de brieven van Emma en staan ze op het punt om Jacob naar een psychische instelling te brengen, maar dan worden ze tegengehouden door Jacob’s bijzondere vrienden.

Dit was een samenvatting van alle drie de boeken uit De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine serie. Kunnen jullie het je nog een beetje herinneren? Reacties op: Samenvattingen Miss Peregrine’s home for peculiar children

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...

Gesponsorde boeken