Schrijvers van de Lage Landen: Patty van Delft

op 27 juni 2019 door

Patty van Delft is geboren en getogen in Den Haag. Na jarenlang voor de klas gestaan te hebben, is zij nu fulltime schrijfster. Sinds jonge leeftijd verslindt zij al boeken en schrijft korte verhalen en gedichten. Vooral het lezen en schrijven van fantasy heeft haar passie, want wat is er nu mooier dan even te ontsnappen aan de werkelijkheid en jezelf te verliezen in een wereld met magie, helden en draken? Vanaf 2013 is zij een gepassioneerde blogger en publiceert zij haar Engelstalige gedichten op het web. In april 2014 heeft Patty behalve Drägan Duma – Zij Die Hoort ook de Engelstalige gedichtenbundel ‘My Wings’ gepubliceerd die onder andere via Amazon the verkrijgen is. Naast schrijven heeft Patty nog vele andere hobby’s zoals fotograferen, schilderen, het beoefenen van diverse sporten en natuurlijk lezen!
Geschreven door: Maartje

966b59d21ddee5f5233902cd6e2c4226.jpg

Schrijven

Waarom ben je begonnen met schrijven? 
Ik schrijf eigenlijk al sinds ik kan lezen, als kind kon ik sowieso niet genoeg krijgen van verhalen. Maar echt een verhaal/ boek afmaken deed ik nooit tot Drägan Duma – Zij Die Hoort. 
Mijn debuutboek is dus eigenlijk gelijk mijn eerste afgeschreven boek! Ik heb veel geschreven om bepaalde gebeurtenissen te verwerken maar ook omdat ik het zo ontzettend leuk vind om te doen. 
Zij Die Hoort heb ik geschreven toen ik ziek thuis kwam te zitten en me heel erg rustig moest houden. 
Waar haal je inspiratie voor je verhalen vandaan?
Overal en nergens! Ik hou van dagdromen en op die manier krijgt de wereld en de personages waar ik over schrijf vorm. Voor bepaalde scènes gebruik ik herinneringen en bij het beschrijven van emoties moet ik soms diep in mezelf graven. Bij andere scènes, zoals bijvoorbeeld in veel gevechten, haal ik mijn inspiratie uit films, games en dingen die ik om me heen zie gebeuren. Eigenlijk kun je overal wel inspiratie vandaan halen als je maar oplet
Wat doe je als jouw inspiratie en creativiteit stokt?
Gelukkig gebeurt dat zelden tot nooit. Maar ik heb wel momenten dat ik niet kan schrijven vanwege mijn gezondheid en dat is eigenlijk net zo vervelend. In plaats van geen inspiratie heb ik dan juist een teveel zodat ik het gevoel heb dat ik verdrink in alle ideeën en ze nergens los kan laten. Natuurlijk maak ik dan wel aantekeningen, maar als het verhaal in je hoofd gewoon verder gaat terwijl je het niet kunt opschrijven kan dat erg vermoeiend zijn. Het is ook een beetje als naar een spannende film kijken, weg moeten terwijl je er niks van wilt missen, maar niet in staat zijn om het op pauze te zetten. 
Welke tips heb je voor beginnende schrijvers? Op het gebied van motivatie en op het gebied van inhoud.
De belangrijkste tip die ik kan geven over de inhoud: schrijf wat je kent. Maak gebruik van jouw eigen emoties en belevenissen en maak dat de bodem voor je verhaal. Zo komt het veel authentieker over. Op het gebied van motivatie: Schrijf in eerste instantie voor jezelf. Alleen door veel plezier te hebben in het schrijven kun je echt gemotiveerd blijven. Er zijn namelijk tal van zaken die je kunnen demotiveren, maar die komen bijna allemaal van buitenaf. 
Welk thema en/ of onderwerp komt vaak terug in je werk?
Vertrouwen in jezelf, groei, moed en doorzettingsvermogen. Dit zijn voor mij belangrijke onderwerpen om mee te geven aan mijn lezers; iedereen gaat door moeilijke perioden heen, het belangrijkste is dat je nooit opgeeft! 
Hoe bepaal je de namen van je personages?
Op verschillende manieren eigenlijk. Sommige personages komen bij me binnenstormen, compleet met naam en alles. Voor anderen moet ik echt op zoek. Soms verbaster ik daarvoor een naam of ik baseer de naam op een woord dat samenhangt met het karakter van die persoon. 
Libertalia (de draak op de cover van Zij Die Hoort) heeft bijvoorbeeld het woord “Liberty/ vrijheid” in haar naam en -lia is de naam van mijn oudste zus. Feniksa (het hoofdpersonage van Een Onbreekbare Band) is gebaseerd op de mythische vogel die uit zijn eigen as kan herrijzen; de Feniks. 
Ik vind het leuk om dit soort dingetjes in mijn verhalen te stoppen.  
Hoe bepaal je vanuit welk perspectief je verhaal verteld wordt? 
Dat gaat eigenlijk vanzelf. Meestal gebruik ik de ik-vorm omdat je je dan helemaal kan onderdompelen in een personage en alle rauwe emoties en gedachten bloot kan leggen. Soms vind ik wat meer afstand beter werken en dan gebruik ik een ander vertelperspectief, zoals bijvoorbeeld in de tussenhoofdstukjes van Bondgenoten en Verraders. 
Kun je ons kort het uitgeefproces uitleggen?
Kort? Poe! Ik zal het proberen. Het werkt bij iedere uitgeverij weer anders, maar bij mij en Celtica Publishing gaat het zo; voordat ik het verhaal überhaupt naar de uitgeverij stuur heb ik het al een aantal keer herschreven en is het verhaal ook al langs de proeflezers geweest. Rianne, de uitgeefster, krijgt van mij dus een compleet verhaal opgestuurd en leest dat eerst gewoon door om te zien of er grote, verhaaltechnische veranderingen doorgevoerd moeten worden. Als dat zo is moet ik weer aan de bak want dat betekent dat het verhaal nog niet goed genoeg is om gepubliceerd te worden. Ik herschrijf het verhaal en stuur het weer naar Rianne. Natuurlijk kan ik er ook voor kiezen om het niet te herschrijven, maar dan is het aan de uitgeverij om te kijken of ze daarmee kunnen leven. De kans bestaat dan dat je boek niet wordt uitgegeven. Uiteraard is er altijd wel ruimte voor overleg. 
Nadat het verhaal goed op papier staat gaat het boek de eerste redactieronde in. Foutjes worden eruit gehaald, scènes herschreven die nog niet helemaal lekker lopen of misschien gewoon nog beter kunnen en er worden overbodige zaken geschrapt. Bij Celtica Publishing heb ik de vrijheid om zelf een idee voor de cover aan te dragen. Ik beschrijf deze aan de coverartiest en die gaat aan de slag met schetsen. Ondertussen gaan de redactieronden (het aantal verschilt per boek) natuurlijk gewoon door. 
Als iedereen tevreden is over het verhaal en alle scènes zijn herschreven dan volgt er nog een eindredactie waarbij de laatste foutjes eruit worden gehaald. Ook de cover ondergaat een aantal stadia voordat iedereen tevreden is.
Vervolgens wordt het boek opgemaakt, de cover afgerond en dan kan het naar de drukkerij! 
Ik bedenk van tevoren hoe ik het boek wil lanceren; met een boekpresentatie, op een event of met een (blog)tour. Hiervoor moeten ook plannen worden gemaakt en dingen georganiseerd. Mensen moeten weten dat het boek eraan komt, dus zet je de socialmedia kanalen in, gebruik je je website en moet er een stuk voor de pers worden geschreven. Natuurlijk moeten ook de boekhandels op de hoogte worden gebracht, dit gaat vaak met een brochure van de uitgeverij waar alle nieuwe titels in komen te staan. 
Ik ben dan vaak ook nog bezig met een klein cadeautje maken voor bij de eerste bestellingen en het ontwerpen van de boekenleggers en flyers. Uiteindelijk komen de boeken van de drukker, moeten ze worden gecontroleerd of er geen drukfouten zijn gemaakt en gaan ze vervolgens richting CB, daarvanuit worden ze verzonden naar de boekhandels en de lezers. En dan mag ik aan de bak om de boeken die via de website van Celtica Publishing zijn gereserveerd te signeren! 
Zo zie je dat er best veel komt kijken bij het uitgeven van een boek hahaha! Maar ik vind het absoluut de moeite waard. 
Doe je nog iets anders naast boeken schrijven? Zo ja wat?
Ik heb geen andere baan, maar bij schrijven en vooral het promoten van boeken komt zoveel kijken dat ik me geen moment verveel!  
fbb860d6ba8a2be590c7dc7db176f781.jpeg

Drägan Duma

Waar gaat de Drägan Duma reeks over?
De Drägan Duma trilogie beschrijft het verhaal van Jill, een jonge meid die in haar korte leven al heel wat heeft meegemaakt. Haar moeder is omgekomen bij een auto-ongeluk en haar vader heeft ze nooit gekend. 
Na verschillende pleeggezinnen te hebben gehad, leeft ze samen met drie andere tieners in een kraakpand. Haar enige troost is een mysterieus medaillon dat niet open wil.  Op de dag dat Jill zestien wordt, gebeuren er een aantal onverklaarbare dingen. Wanneer ze ’s nachts uit haar raam kijkt, kan ze haar ogen niet geloven. Op het veldje tegenover haar huis staat een draak!  Een jongen van de parallelle wereld Drägan Duma vertelt Jill dat zij door haar vaders bloedlijn in aanmerking komt om een opleiding te volgen tot Drägannymare, een drakenridder. Hiervoor zal Jill echter wel alles achter moeten laten en de overstap moeten maken naar de vreemde wereld waar mensen een verbond hebben gesloten met de draken om de kwaadaardige Morbiden het hoofd te bieden. 
Drägan Duma – Een Onbreekbare Band is een standalone die zich 330 jaar voor de trilogie afspeelt en dieper ingaat op de eerste banden tussen mens en draak.
Je kunt de boektrailer hier bekijken: Wat maakt deze boeken anders dan andere boeken?
De verhalen zijn geschikt voor lezers vanaf een jaar of 14/15 en dan bedoel ik ook echt vanaf. 
Er zitten meerdere lagen in de boeken zodat ze zowel nieuwe lezers in het genre als doorgewinterde fantasy-fans kunnen bekoren. 
De “stem” die draken in de boeken krijgen is groot, het zijn volle personages met een eigen karakter en een ijzersterke wil. De emoties in de boeken zijn echt en de lelijke kanten van een oorlog worden niet geschuwd. Daarbij is Drägan Duma een heerlijke wereld om in te verdwalen!
Waarom beveel je deze boeken aan? En voor liefhebbers van welke andere boeken zijn je boeken echt een must?
Een van de moeilijkste dingen die je mij kunt vragen is om mijn eigen boeken aan te bevelen hahaha! Ik zou dus zeggen; geloof niet mij, maar zoek eens een aantal recensies op. Drägan Duma is vergeleken met zowel De Drakenrijders van Pern (bedankt voor het compliment!) als met Harry Potter (ook bedankt) en die twee series, hoewel beide fantasy, liggen toch mijlenver uit elkaar. Dat geeft wel aan dat Drägan Duma dus een diversiteit aan lezers aantrekt. Op Celtica Publishing kun je trouwens van alle boeken het eerste hoofdstuk lezen, zo kun je alvast kijken of de schrijfstijl je bevalt! 
Ben je al aan een nieuw boek begonnen? En zo ja, waar gaat het over?
Op dit moment ben ik met schrijven op ongeveer 2/3e van mijn nieuwe boek en ik hoop dat ik deze zomer de ruwe versie af kan krijgen.
Helaas is er nog geen release datum bekend.Het verhaal speelt zich af in een wereld waar techniek en magie hand in hand gaan. (Denk bij techniek aan steampunkachtige dingen). Nadat een vreselijke oorlog de helft van de bevolking heeft uitgeroeid, is Terras Altas in twee delen opgesplitst: het vruchtbare en welvarende Hoogland beslaat de kusten terwijl het Laagland voornamelijk bestaat uit woeste en ongerepte natuur. Het Regime houdt de bevolking van het Hoogland streng onder controle en zorgt voor vrede, door degenen die de wet overtreden zwaar te straffen. De ernstigste misdadigers worden naar het Laagland verbannen waar ze zichzelf in de wildernis moeten zien te redden.
Op een dag komt een Magyr uit het Hoogland (iemand die energieën kan manipuleren) per ongeluk terecht in het Laagland en wordt gevangen genomen door de bannelingen... Het boek is het eerste deel in een duologie of trilogie. 
Verder komt deze zomer de geïllustreerde hardcoverversie van Bondgenoten & Verraders uit! Als primeur hier alvast 1 van de illustraties: 
441e28df30e201b599f07a598fb26397.jpg

Boekenliefde

Van welke auteurs lees jij graag boeken? Welke leestips zou je kunnen geven?
Mijn leessmaak is erg breed, ik hou van bijna alle genres, dus om het mezelf makkelijk te maken beperk ik me hier even tot de Nederlandse en Vlaamse YA gezien dit voor de Hebban Young Adult pagina is. Dan zou ik absoluut De Laatste Erfgenaam serie van Evi F. Verhasselt, Geestverwanten van Hilda Spruit, De Vrouwe van Myrdin van Cathinca Van Sprundel en de Drakenzieler serie van Cocky van Dijk willen aanraden. Ik vind ook Het Groene Kristavan Esther Wagenaar erg tof, maar ik weet niet zeker of dat echt YA is.
Ben jij al in de ban van Drägan Duma of krijg je nu zin om het te lezen? Laat het me dan weten.


Reacties op: Schrijvers van de Lage Landen: Patty van Delft

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken