Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezen in de toekomst

op 15 augustus 2020 door

Deze maand is het thema van de Hebban reading challenge: Lees een boek over de toekomst. Ook binnen het Young Adult genre zijn er heel wat verhalen te vinden die over de toekomst van onze aarde of de mensheid gaan. Ik wil jullie graag een aantal series aanraden.

geschreven door: Maartje

De laatste zes van Alexandra Monir

De laatste zes van Alexandra Monir gaat over een aarde die door aardbevingen, stormen en overstromingen geteisterd wordt. De aarde is onleefbaar geworden en de leiders van over de hele wereld hebben de handen ineen geslagen om een groep jonge mensen naar Europa, een maan van Jupiter, te sturen. Men verwacht dat daar een nieuwe menselijke kolonie gesticht kan worden. De laatste zes vertelt het verhaal over de opleiding en de uiteindelijke uitverkiezing van de zes jongeren die op ruimtereis gestuurd worden. Het vervolg: The life below, is 'nog' niet vertaald, maar zeker ook de moeite waard. In dit deel zijn de zes op weg naar Europa en dat gaat niet allemaal volgens plan. 

Phobos van Victor Dixen

Phobos van Victor Dixen heeft ongeveer eenzelfde verhaallijn. Jongeren schrijven zich in voor een nieuw reality programma. Tijdens dit programma word je opgeleid om een ruimtereis naar Mars te maken en daar een kolonie te stichten. Zes meisjes en zes jongens worden uitgekozen en zullen tijdens hun ruimtereis met elkaar daten. Alles wordt op aarde gevolgd. De eerste drie boeken zijn in het Nederlands verschenen en zijn echt heel leuk. Helaas is deel vier niet meer vertaald. Als je goed bent in Frans kun je het in die taal proberen, maar ook zonder boek vier is de serie de moeite waard.

Divergent van Veronica Roth

Divergent Inwijding van Veronica Roth is bijna een klassieker. Chicago is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar kiezen alle zestienjarigen bij welke factie ze de rest van hun leven willen horen. Beatrice blijkt bij een factie te passen waar haar ouders niet bij zitten. Ze moet kiezen tussen de wereld die ze kent en de onbekende, maar beter passende wereld. De serie bestaat uit drie boeken en een novelle en alles is vertaald verkrijgbaar.

Carve the mark van Veronica Roth

Carve the mark van Veronica Roth is de volgende serie van de schrijfster van Divergent. Deze serie is meer een science fiction en speelt zich niet meer af op aarde. Dit verhaal draait om verschillende planeten die met elkaar in oorlog zijn en mensen met speciale gaven. The fates divide is het tweede en slotdeel van de serie en ondanks de Engelse titels zijn beide boeken naar het Nederlands vertaald.

De labyrintrenner van James Dashner

De labyrintrenner van James Dashner begint op een plek waar jongens opgesloten zitten en zichzelf in leven moeten zien te houden. Om te ontsnappen moeten ze door het labyrint zien te komen dat naast hun woonplek ligt. Overdag proberen de jongens een uitgang te vinden, maar 's nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Waarom de jongens opgesloten zitten en wat het doel van het labyrint is.... De serie bestaat uit drie delen, twee prequels en een boekje met 'files' met extra informatie.

Rood van Pierce Brown

Rood van Pierce Brown is onderdeel van de "Mars trilogie". het verhaal speelt zich af op Mars. De planeet is gekoloniseerd. Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Maar al gauw blijkt dat de Roden lang niet alles weten van het leven op en onder de oppervlakte van de planeet. De eerste trilogie over Mars is vertaald, inmiddels is Brown begonnen aan een tweede trilogie. Hiervan zijn de eerste twee boeken al in het Engels uitgegeven: Iron Gold en Dark age.

Mortal engines van Philip Reeve

Mortal engines van Philip Reeve gaat over een wereld waarin de steden op rupsbanden staan. De wereld is zo onvriendelijk geworden dat mensen niet meer op één plek kunnen overleven. Daarom hebben ze verrijdbare steden gebouwd. Deze steden vallen elkaar aan en proberen zo om hun eigen bevolking in leven te houden. De serie bestaat uit vier delen.

De test van Joelle Charbonneau

De test is het eerste deel van De test trilogie van Joelle Charbonneau. Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor De test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen tijdens De test in de hoofdstad Tosu City. Van de bijna tweehonderd kandidaten mogen alleen zij die slagen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende De test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder.

Warcross van Marie Lu

Warcross van Marie Lu is het eerste deel in een duologie. Emika Chen is een supergoede hacker en weet zich binnen te hacken in een wereldberoemd virtual reality spel. Hideo Tanaka, de maker van het spel, doet haar daarop een onweerstaanbaar aanbod. Hij wil haar als spion inzetten tijdens de Warcrosskampioenschappen om een beveiligingslek bloot te leggen. 

Een andere serie van Marie Lu gaat over het Los Angeles van 2130. In Legend heeft er een grote overstroming plaatsgevonden en de wereld is heel anders ingedeeld. Twee jonge mensen uit twee heel verschillende delen van de maatschappij, een mysterieuze epidemie en een overheid die dingen achterhoudt, maken van deze trilogie een heerlijke leesbeleving. 

Hieronder volgen nog een aantal geweldige, maar 'nog' niet vertaalde scifi/ dystopische boeken:

Illuminae van Amie Kaufman en Jay Kristoff. Dit is een trilogie die zich helemaal op andere planeten en op ruimteschepen afspeelt.

Aurora rising van Amie Kaufman en Jay Kristoff. Van deze serie zijn de eerste twee delen verschenen. 

Lifel1k3 van Jay Kristoff is het eerste deel van een trilogie over een wereld waar het door straling moeilijk is om te overleven. 

Skyward van Brandon Sanderson is het eerste deel in een vierdelige serie over een meisje dat piloot wil worden in een wereld die bedreigd wordt door buitenaardse wezens. 

Girls with sharp sticks van Suzanne Young is het eerste deel in een duologie over een privéschool waar de schoolleiding bijzondere plannen heeft met de studentes. 

Lezen jullie graag science fiction of dystopische boeken? Welke zouden jullie aanraden?



Reacties op: Lezen in de toekomst

Meer informatie

Gerelateerd