Thrillers en spannende boeken uit de Lage Landen

op 22 februari 2019 door

Vandaag begint de Nederlandse Thriller tiendaagse op Hebban. Natuurlijk lezen de meeste young adult-lezers ook volwassen thrillers, maar omdat we de Young Adult-club zijn hebben wij in deze categorie een aantal Nederlandse thrillerauteurs gevonden om over te schrijven. Voor nog meer spannende/ thriller boeken van Nederlandstalige auteurs kun je ook het artikel lezen dat in november 2018 op onze spot verscheen. Klik dan hier. 

Geschreven door: Miranda en Maartje

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries werd op 8 februari 1973 geboren in Leiden. Na haar studies Biologie en Journalistiek in Groningen heeft ze een tijd als freelance journalist gewerkt voor de Telegraaf. Na een tijd gewerkt te hebben als marketingmanager werd haar dochter geboren en is ze zich gaan richten op schrijven.

Haar eerste boek verscheen in 2005. Dit was Uitgespeeld, een boek dat Maartje in de eerste week van februari las. "Nu ik weet dat het haar debuut was, ben ik misschien iets minder kritisch. Het verhaal was aardig, maar ik vond het ook erg ongeloofwaardig. Het ging over een vriendengroepje van 15/16 jaar, maar er werd flink gerookt, gedronken (ook in cafées) en zelfs auto gereden. Dit maakte het boek niet geloofwaardig en heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet kon genieten van het verhaal. Toch geeft Mel Wallis de Vries aan dat bijna al haar hoofdpersonen gebaseerd zijn op mensen die ze echt kent van middelbare schooltijd. Dus misschien heb ik dan gewoon op een heel braaf schooltje gezeten."

Op 31 januari is Vals in premiere gegaan in de bioscoop. Dit is het eerste boek van Mel Wallis de Vries dat verfilmd is en gaat over een vriendinnengroep die ingesneeuwd raakt tijdens een vakantie in de Ardennen. Als de meisjes beginnen te verdwijnen wordt de sfeer steeds grimmiger en angstaanjagender. Het laaste boek dat verscheen van deze zesvoudig Prijs van de Jonge Jury-winnares is Wild. Dit boek vertelt het verhaal van een groep van 7 jongeren die op eindexamenreis naar Spanje gaat, waarna er van alles misloopt. Alle boeken van Mel Wallis de Vries hebben een korte en krachtige titel: Pijn, Shock, Wild, Schuld, Pijn, Kil, Haat, Fout, Wreed, Klem, Verstrikt, Waanzin,Verblind en Buiten Zinnen.

Judith Visser

Judith Visser werd op 29 januari 1978 geboren in Rotterdam. Zij schreef tot op heden twaalf boeken en een reeks korte verhalen. Haar meest recente werk is de bestseller Zondagskind, waarin ze haar eigen jeugd beschrijft. Judith woont met haar man en drie honden in Rockanje aan zee, waar zij werkt aan haar nieuwe roman. Samen met haar wolfhond Yuriko is zij ambassadeur van Hulphonden voor Autisme. 

Het eerste jeugdboek van Judith Visser heette Stuk. Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geisoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing…Stuk stond op de shortlist van de Gouden Strop, werd uitgevoerd als toneelvoorstelling en is verfilmd!

De hond Yuriko speelt een belangrijke rol in het boek dat Maartje voor dit artikel las: Trip. "Dit is het tweede jeugdboek dat Judith Visser schreef en dit boek speelt zich af in de wereld van de hondengevechten en speelt daarnaast ook in op thema's als alcohol- en drugsgebruik en mentale stoornissen. "Ik vond het een fijngeschreven boek. Judith Visser kan een verhaal mooi vertellen. Naar mijn idee had het boek iets korter mogen zijn, maar het was de moeite van het lezen waard. Zeker hondenliefhebbers komen aan hun trekken."

Simone de Jong

Simone de Jong houdt zich met drie dingen bezig: schrijven, theater maken en les geven. Inspiratiebronnen zijn de gedachtenwereld, gesprekken met kinderen, de kwetsbare mens, de taal van het lichaam en bovenal muziek. Simone De Jong woont en werkt in Zuid-Afrika, waar ze zich fulltime toelegt op het schrijven.

Maartje las haar YA thriller debuut: Bitterzoet. "Een dun boekje over de wereld van de internetzwendel. Het was een vermakelijk, redelijk spannend verhaal over twee jongeren die elkaar proberen te pesten door contact te leggen met een internetoplichter. Dit loopt behoorlijk uit de hand." Haar tweede jeugdthriller verscheen in 2012, Vals Beschuldigd: Elaine gaat in de zomervakantie met haar ouders naar een saaie camping in Frankrijk. Ze heeft er geen zin in, maar tot haar verbazing wordt het de leukste vakantie ooit. Ze trekt op met een hecht groepje Nederlandse jongeren. Wanneer Bart, een knappe jongen, op de camping verschijnt, kan haar vakantie niet meer stuk. Bart woont bovendien in dezelfde stad als zij. Dit wordt meer dan een vakantieliefde! Maar op de dag van Elaines vertrek wordt hij dood in de rivier bij de camping gevonden. Is hij van de rotsen gegleden? Via social media houden de rouwende vrienden contact met elkaar. Langzaam maar zeker ontstaat er een sfeer van wantrouwen. Er worden roddels en leugens over Elaine op internet geplaatst, evenals privéfotos en een medisch rapport. Waarom willen ze haar leven verwoesten?

Mirjam Mous

Mirjam Mous (7 november 1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder en haar moeder de dochter van de slager. Broers of zussen had Mirjam niet. Al vanaf heel jong las ze graag en wilde ze zelf schrijfster worden. Maar eerst werd ze juf, ze heeft twintig jaar lesgegeven. In 1998 kwam haar eerste boek uit: Monsters mollen!.Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is iedereen aan het lezen krijgen. Ook kinderen of jongeren die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor.

Maartje las Boy 7 van Mirjam Mous en was aangenaam verrast. 'Een vlot geschreven en spannend verhaal dat goed in elkaar zat, al denk ik dat het qua leeftijd eerder bij de jeugdboeken hoort.' Daarna las ze Virus. 'Dit boek wordt vertelt vanuit een jongen met Gilles de la Tourette. Fijn dat deze ziekte op deze manier ook bekendheid krijgt. Ook leuk was de continue vraag: Wat is er mis in het dorp?' Verder was ook dit boek weer vlot geschreven en misschien eerder voor de jeugdlezers onder ons. Mirjam Mous' andere thrillers zijn: Het EOS-project, 2C, Test, Password en Vals spel.

Chinouk Thijssen

De Nederlandse Chinouk Thijssen (1983) timmert al een tijdje aan de weg als YA-thrillerauteur, met dit jaar maar liefst twee nieuwe uitgaven bij uitgeverij Clavis. Tien jaar geleden schreef ze pas haar eerste boek. Na een paar jaar een vaste column te hebben gehad, op verschillende websites, vond ze dat het tijd was voor de volgende stap. Die korte stukjes waren leuk om te schrijven, maar ze kon er haar creativiteit niet in kwijt. Voordat haar eerste YA-triller bij Clavis verscheen, haar officiële debuut bij een traditionele uitgeverij, had ze boeken uitgegeven bij twee POD-uitgeverijen: Liefdesduivel, Hopeloze prinses, Blindelings en Hij is van mij. Dit jaar zijn Fataal spel en Truth or Dance verschenen bij Clavis. Ze hebben allebei lovende reacties ontvangen. 

Miranda las vorig jaar Fataal spel, en in november het eerste deel van de Truth or Dance trilogie voor de YA genreclub.

Fataal spel gaat over Carmen. Nadat haar zusje Jessie is ontvoerd, stuurt de kidnapper allerlei opdrachten naar Carmen. Alleen als ze gewillig meespeelt en alle raadsels oplost, zien de twee meiden elkaar nog terug. Althans, dat is wat de dader beweert.  Samen met haar vrienden voert Carmen de bevelen uit, maar de uitdagingen worden steeds extremer en gevaarlijker.  Hoe ver zal ze gaan om haar zus te redden…?

Truth or Dance is het eerste deel van een trilogieHet verhaal van dit laatste boek speelt zich af op een balletschool, waarop een groepje leerlingen appjes, met steeds extremere opdrachten, ontvangt van een onbekende. Een toegankelijk en entertainend verhaal met een duister en scherp kantje dat ongetwijfeld een groot lezerspubliek zal weten te overtuigen. Het is niet alleen de cliffhanger op het einde die doet uitkijken naar de vervolgdelen.  Deel 2 van Truth or Dance verschijnt in juni.

Lees jij graag thrillers? Heb je daarin een favoriet genre? Welke boeken zou jij echt aan anderen aanraden?Reacties op: Thrillers en spannende boeken uit de Lage Landen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (1973) is een van de succesvolste jeugdthrillerauteurs ...

Judith Visser

Judith Visser

Judith Visser is schrijver van tot nu toe dertien boeken en een reeks korte verh...

Simone de Jong

Simone de Jong

Simone de Jong is auteur van Mr & Mr Jones (2011), dat ze baseerde op het sc...

Mirjam Mous

Mirjam Mous

De Nederlandse Mirjam Mous is schrijfster van jeugdboeken voor zowel jonge als i...

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twi...