Advertentie

Throwback Thursday: De zomer waarin alles veranderde

op 15 oktober 2020 door

Een boek met een zomerse titel... daardoor werd ik even helemaal teruggebracht naar afgelopen zomers. Hete temperaturen. Softijsjes eten bij de lokale snackbar. Wandelingen 's avonds laat. De zomer waarin alles veranderde is zo'n zomers boek. En het is geschreven door niemand minder dan Jenny Han. Iedereen kent Jenny Han natuurlijk van haar Aan alle jongens van wie ik hield-serie over Lara Jean. Deze serie, die gaat over Belly Conklin en haar zomers in Cousins Beach, is er een die niet veel mensen kennen. De vertaling verscheen al meer dan tien jaar geleden, kun je dat geloven?

Dit artikel is geschreven door Elke

Over het boek

Belly leeft van zomervakantie naar zomervakantie. Alles wat goed en magisch is, gebeurt tussen juni en augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de volgende zomervakantie, omdat ze niet in het strandhuis, niet bij Susannah, en het allerbelangrijkste, niet bij Jeremiah en Conrad kan zijn. Deze jongens kent Belly al sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar surrogaatbroers, haar droomjongens. Dan is Belly bijna zestien en komt die ene zomervakantie, die ene prachtige en tegelijkertijd verschrikkelijke zomervakantie, waarin alles verandert en het eindelijk allemaal wordt zoals het altijd al had moeten zijn.

Verwachtingen

Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten bij deze boeken, en specifiek dit boek. Uiteraard had ik al de Aan alle jongens van wie ik hield-boeken gelezen, dus was ik al bekend met Jenny's schrijfstijl. Ik hoopte dus weer op een soort fluffy romantische contemporary die me even helemaal kon laten wegzwijmelen. Maar omdat ik niet echt bekend was met dit boek, en vooral bekend was met haar latere werk, waren mijn verwachtingen neutraal.

Schrijfstijl

Uiteraard is er weer de klassieke Jenny Han-schrijfstijl waarin ze je helemaal laat wegzwijmelen en de perfecte atmosfeer creëert voor jonge tienermeisjes om verliefd te worden. Jenny Han is een meester in het creëren van sfeervolle, zomerse en romantische scènes. Dat is haar sterke punt en dat merk je in dit boek dubbel en dwars.

Personages

Belly Conklin is een vijftienjarig - bijna zestienjarig - tienermeisje dat iedere zomer naar Cousins Beach vertrekt met haar moeder en haar broer Steven om haar vakantie te spenderen met de Fisher familie, die bestaat uit Conrad, Jeremiah en hun moeder, Susannah. Belly is een typische tiener, maar ook weer niet. Ze wordt snel verliefd, schiet snel uit haar slof en is enorm koppig, maar ze is ook liefdevol, optimistisch en een bron van energie. Conrad is een mysterieuze jongen die niet snel mensen toelaat, maar tegelijkertijd een erg groot hart heeft. Jeremiah is Belly's gelijke in heel veel opzichten: hij is altijd positief, heel energiek en heel snel op zijn teentjes getrapt. De dynamiek tussen de families is wat dit boek zo mooi maakt. De personages voelen ook realistisch aan en zijn allemaal uniek op een andere manier, al dan wel wat cliché.

Plot

Zoals ik al zei gaat Belly met haar familie naar Cousins Beach. Daar merkt ze echter dat haar crush op oudere broer Conrad nog niet is vervlogen. Ze vindt hem leuk. Erg leuk. Maar hij lijkt haar nog steeds te zien als een soort kleine zus. Tijdens hun zomer groeien ze dichter naar elkaar toe, maar ook van elkaar af. Ze zijn net twee magneten. Na een tijdje is Belly het zat dat Conrad telkens met haar flirt en haar dan weer laat zitten en komt ze een jongen genaamd Cam tegen. Cam lijkt haar echter al een beetje te kennen van haar ervaring op de landelijke scholieren congressen, die ze bezocht met haar klas Latijn. En hij is eigenlijk ook wel érg leuk. Eigenlijk zweeft Belly de hele zomer tussen alle jongens in - wie is nou echt de ware? Daar kom je pas achter in de volgende delen...

Eindoordeel

Al met al is De zomer waarin alles veranderde hét perfecte feelgoodboek voor young adults. Het bevat liefde, drama en vriendschap. Je merkt echt dat Jenny Han ook bij deze serie, en uiteraard bij dit eerste deel, erin is geslaagd om opnieuw een romantische en sfeervolle setting te creëren met personages die ieder een unieke persoonlijkheid hebben. Het geduw-en-getrek van Conrad en Belly is heel typisch YA en af en toe een béétje cliché, maar bij zo'n boek mag dat van mij wel. Het verhaal, hoewel dit al eerder uit is gekomen, doet me erg denken aan verhalen als The Kissing Booth en, je raadt het al, Aan alle jongens van wie ik hield. Al is de opzet een stuk minder origineel. Ik heb echter wel erg genoten van het lezen van dit boek, want het las als een trein en zorgde ervoor dat ik even helemaal van de wereld kon verdwijnen. En dáár hou ik van in een boek. Daarom geef ik De zomer waarin alles veranderde 4 sterren

Kende jij deze serie van Jenny Han al?Reacties op: Throwback Thursday: De zomer waarin alles veranderde

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jenny Han

Jenny Han

Jenny Han is geboren en opgegroeid in Richmond, Virginia. Ze ging naar de Univer...