Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: Liefde & Gelato

op 24 september 2020 door

De voorbije dagen - eigenlijk twee weken - hebben we nog een bonuszomer gehad. We hebben een prachtige nazomer gehad met heerlijk (lees)weer. Nu is het toch echt herfst, maar ik neem jullie graag nog even mee naar het zonnige Italië. Zo kunnen we dat (na)zomer gevoel toch nog even vasthouden. Op zo'n heerlijke dag van deze bonuszomer besloot ik eindelijk het boek Liefde & Gelato van Jenna Evans Welch op te pakken. Dit boek verscheen op 5 juli 2016 waardoor het met recht een Throwback Thursday is.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Over het boek

Een zomer in Italië verandert in een zoektocht naar een onbekende vader in dit sprankelende Young Adult-debuut vol grappige en sfeervolle beschrijvingen, mysterieuze dagboekfragmenten en vooral heel veel romantische verwikkelingen.
Het lijkt heerlijk, de zomer doorbrengen in Toscane, maar aanvankelijk is Lina niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze haar vader zou leren kennen. Maar wanneer ze het geheime dagboek van haar moeder in handen krijgt, verandert alles.
'In Liefde & gelato word je verwend met heerlijke, verleidelijke beschrijvingen van Renaissancearchitectuur en Italiaans eten.' - Kirkus
'Een tripje naar Toscane? Geheime liefdes, kunst én Italiaanse ijsjes?
Verkocht!' - Waiting on Wednesday

Verwachtingen

Liefde & gelato had ik al een tijdje in gedachten om eens te lezen, maar ik vergat het steeds. Deze zomer werd ik weer aan dit boek herrinnert door een recensie en toen besloot ik het direct te kopen. Ik verwachtte een heerlijk zomerboek waarbij je niet hoeft na te denken maar waarin je gewoon lekker ontspannen kunt lezen. Dit kreeg ik en ik vind het ook bij dit type verhaal passen. Een boek hoeft niet altijd heel diepgaand te zijn, gewoon simpel en ontspannen is soms ook wel eens fijn. Het zonnige weer maakte dat dit boek nog fijner leesmateriaal was, op een regenachtige dag zou ik het misschien toch anders hebben ervaren.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van jenna Evans Welch is niet moeilijk. Het sluit goed aan bij de doelgroep en bij het verhaal. Je verwacht bij dit soort zomerse boeken geen ingewikkelde zinnen en verhaallijnen en deze kreeg ik ook niet. De schrijfstijl is vlot waardoor je Liefde & gelato in een dag uit kunt lezen. Je blijft bladzijde na bladzijde omslaan omdat je direct in het verhaal zit en omdat je je even in Toscane waant.

Personages

Naast de schrijfstijl zijn de personages ook niet al te ingewikkeld. We leren hoofdpersoon Lina kennen die net haar moeder heeft verloren. De laatste wens van haar moeder was dat Lina naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Je merkte dat Lina in het begin behoorlijk zat te mokken, maar dat is ook niet zo vreemd. Waarom zou ze nu haar vader willen leren kennen terwijl ze hem al die jaren nooit gezien heeft? Lina wilde het liefst zo snel mogelijk terug naar Amerika. De andere personages deden hun best om het Lina naar de zin te maken en deden totaal niet moeilijk. Iedereen vond het leuk haar te ontmoeten en daardoor draaide Lina langzaam maar zeker ook bij. Ze stelde zich steeds meer open voor de mensen om haar heen, wat getuigd van groei. Lorenzo - Ren - was gewoon een vriendelijke jongen die goed bij Lina past. Kortom, de personages passen goed in het verhaal.

Plot

De plot van Liefde & gelato lijkt wat zwaarmoedig. Een meisje dat haar moeder heeft verloren en naar italië moet verhuizen om bij haar vader te wonen die ze niet eens kent. Gelukkig is het boek vrij luchtig waardoor het verhaal ook niet zwaar aanvoelt. Natuurlijk speelt het heftige thema gedurende het hele boek een rol, maar de personages en de tripjes naar Florence maakten het allemaal zeer luchtig. Lina vindt een dagboek dat van haar moeder is geweest en daarin beschrijft ze haar tijd in Italië. Lina en Ren bezoeken de plaatsen uit het dagboek en zo hoopt Lina erachter te komen hoe de relatie tussen haar ouders is ontstaan. Op deze manier probeert ze haar vader te leren kennen. Gelukkig verloopt de plot niet zo voorspelbaar als het lijkt, er staat zeker nog iets te gebeuren. Dit element zorgt ervoor dat het verhaal toch nog spannend wordt, want gaat Lina haar vader uiteindelijk vinden? Het enige waar ik uiteindelijk geen antwoord op heb kunnen vinden is op de vraag of Lina na de zomer nog steeds zo wanhopig terug wil naar huis of dat ze in Florence blijft. Mischien komen we daar achter in Liefde & geluk. Dit is niet een direct vervolg op Liefde & gelato, want in dat boek volgen we een andere hoofdpersoon en gaan we naar Ierland.

Eindoordeel

Als je nog even op een late virtuele zomervakantie zou willen, zou ik een tripje naar Florence zeker adviseren. Door het lezen van Liefde & gelato waan je je even helemaal in Italië, compleet met bezienswaardigheden, pizza en ijs. Trek gegarandeerd. Het verhaal van Liefde & gelato lijkt wat zwaarmoedig, maar door de personages en de schrijfstijl is dit niet het geval. De personages en schrijfstijl passen goed bij dit boek, waardoor je het binnen een dag uit kunt lezen. Ik heb Liefde & gelato met veel plezier gelezen en ik beoordeel het boek dan ook met 4 sterren. Helaas had ik geen gelato in de vriezer, dat zou de sfeer helemaal compleet hebben gemaakt.

Zou je Liefde & gelato willen lezen en welke smaak gelato zou je er het liefst bij willen eten?



Reacties op: Throwback Thursday: Liefde & Gelato

Meer informatie

Gerelateerd