Truly Devious: Geslaagd of Gefaald?

op 15 maart 2019 door

Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Jane Marple... stuk voor stuk steengoede detectives. Een goede detective is slim, heeft veel mensenkennis, en lost alle raadsels op. In Truly Devious van Maureen Johnson volgen we Stevie, een zestienjarig meisje met een hart voor het speuren. En precies om die reden is ze naar de Ellingham Academy gekomen. In dit verhaal draait het om de detective als genre: er is moord, er is een dader, er is een oplossing. Maar is dit boek geslaagd? Was het een YA-detective (en een historische nog wel!) om van te smullen? Of heeft het gefaald? En viel dit hele idee in het water? Lees hier wat ik ervan vond.

Dit artikel is geschreven door Elke

“There is nothing so serious as a game.” 

Over Truly Devious

Ellingham Academy is a famous private school in Vermont for the brightest thinkers, inventors, and artists. It was founded by Albert Ellingham, an early twentieth century tycoon, who wanted to make a wonderful place full of riddles, twisting pathways, and gardens. "A place" he said, "where learning is a game."

Shortly after the school opened, his wife and daughter were kidnapped. The only real clue was a mocking riddle listing methods of murder, signed with the frightening pseudonym, Truly Devious. It became one of the great unsolved crimes of American history.

True-crime aficionado Stevie Bell is set to begin her first year at Ellingham Academy, and she has an ambitious plan: She will solve this cold case. That is, she will solve the case when she gets a grip on her demanding new school life and her housemates: the inventor, the novelist, the actor, the artist, and the jokester. But something strange is happening. Truly Devious makes a surprise return, and death revisits Ellingham Academy. The past has crawled out of its grave. Someone has gotten away with murder.

Het genre

Voor mijn gevoel is Truly Devious echt een soort niche in de YA-wereld. Het is overduidelijk YA, want er zit een zestienjarige hoofdpersoon in, leest als een YA, voelt als een YA... je snapt het wel. Maar binnen de YA lijkt het te passen binnen de niche van de historische detective. En met historische detective, bedoel ik die zoals de detectives van Agatha Christie en Sir Arthur Conan Doyle. Dit vind ik een super interessante niche, omdat ik dus ook van Agatha Christie's werk hou en ik van YA hou! Dus dit leek me de perfecte combinatie voor mij.

Het plot

Zoals al beschreven wordt in de korte samenvatting hierboven, draait het verhaal om Ellingham Academy. Daar heeft in 1936 een gruwelijke ontvoering plaatsgevonden, waarbij de dochter en vrouw van Albert Ellingham - de directeur van de school en tycoon - werden ontvoerd en nooit meer werden gezien. Naast de flashbacks over dit gebeuren - waar we dus langzaam ontdekken wat er is gebeurd - zijn we tegelijkertijd ook aanwezig in het heden. In het heden zien we Stevie, een zestienjarig meisje dat dolgraag een detective zou willen worden. Ze is daarom ook naar Ellingham gekomen voor één ding: het mysterie van de Ellingham's oplossen en Truly Devious - de vermeende ontvoerder - ontmaskeren. Deze twee verhaallijnen zijn allebei interessant! Stevie's verhaallijn is interessant door haar interactie met andere personages, door haar doorzettingsvermogen en door wat er gebeurt met een van haar medestudenten... De andere verhaallijn is wat korter, maar desalniettemin nog héél intrigerend. Om eerlijk te zijn vond ik dit gedeelte - dat zich in het verleden afspeelt - het tofst. Dit had wat mij best wat uitgebreider mogen zijn! De subtiele romance in het boek vond ik een beetje uit het niets komen, en daar was ik dus ook geen fan van.

De personages

Het is overduidelijk dat Stevie het hoofdpersonage is. Ze is gedreven, een tikkeltje excentriek en nogal eigenwijs. Ik vond dat ze heel erg realistisch geschreven was, omdat ze dus niet perfect is. Stevie heeft overduidelijk haar fouten, en dat blijkt ook het meest wanneer ze dingen doet die eigenlijk niet kunnen - zodat ze de zaak kan oplossen. Dit vond ik dus heel sterk! Ook haar relatie met haar ouders is gecompliceerd en het wordt ook snel duidelijk waarom. Dit is goed opgezet en geeft aan dat ze ook een andere reden heeft om naar Ellingham te komen: om te ontsnappen.

De andere personages hadden wát beter uitgezet kunnen worden. Vooral David vond ik nogal slapjes. Richting het einde toe krijgt hij meer diepgang, maar ik heb het idee dat hij wordt opgezet als een soort mysterieuze love-interest for the sake of het mysterie. Dit heb ik dus met meerdere personages, omdat ik het idee heb dat Stevie - als detective - altijd in haar rol blijft en daardoor geen goede banden aan kan gaan. Haar relatie met Nate vond ik dan weer grappig, omdat hij echt een introvert is, en zij ook (een soort van). Nate vond ik dan weer tof, net als Janelle, MAAR zoals ik al zei hadden zij best wat meer diepgang mogen hebben. Hetzelfde geldt voor Ellie. Maar aangezien we een deel twee krijgen, ben ik benieuwd of deze personages wat meer diepte gaan krijgen!

Geslaagd of Gefaald?

Zonder twijfel kies ik dan voor een geslaagd. Dit was niet heel erg moeilijk voor mij, omdat dit plot echt fantastisch is. Het is spannend, meeslepend en heel erg dramatisch. Zoals ik al zei, vond ik vooral het gedeelte in 1936 héél erg tof en had ik daar graag meer over willen lezen. De hele zoektocht naar Truly Devious maakt dit boek daarom ook echt een topper. Wat ik minder vond, waren sommige personages (die dus diegang misten) en de romance. In principe vond ik het mysterie in het heden óók interessant - wel wat minder helaas - en blijven we aan het einde met genoeg vragen over dat deel 2 me héél tof lijkt. Daarom geef ik Truly Devious een welverdiende 8

Heb jij Truly Devious al gelezen?Reacties op: Truly Devious: Geslaagd of Gefaald?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maureen Johnson

Maureen Johnson

Maureen Johnson is een Amerikaanse schrijfster van Young Adult-romans. Ze debuteerde in 2004 met The Key To The Golden Firebird, dat vertaald werd als 3 zussen, 1 auto. Daarna volgde nog een aantal su...