Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

TV Tuesday: The Haunting of Hill House

op 05 februari 2019 door

In een artikelenreeks genaamd TV Tuesday bespreken we elke dinsdag een serie, en bespreken wij de boeken die we aan de hand van de serie aanbevelen. We trappen af met The Haunting of Hill House!

Dit artikel is geschreven door Feline

The Haunting of Hill House

De serie

Tijdens de zomer verhuist een gezin van drie kinderen naar het grote, sprookjesachtige Hill House, het voormalige eigendom van de familie Hill. Het huis wordt onderhouden door een ouder koppel, de Dudleys. Verder is het gezin op zichzelf aangewezen. Meneer en mevrouw Crain, de ouders, zijn architecten die ervan dromen het oude huis in zijn voormalige glorie te herstellen, en het vervolgens voor een goede prijs te verkopen. De haast om het project af te ronden neemt toe, wanneer er steeds vreemdere dingen gebeuren in het huis. Kamers verplaatsen zich, en angstaanjagende verschijningen dringen zich op in de nacht. De gebeurtenissen zorgen ervoor dat de familie het huis verlaat.

Jaren later zijn de meningen verdeeld. Spookte het echt in Hill House, of is de familie slachtoffer van een mentale ziekte? De familie moet gauw op zoek naar antwoorden, want wat hen eens uit het huis verdreef zint op wraak…

Het echte verhaal

Waarom ik nog naar horrorseries kijk is me soms echt een raadsel. De angstaanjagende beelden maken soms dat ik maar moeilijk in slaap kan komen. Het enge aan deze serie is dat het deels gebaseerd is op waargebeurde verhalen! Van deze verhalen is het ook nog maar de vraag of er daadwerkelijk paranormale gebeurtenissen plaatsvonden, of dat er sprake was van een mentale stoornis.

Shirley Jackson is de auteur van het originele The Haunting of Hill House. Ze baseerde haar boek op echte gebeurtenissen op historische plekken waar het naar verluidt spookte, zoals het Duitse Kasteel Neuschwanstein en het Winchester Mystery House. De eigenares van het Winchester Mysetery House, Sarah Winchester, bouwde het huis om de wraakzuchtige geesten die haar achtervolgden door de wandaden van haar familie, te misleiden. Het huis heeft daarom gangen die doodlopen, en trappen die naar het plafond leiden.

Het engste verhaal waar ze haar boek op baseerde is het verhaal van twee Engelse vrouwen die door het Petit Trianon in Versailles wandelden.  Persoonlijk vind ik dat heel eng, omdat ik daar zelf ook geweest ben. Eleanor Jourdain en Charlotte Moberly zagen naar verluidt een moeder en een dochter in rococo kleren, een man met de pokken die een mantel droeg, en een vrouw die zat te schetsen in het gras, waarvan ze dachten dat het misschien Marie Antoinette had kunnen zijn. Er wordt gedacht dat het personage ‘Nelly’ vernoemd zou kunnen zijn naar Eleanor Jourdain.

Bovennatuurlijke Boeken

The Graces - Laure Eve

Dit YA boek is een mysterieus boek over heksen. Deze heksen, de Graces, zijn mysterieus en beeldschoon. Door hun magische krachten wil iedereen natuurlijk bij hen in de gratie vallen. De heksen op zoek zijn naar een speciaal persoon, en River is vastbesloten om die persoon te zijn, maar niet zonder gevaar. Want wie weet wat voor kwaadaardige plannen de Graces hebben? Dit boek is een aanrader als je van The Haunting of Hill House en YA houdt vanwege de ambigue lijn tussen goed en slecht. Net als van de geesten in de serie weet je niet of de intenties van de heksen goed of slecht zijn. 

How to Hang a Witch - Adriana Mather

Deze YA duologie gaat over Samantha, een afstammeling van een van de initiators van de Amerikaanse heksenvervolgingen. Ze komt in conflict met de afstammelingen van de heksen die vervolgd zijn. Dat is nog lang niet het enige waar Samantha mee moet dealen. Gedurende de twee boeken die deze reeks nu telt komt Samantha in aanraking met verscheidene geesten en andere parnormale gebeurtenissen. Super creepy dus!

The knife of never lettling go - Patrick Ness

Een ziekte heeft alle vrouwen van de wereld uitgeroeid, en Tott Hewitt is ook besmet geraakt. Alleen zorgt de ziekte ervoor dat hij alles kan horen wat zijn omgeving denkt. Hij ontdekt hierdoor dat er een complot tegen hem gaande is, en moet vluchten voordat hij erachter komt wat het complot precies wat. Ook is er een mysterieus, stil meisje uit het niets opgedoken, terwijl alle vrouwen dood horen te zijn...

The Haunting of Hill House-Shirley Jackson

Technisch gezien is dit geen YA, maar het  door Shirley Jackson in 1959 geschreven The Haunting of Hill House mag natuurlijk niet van de lijst van aanraders ontbreken. Verhalen van aanvaringen met het bovennatuurlijke zijn gecombineerd met het psychologische inzicht van Sigmund Freud, waardoor het bovennatuurlijke gecombineerd wordt met angstaanjagende twijfels aan de eigen mentale gezondheid.

Andere aanbevelingen

Als je net als ik genoten hebt van The Haunting of Hill House, kijk dan ook naar:

  • Buzzfeed Unsolved
  • The Boy

Wat vonden jullie van The Haunting of Hill House? En hebben jullie zelf weleens iets paranormaals meegemaakt? Laat het vooral weten in de reacties!



Reacties op: TV Tuesday: The Haunting of Hill House

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shirley Jackson

Shirley Jackson

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus ...

Laure Eve

Laure Eve

Laure Eve is een Frans-Britse YA-auteur. Ze schreef drie boeken, waarvan de laat...

Patrick Ness

Patrick Ness

De Brit Patrick Ness schrijft zowel voor jongeren als voor volwassenen. Zij...