Advertentie

Vraag maar raak: Tot onze wegen scheiden

op 18 oktober 2020 door

Tot onze wegen scheiden is een New Adult boek van de Nederlandse auteur Emma Anna. Wij mochten van Dutch Venture Publishing het eBook lezen en onze mening met jullie delen. Hieronder lees je wat wij ervan vonden.

Dit artikel is geschreven door: Danique, Denise, Laurie en Nicole

Over het boek

Wat als je gevangen zit in je eigen leven?

De eenentwintigjarige Ada woont al haar hele leven in het strenggelovige dorpje Breesden. Wanneer ze een paar weken voor haar huwelijk voor haar studie in Roosendaal moet zijn, ontmoet ze door omstandigheden de jongere Belen, zoon van een Griekse restauranteigenaar. Ze krijgt een baantje als serveerster aangeboden en hoewel ze weet dat haar ouders het nooit zouden goedkeuren, zegt ze ja.

Ada probeert krampachtig haar twee verschillende levens gescheiden te houden tot de grote dag. Vanaf dan zal ze de rol van plichtsgetrouwe echtgenote moeten spelen. Maar naarmate die dag dichterbij komt, trekt ze meer en meer naar Belen toe. Er ontstaat een oprechte en open vriendschap; iets wat ze nog nooit eerder heeft ervaren.

Ada begint te beseffen dat de waarden en normen die ze haar hele leven al met zich meedraagt door Belen in gevaar komen, maar hem en zijn vrije leven loslaten is niet gemakkelijk als ze diepere gevoelens voor hem krijgt. Kan ze een andere weg inslaan als ze tegelijkertijd bang is voor de mensen die haar zouden moeten beschermen?

Nicole aan Laurie

De zeer streng opgevoede Ada maakt een enorme ontwikkeling door in dit boek. Vond je de manier waarop dit was geschreven realistisch overkomen?

Ja, op zich wel. Ik ben zelf niet gelovig, dus ik kan me geen enkele voorstelling maken van het leven in Breesden en de opvoeding van Ada. Maar je merkte de honger van Ada naar de "wereldse" wereld en je merkte dat ze meer wilde dan dat Breesden haar kan bieden. Ik vond het misschien wat abrupt gaan, maar dat kan ook mijn gevoel zijn.

Laurie aan Denise

Wat vond je van de personages in het verhaal? Vond je hen en hun ontwikkeling goed uitgewerkt of hadden er dingen anders gekund?

Ik vond de ontwikkeling van Ada goed uitgewerkt. Je leest over de worsteling met haar eigen identiteit, haar kijk op het leven en met de band met haar ouders. Het was fijn om betrokken te worden in haar gedachtegang en in de obstakels die ze moest nemen. De mannelijke personages Robert en Belen vond ik een stukje minder goed uitgewerkt. Op een gegeven moment gaan ze wel in op de achtergronden van beide personages, maar in mijn ogen had dit eerder en uitgebreider gekund. Ik vond veel reacties, voornamelijk van Belen een beetje raar uit de hoek komen.

Denise aan Danique

Er gebeuren best veel heftige dingen in het leven van Ada. Als je in haar schoenen had gestaan, zou jij dan dezelfde beslissingen genomen hebben? 

Heel eerlijk? Nee. Ik ben iemand die zichzelf op de tweede plek zet en daarom niet snel voor mezelf kies, slecht zullen de meesten zeggen, maar ik heb de neiging om iedereen het naar de zin te maken. Daarom denk ik niet dat ik sterk genoeg in mijn schoenen had gestaan om alles wat ik ken achter me te laten en zulke ingrijpende beslissingen te kunnen nemen. Ik bewonder Ada ervoor dat zij het wel durfde, en ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen maar helaas, dat ligt niet in mijn karakter. 

Danique aan Nicole

Vond je de relaties die Ada aanging zowel emotioneel als fysiek realistisch overkomen of had je het idee dat ze dit te snel of juist te langzaam aangaat bijvoorbeeld?

Dat was een van de dingen die ik het mooist vond aan dit boek. Ada's terughoudendheid in het begin naar Belen toe, vond ik heel goed overkomen. De voorzichtige vriendschappen die ze sloot met de Griekse familie kwamen heel realistisch over en totaal niet geforceerd. De emotionele band die ze met Belen opbouwde en de fysieke aantrekkingskracht werd precies snel genoeg opgebouwd en ook al was het soms frustrerend om te lezen hoe Ada terugging naar het vertrouwde, kwam dit wel het meest natuurlijk over.

Aanrader of niet?

Nicole: 'Absoluut! Als je van boeken houdt met ijzersterke personages en een allesomvattend liefdesverhaal, is dit echt een must read! Vanaf de eerste pagina van het boek werd ik mee het verhaal in gesleurd en alles was zo intens en realistisch geschreven dat het echt leek alsof ik zelf een personage in het boek was. De pure en oprechte manier van schrijven sprak mij ontzettend aan. Als je je dan ook nog bedenkt dat dit boek binnen vijf weken geschreven is, kun je er alleen nog maar meer bewondering voor hebben. Ik beoordeel Tot onze wegen scheiden dan ook met een 10!'

Laurie: 'Ja. Ik ben niet zo enthousiast als Nicole, maar ik vind Tot onze wegen scheiden wel een aanrader. Het is sowieso een ander soort new adult verhaal dan we van dit genre gewend zijn. Normaliter staan er behoorlijk veel expliciete seksscènes in new adult boeken en dat is hier nauwelijks het geval. Dat is ook logisch als je het verhaal volgt. De echt explicietere scènes kom je pas in de tweede helft van het boek tegen. Ik vond het wel lastig om me in te leven in de personages. Zelf ben ik niet gelovig en ik vond het daardoor heel moeilijk om me een voorstelling te maken van het jong trouwen, het leven in dit streng gelovige dorpje en de opvoeding die Ada heeft genoten. Hierdoor keek ik meer van een afstandje naar het verhaal. Ik beoordeel Tot onze wegen scheiden met een 8.'

Denise: 'Ja, voor mij was dit boek zeker een verrassing. Ik had mij van te voren niet zo goed ingelezen in het verhaal, dus ik ging echt blanco het boek in. Ik vind het ook mooi dat dit onderwerp ter sprake komt, omdat ik niemand in mijn omgeving ken die zoiets heeft mee gemaakt. Het staat daarom wel ver van mij af, maar dat vond ik niet storend. Op een gegeven moment vond ik het verhaal wel een klein beetje langdradig worden, maar omdat het boek niet zo heel dik is en snel weg las was dit geen issue. Ik geef dit boek een 8,5.'

Danique: 'Het is zeker een aanrader. Ik vond het een origineel verhaal met hele goede personages. Het draait om de liefde, maar je merkt al gauw dat dat niet het enige is waar aandacht aan wordt besteed. Je zit er vanaf de eerste pagina in en wordt meegesleurd in het verhaal van Ada. Ik waarschuw, als je hieraan begint dan kan je niet stoppen. Er gebeurd elke keer wel iets waardoor je door wilt lezen. Het indrukwekkende is wel hoe lang het heeft geduurd tot dit tot stand kwam. Nicole benoemde het al maar binnen 5 weken zo een boek neerzetten met zo een zwaar onderwerp is indrukwekkend. Ik geef dit boek een 10 omdat het geweldig is om te lezen en je in deze wereld te wanen.'

Wij beoordelen Tot onze wegen scheiden van Emma Anna met een 9,1.

Heb jij Tot onze wegen scheiden gelezen of ben je dat van plan?Reacties op: Vraag maar raak: Tot onze wegen scheiden

Meer informatie

Gerelateerd

Over