Wensenlijst voor uitgevers #2: vertaal deze YA!

op 21 november 2018 door

geschreven door: Maartje

Vorige maand schreef Anouk over haar vertaalwensenlijst. Omdat ik ook vrij veel Engels lees en vaak boeken tegenkom waar ik erg enthousiast over ben, dacht ik: Ik maak een vervolg artikel met mijn favorieten.

Anouk had het al over Furyborn van Claire Legrand en The Illuminae-files van Amie Kaufman en Jay Kristoff, dus die hoef ik verder niet meer te noemen, al ben ik het wel heel erg met haar eens. Deze geweldige boeken zouden echt vertaald moeten worden!

Dan nu mijn lijstje:

Scythe en Thunderhead van Neal Shusterman

Deze boeken gaan over een wereld in de toekomst. Alles is perfect georganiseerd. Er is geen honger meer, geen ziekte, geen oorlog en geen ellende. Ieder mens heeft genoeg en leeft gezond en gelukkig en de mensheid heeft de dood overwonnen. Maar hierdoor kampt de wereld met overbevolking. Om de overbevolking tegen te gaan worden er Scythe's aangesteld. Zij moeten de bevolking gezond houden door mensen te vermoorden. Hierbij moeten ze zich houden aan allerlei statistische voorwaarden en zich niet laten leiden door hun eigen voor- of afkeuren. Scythe vertelt over Citra en Rowan, twee tieners die worden gekozen als leerlingen van een Scythe. Zij moeten leren hoe ze zich als Scythe dienen te gedragen, hoe ze mensen moeten ombrengen en hoe ze met zichzelf kunnen leven terwijl ze het leven van andere mensen nemen.

Girls made of Snow and Glass van Melissa Bashardoust

Dit is een retelling van Sneeuwwitje.

Een meisje met een hart van glas, dat altijd geleerd heeft dat ze niet kan liefhebben en dat ze niet liefgehad kan worden en een meisje gemaakt van sneeuw dat zo sprekend op haar moeder lijkt dat ze zich ook zo moet gaan gedragen. 

Het verhaal wisselt tussen Nina, de koningin en Lynet, de prinses en vertelt een verhaal over de kracht van de mening van anderen en over liefde. Er zit een 'slow burning love story' in en de karakters zijn erg goed uitgewerkt. Je kunt je helemaal inleven in de beslissingen van beide hoofdpersonen.

The Infernal Guard serie van S.G.D. Singh

Deze serie leerde ik kennen op Instagram. De boeken worden in eigen beheer uitgegeven door een Amerikaanse, maar zijn via Amazon te bestellen. Het is een urban fantasy serie over een groep jongeren met bijzondere gaven, The Infernal Guard, die de wereld moeten beschermen tegen verschillende wezens uit de onderwereld. De wereld van de Guard bestaat uit gedaantewisselaars, zieners, helers, illusionisten en wapenmakers.

De boeken draaien om een profetie: Er zal een krachtige Ziener geboren worden. Een Jodha (soldaat) die met gedachten kan Helen. Deze Ene, heeft de kracht om eeuwige vrede te brengen over De Veertien Werelden. De boeken zijn vlot geschreven en hebben karakaters waar je van gaat houden. 

The gentleman's guide to vice and virtue van Mackenzi Lee

Sinds vorige maand is  ook het tweede deel uit: The lady's guide to petticoats and piracy, maar deze heb ik nog niet gelezen. Het boek van Mackenzi Lee gaat over twee jongens en een meisje doe samen op een roadtrip door Europa gaan, ergens in de 18e eeuw. Henry "Monty" Montague is een rijke jongeman die niet van regels houdt. Hij gedraagd zich niet als de heer die hij moet zijn. Hij houdt van gokken, drinken en wordt regelmatig wakker in de armen van een jongen of een meisje. Zijn vader wil dat hij het familie erfgoed overneemt en dat hij volwassen wordt. Om zijn laatste streken kwijt te raken wordt hij op een 'Grand Tour' door Europa gestuurd. Zijn beste vriend en stiekeme crush, Percy, mag mee. Percy is een jongen met een donkere huisdkleur en kampt daardoor regelmatig met discriminatie. Ook het zusje van Monty mag mee, zij zal ergens in het buitenland naar een kostschool gaan, maar wil veel liever arts worden. De reis van deze drie jonge mensen verloppt allesbehalve soepel en laat je lachen en huilen.

Strange the dreamer van Laini Taylor

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit boek de aandacht heeft getrokken van Nederlandse uitgevers. Vooral nu ook het vervolg: Muse of nightmares, populair lijkt te zijn. Laini Taylor schrijft prachtig. Ze beschrijft een mooie, sprookjesachtige wereld met bijzondere karakters. Het boek gaat over dromen, de grens tussen droom en realiteit, over goden en godinnen en over goed en kwaad.

Strange the Dreamer gaat over een weesjongen, Lazlo Strange, die opgroeit bij monniken en een ongewone interesse heeft voor een verdwenen stad: Weep. Als een groep soldaten uit Weep in zijn stad verschijnen en hij de kans krijgt om de verloren stad met eigen ogen te aanschouwen, pakt hij deze met beide handen aan.

En ja hoor, ik lees net dat Strange The Dreamer op 21 mei uitkomt bij Uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum!!!!!

Vertel me: Welke boeken heb jij hiervan al gelezen en wat vond je ervan? Welke van de bovenstaande boeken zou je zeker willen lezen als ze werden vertaald? En welke Engelstalige boeken zou je zelf graag vertaald zien? Ik hoor graag van jullie.Reacties op: Wensenlijst voor uitgevers #2: vertaal deze YA!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Neal Shusterman

Neal Shusterman

Neal Shusterman is een Amerikaanse schrijver. In Nederland staat hij vooral beke...

Gesponsorde boeken