YALFest 2019: Onze Ervaringen

op 27 april 2019 door

Afgelopen weekend was het alweer zover: YALFest 2019 was aangebroken. Dus vertrokken zes van de Hebban YA Clubleden naar Hoevelaken om een leuke boekendag te beleven. Er waren internationale auteurs, waaronder Benjamin Alire Sáenz en Karen M. McManus, en een hoop Nederlandse auteurs in het Hebban Café, waaronder Marieke Nijkamp en Astrid Boonstoppel. Daarnaast waren er ook allerlei andere activiteiten en een hoop kraampjes om spullen van te kopen. Benieuwd naar hoe wij deze dag hebben ervaren? Lees dan snel verder!

Dit artikel is geschreven door Elke, Laurie, Iris, Maartje

De locatie

Elke: "YALFest 2019 was voor mij zeer geslaagd. Het was sowieso al leuk om wat van mijn mede Clubleden te ontmoeten - die ik nog nóóit eerder had ontmoet - maar ook om het festival met vriendinnen onveilig te maken. De inloop verliep voor mijn gevoel heel vlot, en de ruimte die we betraden - oftewel de Expo in Hoevelaken - was heel overzichtelijk. Het was veel ruimtelijker dan vorig jaar - toen ik vrijwilliger was - en er was genoeg ruimte voor alle mensen die aanwezig waren."

Laurie: "De inloop verliep voor mij ook goed, ik was snel binnen. Jammer datt de kraampjes nog niet open waren, de meesten gingen pas om 12:00 uur open, na het podiumprogramma. Ik vond de locatie een hele verbetering ten opzichte van Studio's Aalsmeer, het was veel wijdser opgezet waardoor je veel ruimte had en het niet zo benauwd was. De signeersessies en de kraampjes waren deze keer niet in dezelfde ruimte en dat was een pluspunt. Wel vond ik het jammer dat het Hebban café eigenlijk de enige plek was waar je even kon zitten om uit te rusten, tenzij je op de grond wilde zitten."

Iris: "Ik ben het met de andere meiden eens. De inloop ging heel vlotjes en we waren binnen no-time binnen. Het was erg overzichtelijk en ik vond het vooral ook heel fijn dat de auteurs tijdens de signeersessie in de grote hal naast elkaar stonden zodat de rijen niet door elkaar liepen en alles wat overzichtelijker was. Wel vond ik het jammer dat de locatie een beetje in the middle of nowhere was, waardoor ik en een vriendin die met mij mee was na afloop van het dagprogramma niet nog even de stad in konden om wat te eten. Daarnaast was er ook wat weinig plek om even te gaan zitten, aangezien ik met mijn zwaar verkouden kop daar eigenlijk wel eventjes naar verlangde en we uit pure ellende maar op de grond zijn gaan zitten in de gang met ons dienblad om te lunchen."

Maartje: "Ik was heel blij dat het gebouw zo dicht bij het station was. Hierdoor was de reis van Den Haag naar YALFest nog behoorlijk overzichtelijk. Net als Iris vond ik het wel jammer dat er een gebrek aan zitplekjes was. Gelukkig hadden we het Hebban café. Daar kon je wel goed zitten.."

De activiteiten

Elke: "Alle kraampjes die er waren hadden ontzettend leuke spullen of activiteiten - waaronder het kraampje van Cracco waar je jezelf als paashaas kon laten portretteren! - en er was ook nog het Grisha-spel van Blossom Books (wat volgens mijn vriendinnen best pittig was, maar ook heel leuk). Wat ik wel jammer vond, is dat het portretteren best lang duurde omdat de rij zo lang was. Het zou misschien leuker zijn voor volgend jaar om nóg wat meer activiteiten toe te voegen."

Laurie: "Oh ja, het Grisha-spel! Was ik helemaal vergeten. Had me best leuk geleken. Voor de rest hield ik me niet zo bezig met de activiteiten. Dat portret tekenen en zeefdrukken hoeft voor mij niet zo. Ik had al snel gekocht wat ik wilde hebben en ben toen in de rij gaan staan voor het signeren of ben wat gaan chillen in het Hebban café. Dungeons & Dragons ben ik ook helemaal vergeten. Dat gebeurt altijd op zo'n dag: je neemt je allemaal dingen voor en dan vergeet je de helft."

Iris: "Ik vond de kraampjes ook niet echt heel interessant. Het Hebban Leescafé was natuurlijk top, ook al ben ik niet zo bekend met boeken van Nederlandse auteurs. Bovendien vond ik het boekenwinkeltje ook heel leuk en de paar boeken die met een fikse korting verkocht werden."

Maartje: "Ik ben kort langs de kraampjes gelopen. Omdat ik geen fan ben van kaarsen en thee was ik snel uitgekeken."

De auteurs

Elke: "Het signeren vond ik heel fijn en ging redelijk vlot - bij sommige auteurs was het wel wat drukker dan bij anderen helaas. Het enige minpuntje vond ik dat de regels niet gehanteerd werden en er vervolgens niet helemaal eerlijk werd omgegaan met alle bezoekers; dit gaat dan over het signeerbeleid. De regel van één boek per auteur snapte ik en daar hield ik me ook aan, totdat ik zag dat anderen zich er niet aan hielden en daar niet over werden aangesproken. Toen ik vervolgens wel werd aangesproken heb ik de persoon geattendeerd dat het door de mensen voor mij ook gedaan werd en het dus niet helemaal eerlijk was dat daar niets van gezegd werd. Maar persoonlijk vond ik dat 2 boeken per auteur prima te doen was, aangezien het heel snel ging. Dat drukte de pret zeker niet! Iedereen deed ook z'n best om niet té lang te blijven hangen. Ik heb al mijn boeken laten signeren en alle auteurs kort gesproken, dus dat was erg leuk. Maar een hele leuke toevoeging vond ik het Hebban Café. Het was leuk om ook Nederlandse auteurs te zien en met hen een praatje te maken, en je boeken uiteindelijk dus te laten signeren."

Laurie: "Ik vond de auteurs ook erg leuk. Het boek van Samira Ahmed waarin je als bezoeker je handtekening kon zetten vond ik erg origineel, maar ben het alsnog vergeten. Ik vond de onderlinge dynamiek tijdens het podiumprogramma minder sterk dan afgelopen jaren waardoor het interview wat 'stijfjes' aanvoelde. Volgens mij was Benjamin Alire Sáenz rond een uur of 16:30 al een beetje aan het eind van zijn Latijn, want hij zei niet veel tijdens het signeren. Kan wel kloppen, want hij sloeg het avondprogramma over. Het Hebban café vond ik ook een leuke toevoeging."

Iris: "Het signeren is voor mij één van de voornaamste redenen om naar Yalfest te gaan. Dit jaar waren er dan ook heel veel auteurs van wie ik de boeken kende. Zoals ook al eerder is gezegd, ging het signeren vlot. Wij hebben wel besloten om een deel van de lunchpauze in te leveren met het in de rij zitten bij Benjamin, aangezien we al verwacht hadden dat het bij hem iets drukker zou worden en achteraf gezien was dat een enorm goede beslissing. Bovendien moet ik ook zeggen dat ik het eens ben met Elke. Ik had netjes één boek per auteur meegenomen, aangezien ik aannam dat dat ook de regel was, maar toen ik zag dat mensen meerdere boeken hadden, zat ik er wel even over in."

Maartje: "Ik kwam met mijn koffer vol boeken naar YALFest. Ik heb van alle auteurs, ook de Nederlandse, boeken gelezen en wilde er zoveel mogelijk laten signeren. En alles wat ik bij me had is gesigneerd. Wat ik erg leuk vond was dat Samira Ahmed echt heel gezellig en enthousiast was en dat Nic Stone alle boeken signeerde met een Nederlandstalige quote. Het gezelligst vond ik toch het Hebban café met de Nederlandse auteurs. Daar was het wat minder druk en daardoor kon je met iedereen echt een praatje maken. Wel jammer dat ik niet wist dat Marieke Nijkamp ook kwam, dan had ik van haar ook nog een boek in mijn koffer gedaan."

De masterclass

Elke: "Uiteindelijk heb ik besloten om geen masterclass te doen. Dit zou ik oorspronkelijk wel doen, maar omdat ik zo genoot van de activiteiten en de auteurs heb ik besloten om toch maar niet naar een masterclass te gaan. Dus daar kan ik weinig over zeggen."

Laurie: "Ik ben wel naar een masterclass geweest en deze vond ik erg zinvol. Ik volgde 'interviewen', gegeven door Chinouk Thijssen en deze masterclass ga ik op mijn werk zeker nog wel eens in praktijk brengen. Wat ik wel een minpuntje vond was de trap naar boven om bij de masterclass te komen. Kom je dan met je koffer vol boeken. Zo'n koffer is aan het einde van de dag niet meer zo licht en dan is een trap heel irritant. Ik kon ook niet zo snel een lift vinden, dus dat werd hulp vragen om mijn spullen ook netjes boven en later weer naar beneden te krijgen. Niet erg, maar wel iets waar ik niet op had gerekend."

Iris: "Ik ben ook naar mijn masterclass gegaan. Deze werd gegeven door Marieke Nijkamp en ging over het schrijven van de perfecte plot. De masterclass vond aan het einde van de dag plaats waardoor ik er niet zo veel van heb meegekregen, aangezien ik me niet helemaal fit voelde. Desondanks heb ik toch wel wat zinvolle dingen meegekregen en ben ik zeker geïnspireerd."

Maartje: "De dag was vol en druk en aangezien mijn hoofd daar niet zo goed tegenkan heb ik de workshop voorbij laten gaan. Wel jammer, want ik vind Chinouk Thijssen een heel leuke en inspirerende vrouw."

Het avondprogramma

Laurie: "Ik ben als enige van de club naar het avondprogramma geweest en dat vond ik ook erg euk. Allereerst was er een Skype interview met Laini Taylor en zij had er erg zin in. Vervolgens was er een quiz - waar ik opeens wat won - en daarna kon je vrijuit met de auteurs kletsen. Dit jaar was er geen schelle piano en zang die je hele ervaring kon verpesten, want vorige keren kon je elkaar amper verstaan. Nu was er gewoon muziek op de achtergrond en kon je elkaar verstaan. Wat wel jammer was, is dat het allemaal abrupt eindigde. Gold ook vor het dagprogramma, maar daar had ik geen last van."

Oordeel

Elke: "Ik vond YALFest dit jaar zeker geslaagd! Ik vind het altijd heel lief en tof dat de YA-uitgeverijen zo veel moeite doen om voor ons een geslaagd festival op te zetten, en dat is ze dit jaar zeker gelukt. De locatie was top, de auteurs waren gezellig en de activiteiten waren grappig en leuk om te doen. Het enige dingetje wat ik dus had, is dat de regels écht doorgevoerd moeten worden of dan aangepast, want het kan (in mijn ogen althans) niet dat je de ene persoon het wel laat doen en de ander niet. In mijn ervaring was het ook naderhand best mogelijk geweest om meer boeken te laten signeren. Maar dit drukte mijn pret echt niet en ik had een geweldige ervaring. YALFest was héél erg leuk en ik kijk nu al uit naar volgend jaar."

Laurie: "Ik ben het met Elke eens, maar ik had het met die boeken niet door. Wat ik wel vond is dat de communicatie vooraf stukken beter had gekund. Minder via uitsluitend Instagram stories, meer via de andere kanalen. De website was ook slecht geüpdate en dat is vervelend voor de mensen die minder met social media doen of geen Instagram/Facebook hebben. Voor de rest vond ik het zeker geslaagd, op nar YALFest 2020!"

Iris: "Ik ben het zowel met Elke als met Laurie eens. YALFest 2019 was zeker geslaagd en ik ben erg dankbaar voor de uitgeverijen die er al die moeite insteken om dit voor ons in elkaar te zetten. Daarentegen ben ik het ook eens met het communicatie gedeelte. Ik had het idee dat ik heel veel informatie gemist had, omdat ik Instagram en Facebook de laatste tijd niet goed in de gaten heb gehouden en de site niet echt werd geupdatet. Op de vraag of ik volgend jaar weer naar YALFest ga, heb ik nog geen antwoord. Het hangt voor mij er altijd echt vanaf welke auteurs er komen."

Maartje: "Het was mijn eerste keer en ik vond het erg leuk. Ik ben heel blij met al mijn gesigneerde boeken en neem de gesprekjes met de auteurs mee in mijn hart. Qua communicatie mag het allemaal wel wat duidelijker. Ik had bovengenoemde regels niet gehoord en hoorde 's ochtends opeens dat er niet gepind kon worden. Waar ik die informatie had kunnen lezen is mij niet duidelijk.

Gelukkig kon je wel pinnen, anders was ik de dag erg hongerig doorgekomen."

Ben jij dit jaar naar YALFest geweest en hoe vond je het?Reacties op: YALFest 2019: Onze Ervaringen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Samira Ahmed

Samira Ahmed

Samira Ahmed is geboren in Bombay, India en groeide op in Chicago, Illinois. Ze ...

Teri Terry

Teri Terry

Teri Terry heeft in Frankrijk, Canada, Australië en Engeland gewoond en heeft d...

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van het veelgeprezen en bekroonde bo...

Karen McManus

Karen McManus

Karen M. McManus is marketing- en communicatieprofessional. Een van ons liegt i...

Nic Stone

Nic Stone

Nic Stone is geboren in Atlanta en is afgestudeerd aan Spelman College. Voordat ...

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli debuteerde in 2017 met Iskari: de laatste Namsara. Op haar ...

Gesponsorde boeken