Advertentie

Yalfest NL 2016

op 25 april 2016 door

Afgelopen jaar hebben de uitgevers Blossombooks en BestofYA een boekevent georganiseerd dat afgelopen zondag plaatsvond, Yalfest. Het was de eerste keer dat er in Nederland zo'n groot YA boekevent werd gehouden. Er waren buitenlandse auteurs, zoals Tahereh Mafi en Ransom Riggs en natuurlijk waren er ook nog heel veel andere leuke dingen te doen. Een deel van de  Hebban YA Club van 10 was erbij en we laten natuurlijk graag aan jullie onze mening horen.

Iris:

Afgelopen zondag ben ik samen met een vriendin naar Yalfest geweest en ik vond het heel leuk en gezellig. Het was de eerste keer dat zoiets in Nederland werd georganiseerd dus foutjes waren bijna onvermijdelijk. Zo kregen we in de pauze een lunchpaket met daarin twee belegde broodjes, een appel en melk. Mijn vriendin is vegetarisch dus die mocht maar één van de twee broodjes eten, omdat het andere broodje met vlees belegd was. Ook hadden we maar heel weinig tijd om de auteurs te ontmoeten.
Maar het was toch heel gezellig. We hebben een goedgevulde goodiebag gekregen aan het begin met een boek en nog meer dingetjes (BOEKENLEGGERS!). Ook zaten er handtekeningen van de auteurs in. Ook kon je naar een workshop, die je bij het kopen van je ticket al gekozen had. Wij gingen naar de instagram workshop en dat was best interessant. Mijn vriendin en ik hebben beide een instagram account voor boeken en TV series en het heeft ons wel geholpen om meer inspiratie te krijgen voor de manieren om foto's te maken van boeken en andere dingen. Het ontmoeten van de auteurs was voor ons beide toch een hoogtepunt, ook al was het maar heel kort, we hebben toch nog een 'hallo' met ze kunnen uitwisselen. De workshop waar ik heen ging, zat goed in elkaar. We gingen naar de workshop instagram en eerst vertelde de vertelster iets over foto´s maken en legde ze dingen uit en later mochten we zelf foto´s maken. Zij zou de twee leukste uitkiezen en diegenen zouden dan een boek krijgen. Al met al was het voor ons dus een heel geslaagde dag en volgend jaar gaan wij hoogst waarschijnlijk weer!


Elke: 

Afgelopen zondag ben ik samen, met het oude Ambassadeurs groepje van Blossombooks, naar Yalfest geweest. Ik wist niet echt wat ik ervan moest verwachten, omdat het de allereerste keer was dat zoiets groots, met zoveel auteurs, werd georganiseerd voor YA-fanaten. Natuurlijk was ik heel erg enthousiast, en dat enthousiasme werd zelfs niet verminderd door de stromende hagel en regen die op ons neerviel terwijl we buiten in de rij stonden om naar binnen te mogen. 
Toen we eindelijk binnen waren, kregen we een goodiebag. Er waren twee verschillende goodiebags omdat er keuze was uit twee boeken: Riders van Veronica Rossi of De Afstand Tussen Jou en Mij van Marina Gessner. Ik kreeg, tot mijn genoegen, het laatste boek. Verder zaten er gesigneerde kaartjes in het tasje, aangezien je je boeken niet kon signeren (wat ik wel echt een groot minpunt vond, hoewel ik het wel begrijp), en wat andere kleine dingetjes. 
Eerst was er een panel met alle auteurs, wat eerst een beetje ongemakkelijk was, maar later heel erg leuk. Daarna was er een pauze waar je een lunchpakketje (dat helaas niet zo gevarieerd was) kreeg. Toen: de workshops.
Ik had de workshop schrijven en eerlijk gezegd viel die ook wel tegen. We kregen de schrijfworkshop van Iris Boter, een auteur met al heel veel titels op haar naam. Maar het vreemde was dat het geen workshop was. Zelf mochten alle deelnemers niets doen, Iris vertelde alleen over hoe een verhaal in elkaar moest zitten en gaf ons daarna nog wat tips. Dat is dan eerder een lezing dan een workshop, wat ik heel erg jammer vond.
De activiteiten rondom het evenement, zoals de photobooth, waren super leuk! Helaas waren er zó weinig dat je super lang in de rij moest staan om iets te gaan doen, wat het al een stuk minder leuk maakte.  Op de foto met de auteurs was heel onpersoonlijk, maar op zich wel leuk, vooral door de mensen met wie ik was. 
Nu zal ik wel heel erg negatief klinken, maar natuurlijk is het knap van Blossombooks en Best of YA dat ze zó'n groot evenement op hebben gezet voor de allereerste keer. Er zijn dus nog wel een hoop verbeterpunten om het een persoonlijker, leuker evenement van te maken. Hopelijk gaat het de volgende keer iets beter en is het ook wat minder een chaos / minder druk.
Wat het vooral heel erg leuk maakte waren de mensen. Dus, aan iedereen die ik heb ontmoet, bedankt! Het was enorm gezellig!

Voor een eerste keer dat zo´n evenement plaatsvindt hier in Nederland is het nog best goed geslaagd. Onze complimenten aan de mensen van Blossombooks en Best of YA voor het organiseren van dit feest!Reacties op: Yalfest NL 2016

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Stephanie Perkins

Stephanie Perkins

Stephanie Perkins is een Amerikaanse auteur van YA-romans. Ze werkte eerder als ...

Arwen Elys Dayton

Arwen Elys Dayton

Arwen Elys Dayton is een Amerikaanse YA-schrijfster. Voor haar verhalen doet ze ...

Lucy Ivison

Lucy Ivison

Tom Ellen en Lucy Ivison, de co-auteurs van de YA-roman Lobsters (2014), waren e...