Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: There's Someone Inside Your House

op 07 oktober 2017 door

De titel 'There's Someone Inside Your House' roept gelijk al spanning op, maar dat kan ook niet ontbreken in een moordmysterie YA, geschreven door Stephanie Perkins. Toen wij van We Love YA dit boek zagen, wisten we meteen dat het een juweeltje zou zijn. Er wordt nauwelijks tot niet geschreven in het horrorsubgenre bij Young Adult boeken, dus daarom waren wij enorm benieuwd naar dit boek. Vooral omdat de schrijfster eigenlijk bekend staat om haar romantische en humoristische YA zoals 'Anna and the French Kiss' of 'Lola and the Boy Next Door'. Daarom konden wij niet wachten om dit boek voor een Yay or Nay te lezen, en dat hebben we dus gedaan. Ben je benieuwd naar dit boek én naar wat wij ervan vonden? Lees dan snel verder!

Onze verwachtingen.

Elke wist totaal niet wat ze moest verwachten bij 'There's Someone Inside Your House', omdat ze eigenlijk nooit horror of moordmysteries leest. "Ik was enorm benieuwd naar dit boek, vooral omdat ik het op het idee van de film Scream vond lijken. Het intrigeerde me enorm, misschien dubbel zo erg omdat de schrijfster normaal een soort feelgood YA schrijft. Toch verwachtte ik wel dat dit boek een succes zou worden, en dat werd het ook in mijn ogen. Gedeeltelijk dan." Tinke wist net als Elke niet wat ze moest verwachten. ''Het enige wat ik verwacht is drama. Iets wat in haar andere boeken ook veel voorkomt.''Claudia was een grote fan van haar vorige boeken. "Ze zijn allemaal zo lief en schattig, waardoor ik extra benieuwd was naar dit boek." Ook Audrey was grote fan van haar vorige boeken en had zeer hoge verwachtingen. "Ik heb net een gelijkaardig boek (13 minuten van Sarah Pinborough) uitgelezen en verwacht dus om helemaal weggeblazen te worden." Kayleigh: "Omdat ik zoveel goede dingen over de andere boeken van Stephanie had gehoord, kon ik niet wachten om te beginnen in dit boek! De verwachtingen lagen dus, ook voor mij, redelijk hoog!"

Het mysterie.

'There's Someone Inside Your House' gaat over een stadje genaamd Osborne, dat geteisterd wordt door een serie moorden die op gruwelijke wijze worden gepleegd. Makani Young is een student aan Osborne High, maar leefde voorheen in Hawaii, waar ze door een tragedie uit moest ontsnappen. Makani en de andere studenten van Osborne High moeten proberen zien te overleven en tegelijkertijd proberen uit te vogelen wie nou eigenlijk die gruwelijke moorden pleegt...

Het mysterie van de moordenaar is daarom een groot onderdeel van het boek. Was het echter mysterieus genoeg? Elke vond het redelijk teleurstellend. Bij films over moorden, waarbij de moordenaar een mysterie is, is het vaak zo dat de moordenaar een bekende is en dus heel erg voorspelbaar, of een onbekende die uit het niets erbij wordt gehaald. "De uiteindelijke moordenaar is redelijk teleurstellend omdat ik het tegelijkertijd niet zag aankomen, maar ook heel onvoorspelbaar vond. Het personage was heel erg... nietszeggend en de redenen waarom de moordenaar de moorden pleegde was ook erg vreemd en ongeloofwaardig." Claudia is het helemaal met Elke eens. "Door de manier waarop het boek is geschreven vond ik het wel een beetje voorspelbaar worden; je weet precies wanneer er weer iemand vermoord gaat worden. Dit is erg jammer, want een horror hoort juist vol met onverwachte momenten te zitten. De grootste tegenvaller voor mij was het einde van het boek. Ik had er zelf zo veel meer van verwacht; een goed doordachte reden voor alle moorden, een echte shock, maar dat was helaas niet het geval." Ook Audrey was niet te vinden voor de aanpak van Perkins: "Niets was onverwacht. De puzzel rond de moordenaar werd opgelost, maar het was niet dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Er werden mensen vermoord en ik voelde niets."Tinke is het niet eens met Elke en Claudia. ''Ik hou niet van dat voorspelbare gedoe. De moordenaar is daarom voor mij perfect. Je probeert juist zelf te gaan puzzelen hoe waarom de moordenaar dit doet en wie het is.'' Kayleigh is het wel eens met Tinke. Het punt dat dit boek niet hetzelfde is als andere thrillers, maakt dit boek juist wel weer een soort leuk en speciaal om te lezen. Er zat mysterie in en dat is wat er echt toe doet. 

Personages en hun relaties.

Wat Elke bijvoorbeeld wel erg succesvol vond, waren de personages. De personages waren erg leuk om over te lezen, vooral Ollie en Makani. Ze waren totaal niet typisch en hadden beiden hun flaws, maar ook hun kwaliteiten. Ook waren de personages erg divers en niet standaard high school studenten (zoals in de meeste 'Amerikaanse' high school boeken). Darby, Makani en Ollie zijn hier alledrie voorbeelden van, omdat ze allemaal niet aan de norm voldoen en daarom een frisse wind bliezen in het verhaal. "Ollie vond ik een super tof personage, vooral omdat hij eerst stereotypisch wordt afgeschilderd als een loner, maar daarna juist een compleet andere persoonlijkheid lijkt te hebben én mijn verwachtingen zelf compleet omverblies. Ik had dit bij veel personages, maar ik heb wel het idee dat Stephanie Perkins meer tijd had kunnen steken in de ontwikkeling van sommige personages, aangezien sommige moorden me niets deden. Al moet ik wel toegeven dat dit ook weer redelijk realistisch is, omdat we nou eenmaal meer om sommige mensen geven dan om andere mensen. De moorden waren gruwelijk in mijn ogen, maar ze raakten me niet echt." Tinke is het redelijk met Elke eens. ''Ik vind Ollie zo leuk. Hij mag zeker mijn vriendje worden op het roze haar na dan. Elke personage heeft ook z'n eigen verhaal dat verteld wordt.'' Audrey voelde eigenlijk niets voor de personages. Volgens haar waren ze best oppervlakkig, vooral de bijpersonages. "Ik vond Makani wel een interessant personage, maar ik kon niet met haar meeleven, zelf als ze in de problemen zat. Ik vond ook dat ze dingen veel te makkelijk voor elkaar kregen in het boek. Ook kan ik me niet verzoenen met de daad van Makani op de laatste pagina." Claudia vond dat de liefdesscenes in dit boek soms een beetje nietszeggend waren. "Ik wilde weten wie er achter de moorden zat, ik hoefde niet weer te lezen over de liefde tussen Ollie en Makani." Kayleigh was alleen enthausiast over Ollie en Makani: "Ollie is ZO schattig! Hij is lief, mysterieus en bijzonder: precies de dingen die ik leuk vind bij een jongen! En Makani was door haar manier van denken ook wel erg leuk om over te lezen. De andere personages vond ik eerlijk gezegd niet zo interessant.."

Wat vonden we er uiteindelijk van?

De personages, hun relaties en de ontwikkeling daarvan waren de leukste aspecten, vond Elke. "Het hele plot was eigenlijk ontzettend tof, en de personages maakten het verhaal echt leuk om te lezen. De scènes tussen Chris, Ollie, Makani en Makani's oma waren erg grappig en leuk en voegden ontzettend veel toe. De moorden werden spannend en creepy beschreven, waardoor het écht aanvoelde." Het enigste wat Elke echt teleurstellend vond, was de onthulling van de moordenaar. "Er was gewoon totaal geen impact. De onthulling vond ik totaal niet een plot-twist, aangezien je het niet zag aankomen en dat het niet te voorspellen was. Het leek wel alsof Perkins een personage uit haar doos had geplukt en die als moordenaar had gekozen. Het was gewoon ontzettend jammer, want wat meer achtergrond informatie, motivatie en hints hadden het veel schokkender gemaakt." Toch vond Elke de positieve punten opwegen tegen de negatieve, en geeft het daarom toch een YAY. "'There's Someone Inside Your House' was schokkend, leuk en zelfs op sommige momenten grappig. Scream meets YA in een divers en fris jasje." 

Claudia vond het een leuk boek om te lezen, maar het viel wel erg tegen. "Het feit dat er geen band wordt opgebouwd met de mensen die doodgaan, en je eigenlijk niks om ze geeft, is voor mij een groot minpunt. Het einde valt tegen, maar dat betekent voor mij niet meteen dat de rest van het boek ook slecht is." Claudia is van mening dat de plot veel beter uitgewerkt had kunnen worden, maar ze heeft het boek toch met plezier gelezen. Ze geeft het boek daarom een YAY.

''There's Someone Inside Your House is een boek dat je als je hem openslaat wilt uit lezen. De personages zijn leuk en hebben elke hun eigen verhaal. Je wilt de moordenaar weten en halverwege kom je er ook achter. In plaats van alles over de moordenaar te weten, moet je nog steeds puzzelen. Waarom vermoord deze persoon mensen? Uiteindelijk krijg je het antwoord. Natuurlijk waren er ook een paar negatieve puntjes, zoals misschien iets te veel verliefdheid en soms lijkt het iets te makkelijk te gaan." Toch sluit Tinke het af met een volmondige YAY.

Audrey vond het simpelweg niets. "Ik heb nooit een boek gelezen waaraan er zoveel verkeerd was. Het plot was zo voorspelbaar waardoor je als lezer niet meer verrast werd. De personages waren speciaal en echte tieners, maar zo verschrikkelijk dom en naïef. Stephanie Perkins heeft me niets laten voelen (buiten frustratie) toen mensen om de minuut op een verschrikkelijke wijze doodgingen. Gewoon omdat er geen band was als lezer met de vermoorde personages. Ook vond ik dat de hoofdpersonages alles in de schoot geworpen kregen door de schrijfster. Het kwam geforceerd en niet echt over, zoals Elke al zei. Er was gewoon geen spanning. Dit boek was precies een mix van Chainshaw Massacre en een Jennifer Armentrout-boek. Een leuk idee, maar gewoon verschrikkelijk slecht uitgewerkt zeker als het om de moordenaar ging. En als kers op de taart deed het hoofdpersonage op het einde iets heel onethisch waarmee ik me absoluut niet kan mee verzoenen. Voor mij was dit dus echt een NAY."

Kayleigh Ookal had ik wat meer van het boek verwacht, was het toch erg leuk om te lezen! De personages waren (meestal) interessant, de gebeurtenissen mysterieus en het verhaal fantastisch dus al met al ben ik erg positief over het nieuwe boek van Stephanie Perkins! De moorden waren spannend, de onthulling van de moordenaar nog veel meer. Het einde had beter gekunt, maar het boek krijgt toch echt een YAY van mij!

Aantal YAYS: 4

Aantal NAYS: 1

UITEINDELIJKE OORDEEL:  80% YAY!

Zijn jullie het met ons oordeel eens? Of zijn jullie nu nog nieuwsgieriger geworden naar deze YA horror van Stephanie Perkins? Hebben jullie een suggestie voor onze volgende Yay or Nay, geef hem dan door in de comments! Bedankt voor het lezen! 

Dit artikel werd samengesteld door Elke. Reacties op: Yay or Nay: There's Someone Inside Your House

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephanie Perkins

Stephanie Perkins

Stephanie Perkins is een Amerikaanse auteur van YA-romans. Ze werkte eerder als ...