Recensies

Lammert Dijkema

23-07-2021 4 reacties Discussie
Recensies kunnen heel expliciet zijn, vragen oproepen, bewondering oogsten maar er wordt zelden op gereageerd. Ik vind dat een gemiste kans.

Ik ben nu enkele maanden lid van Hebban en heb ontdekt dat ik graag recensies lees. Ik merk dat die bij mij vaak vragen oproepen, in de trant van, dat zeg je nu wel maar waarop baseer je dat? Je zegt dat je het boek fantastisch vond maar waar zat m dat precies in?
Ik wil ook leren van recensies. Leren om anders te kijken naar een boek. Sommige boeken vind ik waardeloos terwijl anderen die juist geweldig vinden. Smaken verschillen vind ik een dooddoener. Er is meer dan smaakverschil alleen.
Ik denk dat ik kan leren om meer genres, meer schrijfstijlen en dergelijke te waarderen. Ik kan leren om meer open te staan voor wat aanvankelijk buiten mijn referentiekader ligt. Dat zou een verrijking kunnen zijn.
Ik reageer mondjesmaat op recensies en er wordt ook weinig gereageerd op mijn recensies. Geen idee waar dat mee te maken heeft.
Rust er een soort taboe op? Is het desinteresse of misplaatst respect voor de mening van de ander? Het ademt nu een sfeer van vrijblijvendheid: iedereen roept maar wat, het doet er niet toe wat. Alsof het onverschilligheid is. Ik merk dat ik er huiverig, terughoudend van wordt om te reageren en dat vind ik jammer.
Ik hou van actie en reactie. Ik denk dat Hebban levendiger, boeiender wordt, als er meer wordt gereageerd op recensies. Respectvol en genuanceerd.
Laten we elkaar scherp maken en houden!
Plaats een nieuwe opmerking

Reacties op: Recensies

Gesponsorde boeken