Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Hebban Debuutprijs 2021 is voor Simone Atangana Bekono met 'Confrontaties'

door Hebban Crew 26 reacties
Simone Atangana Bekono is met haar roman 'Confrontaties' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021. Het debuut verscheen in september 2020 bij Lebowski Publishers. De jury oordeelde: 'Confrontaties is een actueel en confronterend boek. Atangana Bekono laat daadwerkelijk een nieuwe stem horen in de Nederlandse moderne literatuur, een stem die de lezer enorm raakt en nog lang in de oren blijft klinken.' De auteur ontving de award uit handen van juryvoorzitter Deirdre Carasso in boekhandel Voorhoeve in Hilversum. Hebban reikte de prijs voor de zesde keer uit. De uitreiking vormt tevens de start voor de Week van de Debutant van 11 tot en met 17 september.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De shortlist werd bepaald door een lezersjury van ruim honderd lezers. De jury onder leiding van juryvoorzitter Deirdre Carasso roemde Simone Atangana Bekono om haar spel met taal en de manier waarop ze zich meester toont over het verhaal:

'Confrontaties zet aan tot het denken én voelen over de manier waarop onze maatschappij mensen vormt en beïnvloedt. Een belangrijke functie van literatuur en een opgave voor elke schrijver, een taak die Atangana Bekono met hetzelfde zelfvertrouwen als haar heldin tot een nieuwe hoogte tilt.'

De andere genomineerden waren Amina Laffet met Zwarte Vijvers, Vincent Kortmann met De tussenzus, Nancy Olthoff met De achtbaantester en Sophie Tak met Phineas' feest.

De eindjury bestond dit jaar uit boekverkopers (Vincent Elzinga van Kennemer Boekhandel, Jan Verhagen van Van Piere, Marischka Verbeek van Savannah Bay), bibliotheekmedewerkers (Geja Olijnsma van Bibliotheek Venlo en Linda de Vries van Bibliotheek Zwolle), Hebban-redacteur Lindy de Jong en Hebban-recensent Anne Oerlemans. Juryvoorzitter Deirdre Carasso, directeur van de Bibliotheek Utrecht, stond aan het hoofd van de jury.

Over Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, later ook verschenen bij Wintertuin en Lebowski Publishers. In 2018 werd de bundel bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Atangana Bekono werd geselecteerd voor het talentenprogramma Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie.

Haar debuutroman Confrontaties verscheen in september 2020 bij Lebowksi Publishers en werd ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2021, Het Beste Boek voor Jongeren 2021 en de Bronzen Uil 2021.

Over Confrontaties

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een zomermiddag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen?

Confrontaties is een adembenemende roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.

Over de Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt (toen nog als 'Hebban Award voor het Beste Debuut'). De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele eindjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019) en Judith Fanto met Viktor (2020).

Over De Week van de Debutant

Van 11 tot en met 17 september organiseert Hebban de zesde Week van de Debutant. Tijdens deze jaarlijkse themaweek staat Hebban voor een groot deel in het teken van debuterende schrijvers. Een belangrijk onderdeel is de bekendmaking van de Hebban Debuutprijs.

Naar het Week van de Debutant-kanaal

Auteursafbeelding: © Bianca Sistermans, via Lebowski PublishersOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Debuutprijs 2021 is voor Simone Atangana Bekono met 'Confrontaties'

 

Gerelateerd

Over

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ me...