Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Debuutprijs 2019 voor ‘Laura H.’ van Thomas Rueb

door Hebban Crew 53 reacties
Journalist Thomas Rueb heeft zojuist de Hebban Debuutprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Laura H. over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het lezersevenement Hebban Live, bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Na het winnen van de NRC Boekenwedstrijd en de Brusseprijs is de Hebban Debuutprijs de derde bekroning voor het debuut van Rueb.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De elfkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers) roemde Rueb om zijn indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen.  

Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’   

Voor het eerst maakten boeken uit verschillende genres kans op de debuutprijs van de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. De shortlist bestond naast het winnende boek uit Lam van Hannelore Bedert (uitgeverij Angèle), Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel (Blossom Books), De witte kamer van Samantha Stroombergen (Boekerij) en Doet sneeuw pijn van Carolien Spaans (Lebowski). Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde de shortlist.   

De eindjury van de Hebban Debuutprijs bestaat traditiegetrouw uit Hebban-redacteuren en boekverkopers. Naast juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers in Utrecht), bestond de jury uit redacteuren Lindy de Jong, Debbie van der Zande, Anouk van der Zee, Martijn Lindeboom en Soraya Vink en boekverkopers Nadine Mussert (boekverkoper van het jaar 2018, Boekhandel Van der Meer in Noordwijk), Annelies Harzing (boekverkoper van het jaar 2019, De Kinderboekentuin in Breda), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen in Lisse), Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum in Schiedam) en Anthoni Fierloos (Boekhandel Paard van Troje in Goes).  

Lees hier het volledige juryrapport

Over Thomas Rueb

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 de De Tegel-publieksprijs — de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek. Zijn boek Laura H. won de Brusseprijs 2019 en werd getipt door het boekenpanel van DWDD.  

Over Laura H.

Ineens kreeg NRC-journalist Thomas Rueb het verhaal van het decennium in zijn schoot geworpen — een mailtje in zijn inbox. Het was de vader van Laura H., de bekendste IS-ganger van Nederland, die hun kant van het verhaal wilden vertellen. Rueb sprak met alle betrokkenen, waaronder meer dan honderd uur met Laura zelf. Hij reconstrueerde minutieus haar verhaal, van bekering tot ontsnapping. De filmrechten van Laura H. zijn verkocht aan productiehuis De Familie Film & TV— de makers van o.a. de film Niemand in de stad en de serie Ramses. Een theaterbewerking door Toneelgroep Oostpool in vanaf het voorjaar 2020 op de planken te bewonderen.   

Over de Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Met Het smelt van Lize Spit (2016), Machtsstrijd van Wouter Helders (2016), Schuim der aarde van Roxane van Iperen (2017), Dagboek uit de rivier van Frederik Baas (2017) en Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (2018) telt de jongste debuutprijs van Nederland en Vlaanderen al vijf laureaten.  

De Hebban Debuutprijs 2019 richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en young adult verschenen tussen 1 april 2018 en 1 april 2019.  

Over Hebban

Hebban.nl werd opgericht in 2014 en groeide in korte tijd uit tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met inmiddels meer dan 175.000 leden, 130.000+ recensies en 1,7 miljoen lezerswaarderingen. De site trekt maandelijks ruim een half miljoen bezoekers. Sinds 2017 is er ook een populaire boekenapp voor iOS en Android.  Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Debuutprijs 2019 voor ‘Laura H.’ van Thomas Rueb

 

Gerelateerd

Over

Thomas Rueb

Thomas Rueb

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel...