Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Tien vragen aan Hebban Debuutprijs 2021-winnaar Simone Atangana Bekono

door Hebban Crew
Op zaterdag 11 september werd Simone Atangana Bekono uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021. Hebban legt haar tien vragen voor. Welk boek ligt er op haar nachtkastje, hoeveel ongelezen boeken heeft ze in huis en zou ze liever een dikke roman of novelle schrijven?

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. In 2018 werd Hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. Simone zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

'Confrontaties gaat over Salomé Atabong, een zestienjarig Nederlands-Kameroens meisje uit een Brabants dorpje dat vast komt te zitten voor een ernstig gewelddelict. Hoewel ze zegt geen spijt te hebben van haar daad, moet Salomé in het reine zien te komen met de afslag die haar leven heeft genomen. Overgeleverd aan de grillen van nukkige begeleiders, een problematische psycholoog en de andere meiden in het detentiecentrum zit ze haar straf uit en probeert ze de gebeurtenissen die haar hierheen hebben geleid te reconstrueren.'

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

De Verzamelde gedichten van Federico García Lorca.

vraag-2

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Ongekende liefde van Vamba Sherif, een brief in boekvorm opgedragen aan zijn jonge dochter waarin Sherif schrijft over zijn jeugd in Liberia, de herinneringen aan zijn familie en zijn uiteindelijke vlucht naar Nederland.

vraag-3

Welk boek kostte jou je nachtrust?

Houthakken. Een afrekening van Thomas Bernhard. Eerst lach je je kapot, daarna heb je een stevige borrel nodig.

vraag-4

Welk boek maakte de hoge verwachtingen niet waar?

Ik heb De rustelozen van Olga Tokarczuk meermaals een kans gegeven.

vraag-5

Waar lees je het liefst?

In een tuinstoel op het balkon van een Rijswijkse galerijflat.

vraag-6

Welke auteurs, dood of levend, zou je willen uitnodigen voor een verjaardagsdiner en waarom?

Ik zou al mijn huidige schrijvende vrienden willen uitnodigen. En een hele rijke schrijver die we niet persoonlijk kennen. Misschien Paulo Coelho, ofzo? We glippen tijdens het toetje het restaurant uit en laten hem met de rekening zitten.

vraag-7

Wat is je eerste leesherinnering?

Welterusten… Kleine Beer van Martin Waddell. Het is een voorleesboek, maar ik kende het uit mijn hoofd. Als ik naar dat kapotgelezen exemplaar dat mijn moeder bewaard heeft kijk, kan ik wel janken.

vraag-8

Hoeveel ongelezen boeken heb jij in huis?

Niet heel veel. Ongeveer 30% van alle boeken die ik bezit?

vraag-9

Als je een fictief hoofdpersonage naar de echte wereld kon halen, welk zou dat dan zijn?

Salomé, natuurlijk. Ik zou haar tegenover Meursault van Camus aan een tafeltje zetten en kijken hoe lang de stilte aanhoudt. Asbak en sigaretten op tafel. Een soort performance art.

vraag-10

Je móet kiezen: een novelle van 88 pagina's of een kloeke roman van 700+ pagina’s schrijven. Wat wordt het en waarom?

Die novelle. Een vlijmscherpe novelle zou het dan worden, helemaal uitgekleed. Ik zou daar dan ook heel lang over doen.

Confrontaties

Simone Atangana Bekono

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een zomermiddag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, maar daar wacht alleen een gezin dat al lang geleden uit elkaar gevallen is. En die jongens. Zullen zij wraak nemen?

Confrontaties is een adembenemende roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.

Auteursafbeelding: © Bianca Sistermans, via Lebowski PublishersOver de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Hebban Debuutprijs 2021-winnaar Simone Atangana Bekono

 

Gerelateerd

Over

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ me...