Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dashiell Hammett

Artikelen 3

Dashiell Samuel Hammett (1894-1961) was een Amerikaans schrijver, onder meer bekend door de verfilming van zijn detectiveverhaal The Maltese Falcon (De Maltezer Valk). Het boek werd twee keer verfilmd, maar het was de verfilming uit 1941, met een indrukwekkende Humphrey Bogart in de hoofdrol, die het boek, én de figuur van detective Sam Spade, onsterfelijk maakte. Deze film wordt beschouwd als een van de eerste echte klassiekers in het 'Film Noir' genre.
 
Een leven als dronkaard, vrouwenjager en werknemer bij het Amerikaanse detectivebureau Pinkerton lagen aan de basis van zijn carrière als schrijver van hardboiled verhalen voor het pulpmagazine Black Mask. Samen met James M. Cain  tilde hij eind jaren '20 het misdaadverhaal naar een literair niveau. Zijn humoristische en strak geschreven hardboiled novels over stoere privédetectives in Californië waren van grote invloed op Raymond Chandler en hebben honderden klonen in de moderne literatuur. Wraak, bedrog, ontrouw, hebzucht en vriendschap zijn de belangrijkste motieven in het werk van Hammett, die in 1923 debuteerde met verhalen en in 1935 al zijn laatste roman schreef. Hammett overleed in 1961.

Alles bij elkaar schreef Hammett slechts één verhalenbundel en vijf thrillers, maar zijn invloed op alle latere thrillerschrijvers is niet te meten.

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken