Advertentie

John Ajvide Lindqvist

Spots 1 beschrijving bewerken

John Ajvide Lindqvist (1968) is een veelgeprezen Zweedse auteur van misdaadromans met horror- en bovennatuurlijke elementen, hij wordt ook wel de Zweedse Stephen King genoemd. Lindqvist  groeide op in Blackeberg, een voorstad van Stockholm, die hij in zijn debuut als decor gebruikte. Na zijn studie literatuurwetenschappen werd hij illusionist en vervolgens stand-upcomedian. Ook schreef hij diverse toneel- en televisiescripts. Na zijn internationale bestsellerdebuut Laat de ware binnenkomen  (Låt den rätte komma, 2004), verschenen De doden keren terug  (Hanteringen av odöda, 2005)  en Het zeewezen  (Människohamn, 2008). Met Wolfskinderen  (Lilla Stjärna, 2010) schreef Lindqvist misschien wel zijn meest angstaanjagende en meest duistere horrorroman tot dan toe. In 2014 verscheen zijn vijfde boek, Himmelstrand, dat werd vertaald als Hemelstrand.  

Laat de ware binnenkomen  won diverse internationale prijzen en werd in Noorwegen uitgeroepen tot de best vertaalde roman van 2005. De succesvolle verfilming ervan won in 2009 de Europese Filmprijs voor beste film en werd  genomineerd voor maar liefst vijf Zweedse Oscars, de Guldbagge. Ook De doden keren terug  werd succesvol verfilmd. Voor zijn gehele oeuvre ontving Lindqvist de Selma Lagerlöfprijs en de Literatuurprijs van de Göteborgs Posten. Zijn werk verscheen in een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, China, Italië, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Finland, Taiwan, België en Nederland. 

Nieuwste boek

Ik zal je altijd vinden - John Ajvide Lindqvist Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken