Advertentie

Leena Lehtolainen

beschrijving bewerken

Leena Lehtolainen (Vesanto, 1964) hoort bij de populaire misdaadauteurs van Finland en heeft inmiddels rond de twintig boeken op haar naam staan. Daarnaast is zij literatuurcriticus en literatuurwetenschapper. Ze studeerde aan de universiteit van Helsinki.

Lehtolainen maakte haar schrijversdebuut Ensimmäinen murhani (My first murder, 1993). Ze startte een detectiveserie met personage Maria Kallio, brigadier bij de politie in Espoo. Van de serie verschenen er twee in Nederlandse vertaling: Witte onschuld   (Luminainen, 1996) en Tijd om te sterven  (Tappava sade, 1999). Mogelijk zullen er meer vertalingen van haar werk volgen, want na tien jaar en een aantal verder verscheen een van haar boeken weer in Nederlandse vertaling: De lijfwacht  (Henkivartija, 2013), een nieuwe serie met de vrouwelijke bodyguard Hilja Ilveskero in de hoofdrol. 

In 1996 en 1997 ontving Lehtolainen voor haar werk de Finse Gouden Strop. In 2000 ontving ze de Espoo City Award of Arts, in 2003 gevolgd door een nominatie voor de Zweedse Glazen Sleutel. Haar boeken zijn inmiddels in vele talen vertaald en worden door een steeds groter publiek gelezen.

Nieuwste boek

De lijfwacht - Leena Lehtolainen Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken