Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Patricia Highsmith

Artikelen 2 beschrijving bewerken

Patricia Highsmith, pseudoniem van Mary Patricia Plangman (1921-1995), werd geboren in Fort Worth, Texas, maar woonde het merendeel van haar leven in Frankrijk en Zwitserland. Naast een boek voor kinderen, een handboek voor het schrijven van thrillers en negen boeken met kortverhalen (twee daarvan verschenen postuum), schreef ze ook tweeëntwintig spannende psychologische romans. Eén ervan, The Price of Salt (Nederlandse titel: Carol) over een liefdesrelatie tussen twee vrouwen, heeft ze in het bekrompen Amerika van 1953 noodgedwongen moeten uitgeven onder het pseudoniem Claire Morgan. Dit boek werd in 2015 verfilmd met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Haar bekendste personage is Tom Ripley, die in vijf van haar boeken de hoofdrol speelt. Drie daarvan werden verfilmd; The talented Mr. Ripley met Matt Damon is wellicht de bekendste. Ook enkele andere van haar boeken werden verfilmd, onder anderen door Alfred Hitchcock (Strangers on a train) en Wim Wenders (Der amerikanische Freund).

Patricia Highsmith overleed op 4 februari 1995 in het Zwitserse Locarno.

Laatste bewerking door Soraya Vink op 23/05/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Het meisje dat geld verkocht - Aaron Mare Stein Elizabeth Talent ... Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken