Advertentie
Afscheidstournee

Afscheidstournee

12
Gelezen 14 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 6 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans Artikelen 2 Lijsten 1 Spots 2   Topics 0

Vrouwkje Tuinman verbindt als geen ander de komische aspecten van het leven met de - harde - realiteit. Afscheidstournee vertelt over leven, dood en nalatenschap van de geroemde en verguisde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Na diens dood draagt Achille zijn vader de rest van zijn leven met zich mee - letterlijk en figuurlijk, want de kerk staat een begrafenis van de 'violist des duivels' niet toe. Als de vioolvirtuoos Nicolò Paganini overlijdt, laat hij een zoon van bijna vijftien achter, een flinke erfenis, een bijzondere collectie instrumenten - en zijn lichaam. De jonge Achille Paganini krijgt geen toestemming zijn vader, verketterd als 'duivelkunstenaar', te begraven. Aan zijn onconventionele kindertijd, waarin hij continu op reis was met zijn alleenstaande vader, komt een einde. Op eigen benen staan en eigen keuzes maken blijkt niet eenvoudig, al helemaal omdat Achille verhuizing na verhuizing de kist van zijn vader met zich mee moet slepen. Was zijn vader echt zo slecht? Of verdient hij het eerherstel waar Achille zo naar verlangt? In de ruim halve eeuw die verstrijkt, blijft Achille standvastig strijden voor een goede afloop. Ook het leven van zijn vrouw en kinderen staat voor een groot deel in het teken van de legendarische man die in hun tuin ligt.

Het bitterzoete Afscheidstournee schetst op haast speelse wijze de diepste connecties die er tussen mensen kunnen bestaan. Het wonderlijke verhaal van de Paganini's vertelt over trouw, familiebanden, toewijding, geloof en ongeloof, eerzucht en de keerzijde daarvan. Bovenal stelt Afscheidstournee de vraag de vraag hoe je verder leeft zonder afscheid te kunnen nemen.

Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
224
Uitgeverij
Cossee, Uitgeverij
Laatste editie
23 september 2016
ISBN
9789059366824 , 9789059366831
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 0 4 7 3 5 2 0 1 0

Artikelen over Afscheidstournee

Het jasje #3 - Muziek op het platte vlak
17 december 2016 3 reacties
  Meer artikelen

Door lezers

De Leesclubassistent / Vrouwkje Tuinman - Afscheidstournee
25 januari 2017
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Het graf van de duivel

door: André van Dijk 1 like
Als de jonge Achille zijn overleden vader, de wereldberoemde violist Nicolò Paganini, wil begraven, blijkt de duistere reputatie van de musicus dit onmogelijk te maken. Vrouwkje Tuinman weet met Afscheidstournee de geschiedenis van een verstoorde familie in een roman te vatten. Het blijft een...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook