Advertentie
De man die niet ophield met slapen

De man die niet ophield met slapen

6
Gelezen 5 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 3 Favoriet 2 Recensies 2
Literatuur & Romans   Topics 0
Erwin heeft de Shoah overleefd en is na vele omzwervingen in Palestina terechtgekomen. Daar geeft men hem de Hebreeuwse naam Aharon, als ware het een nieuwe identiteit. Hij raakt evenwel veelvuldig in een diepe slaap vol dromen, die hem niet uit zijn greep laat,zelfs niet wanneer hij wakker is. In die dromen keert hij terug naar het leven dat voorgoed voor hem is afgegrendeld: hij ontmoet zijn vader en moeder, enkele familieleden, en gaat terug naar zijn stad en het boerderijtje van zijn grootvader in de Karpaten.
De slaap van Erwin-Aharon het alter ego van de schrijver is het schemergebied dat voor hem dient als een moederschoot die het hem mogelijk maakt te sterven en opnieuw geboren te worden. Uiteindelijk, in een proces dat ontstellend is in zijn schoonheid en zijn innerlijke kracht, besluit hij in het voetspoor van zijn vader te treden en schrijver te worden.
In De man die niet ophield met slapen verschaft Aharon Appelfeld ons een zeldzaam inkijkje in verborgen gebleven fragmenten in zijn levensverhaal. Dit is het verhaal van een dramatisch persoonlijk ontluiken, dat zich parallel voltrekt aan de gebeurtenissen van het ontstaan van de staat Israël.
Genre
Literatuur & Romans
Uitgeverij
Anthos
Laatste editie
08 november 2012
ISBN
9789041421494 , 9789041423436
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lezersrecensies (2)

Autobiografisch boek met vele nuances en dimensies

door: TomD 1 like
Palestina, kort na WO II. Erwin, geboren in een joods gezin in 1928 in Chernowitz (Boekovina, nu Oekraïne), overleeft de oorlog en komt geestelijk en lichamelijk vermoeid in de buurt van Napels terecht. Hij ontwaakt slechts moeizaam uit zijn slaap en vertrekt met vele lotgenoten mee naar...

De kunst van het zwijgen

door: Marianne 1 like
De hoofdpersoon van 'De man die niet ophield met slapen' van Aharon Appelfeld, (her) beleeft in zijn dromen (en nachtmerries) zijn jeugd in de Karpaten, zijn vlucht in WOII en zijn eerste jaren in het na-oorlogse Israël. Vooral mooi om alle ontmoetingen met mede-vluchtelingen die allemaal op hun...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook