Advertentie
Etty Hillesum en de receptie van haar dagboeken

Etty Hillesum en de receptie van haar dagboeken

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
In het eerste deel van de nieuwe reeks ‘Cahiers Etty Hillesum’ wordt bijzondere aandacht besteed aan de receptie van Etty Hillesums nagelaten geschriften. Hoe is er in binnen- en buitenland gereageerd op haar dagboeken vanaf de eerste publicatie in 1981?

De selectie uit haar dagboeken, die toen onder de titel ‘Het verstoorde leven’ verscheen, bleek een groot succes en de vertalingen ervan in achttien talen maakten de tekst ook voor niet Nederlandstalige lezers toegankelijk. Zo hebben Hillesums dagboeken in het buitenland een brede lezerskring gevonden, maar ook auteurs geïnspireerd om over haar te schrijven. Naast dit positieve onthaal zien wij ook miskenning, zowel van haarzelf als van haar mentor Julius Spier – zij zou een ‘bakvis’ zijn geweest en hij een ‘charlatan’. Ook miskenning van Hillesums Joodse identiteit – de neiging om haar bij de kerk als heilige en martelaar in te lijven is onmiskenbaar in de receptie van haar dagboeken en brieven. Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de beschikbare bronnen leidt echter tot een weloverwogen beeld van Etty Hillesum, haar gedachtewereld en haar ambities.

Iedereen die voor Hillesums werk en leven geïnteresseerd is, vindt in dit boek bijzonder boeiende lectuur.

Prof. dr. Klaas A.D. Smelik studeerde theologie, semitische talen, oude geschiedenis en archeologie in Utrecht, Amsterdam en Leiden. Hij doceerde Hebreeuws, Hebreeuwse Bijbel, Jodendom en Oude Geschiedenis in Amsterdam, Utrecht, Brussel, Leuven en Gent. Hij bezorgde de integrale uitgave van de nagelaten geschriften van Etty Hillesum en is daarnaast specialist op het gebied van het antisemitisme. Hij is auteur, medeauteur en eindredacteur van een vijftigtal boeken. Hij staat bekend om zijn heldere schrijfstijl en brede eruditie.

ISBN: 9789463711975
Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
165
Uitgeverij
Gompel&Svacina bvba
Laatste editie
22 januari 2020
ISBN
9789463711975
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic