Advertentie
Gedichten verzachten het leven
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 1 4 0 3 0 2 0 1 0

Gedichten verzachten het leven

1

Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Literatuur & Romans   Topics 0
Koos Smedes is na zijn eerste twee bundels niet van koers veranderd. Oudere mensen, zoals hij, veranderen van gewoonten en worden lichamelijk zwakker. Sommigen blijven zichzelf; zoals François Villon uit 1413, die iedereen (de bisschop incluis) beledigde en dus onvermijdelijk werd opgehangen. Terwijl Smedes de grove taal mijdt als de pest, zocht Villon het op. Koos Smedes zal u het grootste deel besparen.
‘Hoort nu alleen de twee laatste zinnen die Villon, vlak voor zijn dood, met zijn veder neerpende:’ “Parijs hangt mij straks op aan een touw, dat rond is. Zo leert mijn kop, hoe zwaar mijn kont is.”

Koos Smedes heeft zijn derde en vierde bundel doorgaans geschreven in de stilte van de nacht. Dan werkt zijn brein het beste en is ook zijn liefde voor de vrouw het grootst. Schiller, Paaltjens, Slauerhoff en Hermans, zijn zijn lichtend voorbeeld. Gerrit Komrij, helaas overleden, past (voor Smedes) in deze rij der allergrootsten. Evenals Komrij, is hij van mening, dat alleen een gedicht op rijm een gedicht is. Die rijm kwam er al in de middeleeuwen (zo niet eerder) in, opdat de mensen het vers dan beter konden onthouden.
Dat tegenwoordig zomaar beslist is dat het ook zonder rijm kan, is voor wijlen Komrij en Koos Smedes ongehoord. Al staan ze daarin nogal alleen.

Koos Smedes was chef van de redactie toerisme van het toen zo andere Algemeen Dagblad. Hij kreeg er de ridderorde voor. Ook heeft hij zeven toeristische boeken op zijn naam staan.
+


Genre
Poëzie
Poezie
Aantal pagina’s
68
Uitgeverij
Gopher B.V.
Eerste editie
16 december 2019
Laatste editie
13 december 2019
ISBN
9789493172166


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Gedichten verzachten het leven

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.